ISTINA O TUZLANSKOJ KAPIJI: General VRS Novak Đukić na slobodi
Foto: Rojters

Povređeno pravo optuženog

ISTINA O TUZLANSKOJ KAPIJI: General VRS Novak Đukić na slobodi

Planeta -
Đukićev advokat Duško Tomić rekao je novinarima da na Sudu BiH počinje "nova bitka", kao i da će biti izneti novi dokazi u ovom slučaju

BANJALUKA - Penzionisani general Vojske Republike Srpske Novak Đukić, ranije osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina u Tuzli oznatijeg kao Tuzlanska kapija, pušten je danas na slobodu iz banjalučkog zatvora na Tunjicama. Ispred zatvora su Đukića dočekali porodica i prijatelji.

Đukićev advokat Duško Tomić rekao je novinarima da na Sudu BiH počinje "nova bitka", kao i da će biti izneti novi dokazi u ovom slučaju. Ustavni sud BiH usvojio je 23. januara apelaciju generala Đukića na presudu Suda BiH, kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za navodni ratni zločin nad civilima u Tuzli. Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava optuženog Đukića i ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH naveo da je povređeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primenjen Krivični zakon BiH, koji za krivično delo ratnog zločina predviđa mnogo veće zatvorske kazne od Krivičnog zakona bivše SFRJ, koji je bio na snazi u vreme izvršenja tog krivičnog dela.

Ukidanjem drugostepene presude Suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Advokat Duško Tomoć očekuje da će Tužilaštvo BiH predložiti Sudu BiH ponovno određivanje pritvora generalu Đukiću. Sud će odlučiti da li će Đukiću ponovo odrediti pritvor ili će ga pustiti da se brani sa slobode.

Tuzlanska kapija, namontiran teroristički čin

General Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen je na 25 godina zatvora jer ga je sud proglasio krivim za smrt 71 lica, koji su poginuli 25. maja 1995. godine u tuzlanskom naselju Kapija, pri čemu je ranjeno oko 130 civila.

Prema optužbi civile je ubila topovska granata za koju je veštak optužbe tvrdio da je na tuzlanski korzo doletele ni manje ni više sa 27 kilometara udaljnih srpskih položaja, dok je odbrana dostavila i dokaze da je u pitanju teroristički čin i da su eksplozivne naprave bile postavljene na zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track