ZALEDILA SE JEZERA U MIČIGENU: Sneg odneo 21 život u SAD
Foto: AP Photo

Nezapamćena hladnoća

ZALEDILA SE JEZERA U MIČIGENU: Sneg odneo 21 život u SAD

Planeta -
Poslednji put se to dogodilo još 1994. godine, kada je 94 posto jezera bilo zamrznuto

MIČIGEN - Velika jezera u Mičigenu u potpunosti su zaleđena zbog nezapamćene hladnoće, i to prvi put u poslednjih dvadeset godina. Poslednji put se to dogodilo još 1994. godine, kada je 94 posto jezera bilo zamrznuto. Ledeni pokrivač se počeo širiti od prošle srede, saopštila je Istrazivačka laboratorija Velikih jezera u En Arboru.

Naučnici su saopštili da je prosečni ledeni pokrivač dostigao 70 posto u prethodne četiri decenije, najverovatnije usled klimatskih promena.Zamrzavanje vode može biti višestruko korisno, jer oplemenjuje vodu i samim tim održava u životu neke od ugroženih vrsta, navode naučici.Nova oluja s kišom i snegom u Britaniji

Nova oluja sa Atlantika s kišom i snegom zahvatiće danas Veliku Britaniji, a potom i delove Francuske, saopštila je danas britanska meteorološka služba.Vetar koji će duvati 128 kilometara na čas, uz kišu i sneg, zahvatiće prvo jugozapadni deo Engleske.Nevreme će potom zahvatiti deo Francuske, odnosno obale Bretanje i Normandije, koje se nalaze u stanju pripravnosti.U Engleskoj je u januaru zabeležena najveća vlažnost otkako je pre 250 godina počelo beleženje meteoroloških podataka, a ove zime vetar i kiša traju od decembra prošle godine.To je dovelo do poplava koje su zahvatile severozapadnu obalu Engleske, nizijsku priobalnu oblast u Samersetu i dolinu reke Temze zapadno od Londona, gde su stotine imanja potopljena kada se početkom ove nedelje reka izlila iz svog korita.U tom nevremenu su poginule tri osobe, dok je nekoliko hiljada domaćinstava ostale bez struje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track