MANEVRI RAZDORA: Bez dogovora Severne i Južne Koreje

Nema odlaganja

MANEVRI RAZDORA: Bez dogovora Severne i Južne Koreje

Planeta -
Južna Koreja i SAD su više puta ponovili da "nema govora" o tome da zajednički manevri budu otkazani, ali su neimenovani američki zvaničnici nagovestili da bi njihov opseg mogao da bude mnogo manji, a to znači bez nosača aviona i bombardera

SEUL- Zvaničnici Južne i Severne Koreje nisu uspeli da postignu nijedan konkretan sporazum na današnjem sastanku koji je sazvan u pokušaju da se unaprede odnosi u trenutku kada se Seul i Vašington spremaju da izvedu opsežne vojne manevre uprkos protivljenju Pjongjanga.

Razgovori koji su održani na najvišem nivou od 2007. i najavljeni kao "nepristrasni", završili su se pred ponoć, uz dogovor da budu nastavljeni, iako datim nove runde nije određen, preneo je Frans pres.

Agencija navodi i da nije bilo zajedničkih saopštenja dve strane.

Prema južnokorejskom Ministarstvu za ujedinjenje, severna strana je na sastanku tražila da vojni manevri budu odloženi.

"Naša strana ostaje pri svom stavu, da ne može da prihvati zahteve Severa, jer se oni kose s našim principom da ne sme biti nikakve veze između čisto humanitarnih i vojnih pitanja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sastanak je održan u pograničnom selu Pamundžonu, gde je potpisano primirje u Korejskom ratu (1950-53).

Delegaciju Seula predvodio je visoki zvaničnik Saveta za nacionalnu bezbednost Kim Kju-Hjun, koji je rekao da su vlasti njegove zemlje fokusirane na to da dođe do susreta.

Kim je uoči početka sastanka rekao da "ulazi u razgovore otvorenog uma, kako bi se ispitale mogućnosti da se otvori novo poglavlje na Korejskom poluostrvu".

Južna Koreja i SAD su više puta ponovili da "nema govora" o tome da zajednički manevri budu otkazani, ali su neimenovani američki zvaničnici nagovestili da bi njihov opseg mogao da bude mnogo manji, a to znači bez nosača aviona i bombardera.

Današnji susret je u tajnosti pripreman i neočekivano brzo organizovan na predlog Pjongajanga prošle sedmice.

Ovo je prvi sastanak na visokom nivou od 2007, a usledio je dan posle kratke posete američkog državnog sekretara Džima Kerija Seulu.

Pjongjang želi da obnovi pregovore sa Seulom i Vašingtonom u vezi s nuklearnim programom, ali druge dve strane insistiraju na tome da Severna Koreja prvo mora da pokaže opipljivu posvećenost da odustaje od nuklearnog naoružanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track