Ketrin Ešton sledeće nedelje u BiH?
Foto: Fonet

Planirana poseta

Ketrin Ešton sledeće nedelje u BiH?

Planeta -
U toku su pripreme za realizaciju ove posete, ali detalji još nisu za javnost, navela je Maja Kocijančić

BRISEL - Tačan datum dolaska visoke poverenice za inostrane poslove Evropske unije Ketrin Ešton još uvek nije utvrđen, ali je poseta planirana, izjavila je Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton.

Kako se nezvanično saznaje, poseta je zakazana za kraj naredne sedmice.

"U toku su pripreme za realizaciju ove posete, ali detalji još nisu za javnost", kazala je Kocijančič.

Visoka poverenica za spoljnu politiku i sigurnost, svojevrsna šefica diplomatije Evropske unije, odlučila je da dođe u BiH nakon ovosedmične sednice Veća za spoljne poslove EU. Kako je potvrdio visoki diplomatski izvor iz Brisela, demonstracije koje se poslednjih dana održavaju u gradovima u Federaciji BiH nisu isključivi povod za posetu, ali svakako zabrinjavaju.

"Brisel mnogo više od trenutne krize brine višemesečna blokada ispunjavanja uslova na putu ka članstvu. Protesti koji se održavaju jesu jedan od razloga posete, ali ne i jedini. BiH je pod hitno potreban mehanizam deblokade donošenja odluka, rešenje za Sejdić-Finci i vlast koja će funkcionisati", kazao je diplomatski izvor.

Iz Veća za spoljne poslove EU rečeno je da će se Ešton u Sarajevu susresti sa svim relevantnim političkim faktorima, ali konačna lista njenih sagovornika još nije precizirana. U pratnji Ešton, BiH će posetiti i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track