MEDICINSKI FENOMEN: Beba bez kapi krvi rođena u Americi!
Foto: Printscreen Abc

Bleda poput duha

MEDICINSKI FENOMEN: Beba bez kapi krvi rođena u Americi!

Planeta -
Mala Houp Huarez je izgubila oko 80 odsto krvi dok je još bila u materici, a lekarima nije poznato zašto se to dogodilo

IRVIN - Na dan kada se rodila malena devojčica Houp Huarez bila je bleda poput duha. Kada su lekari pokušali da joj izvade krvi, uspeli su da izvuku samo par kapi jer je novorođenče izgubilo 80 odsto krvi.

"Plakala je i lekari su je doneli kod nas. Bila je potpuno bleda. Znao sam da nešto ozbiljno nije u redu kada su joj bocnuli stopalo, a krv nije izlazila", kaže Džoš Huarez, otac devojčice.

Naime, nekoliko sati pre rođenja iz tela bebe iscurela je sva krv.

"Verovatno je izgubila 80 odsto krvi ili čak i više od toga", navodi dr Marilea Nagajen, neonatolog u Kajser permanente bolnci u Irvinu.

Nakon što su lekari izveli hitan porođaj carskim rezom, jedina nada da Hop preživi bila je transfuzija krvi.

Dženifer Huarez (27), majka devojčice, kaže da je njena trudnoća bila normalna."Beba se u stomaku ritala puno, otprilike deset puta na svakih pola sata. Ali, tri nedelje pre termina ritanje je prestalo i otišla sam kod lekara. Pistali su me kako se osećam. Rekla sam da ne znam, ali da osećam da nešto nije kako treba", kazala je ona.

Houp je preživela fetalno krvarenje dok je bila u materici. Jedini zabeležen slučaj bebe koja je preživela takvo stanje bio je 2012. u Velikoj Britaniji. I tada je majka primetila da je beba prestala da se rita. Inače, neznatan gubitak krvi događa se u 98 odsto trudnoća. "Ne znamo šta je uzrok. Nekad to može da bude trauma koju je majka doživela, nekada je reč o spontanom događaju, dok se ovakvi slučajevi dešavaju i u slučajevima da majka tokom trudnoće učestvuje u saobraćajnoj nesreći", kaže Nagajen.

Međutim, Dženifer nije preživela nikavu traumu. "Idite kod lekara. Proveravajte sve jer život vaše bebe može zavisiti od toga", kaže ona.

Video možete pogledati OVDE.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track