Berluskoniju sude za korupciju, on nije ni došao na sud
Foto: Fonet Ap

Napulj

Berluskoniju sude za korupciju, on nije ni došao na sud

Planeta -
Berluskoni, koga na sudu predstavljaju advokati, optužen je da je 2006. godine dao tri miliona evra jednom senatoru levice kako bi prešao u njegovu stranku i tako olakšao pad vlade Romana Prodija

NAPULJ - U Napulju je danas počelo suđenje bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju za podmićivanja jednog senatora, ali sam Berluskoni nije došao u sud, javlja agencija Frans pres.

Berluskoni, koga na sudu predstavljaju advokati, optužen je da je 2006. godine dao tri miliona evra jednom senatoru levice kako bi prešao u njegovu stranku i tako olakšao pad vlade Romana Prodija.Tužilaštvo tereti Berluskonija da je preko svog saradnika Valtera Lavitole, kome se takođe sudi u Napulju, nudio tri miliona evra senatoru Serdžu de Greogoriju, pripadniku stranke "Italija i njene vrednosti" bivšeg sudije protiv korupcije Antonija di Pijetra.

Među svedocima optužbe pojaviće se Di Pijetro i Prodi, kao i senator De Gregorio, koji je rekao tokom istrage da je od Berluskonija dobio dva miliona evra u gotovina i to u nekoliko rata, kao i još jedan milion evra na račun svog političkog pokreta "Svetski Italijani".Odbrana će izneti svoje dokaze da nije bilo korupcije.Berluskoni je izgubio mesto u Senatu u novembru zbog presude za izbegavanje poreza kojom je osuđen na godinu dana zatvora.

Bivši premijer neće ići u zatvor zbog godina, tako da će 77-godišnji Berluskoni biti u kućnom pritvoru ili će raditi društveno koristan rad. O tome će sud odlučiti polovinom aprila.Berluskonijeva Forca Italia je druga po snazi politička stranka posle Demokratske partije. Iako je Berluskoni izgubio mesto u Senatu, on i dalje vodi najveću italijansku stranku desnice.On insistira da se može vratiti na političku scenu uprkos procesima protiv njega, među kojima je i sedmogodišnja kazna zatvora za plaćanje maloletnici za seksualne usluge i zataškivanje tog slučaja. Njegov pravni tim se nada da će žalbeni sud poništiti tu presudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track