MRŽNJA: Huligani i nacionalisti napali džamiju u Plovdivu

Uhapšeno 120 osoba

MRŽNJA: Huligani i nacionalisti napali džamiju u Plovdivu

Planeta -
Incident se odigrao nakon protesta više od 2.000 nacionalista i fudbalskih navijača ispred apelacionog suda u Plovdivu. Oni su zahtevali da se poništi presuda iz oktobra da se muftiji vrati džamija u obližnjem gradu Karlovu

SOFIJA - Bugarska policija uhapsila je danas više od 120 osoba kada je nekoliko stotina nacionalista i navijača, uzvikujući rasističke slogane, pokušalo da uđe u džamiju u Plovdivu, gradu u centralnom delu zemlje, saopštili su zvaničnici.

U incidentu su, prema navodima zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova Svetlozara Lazarova, povređeni policajac i nekoliko demonstranata.

Lazarov je za tv stanicu "bTV" rekao da su demonstranti bacali i kamenice i da ih je policijski kordon sprečio da upadnu u džamijutokom molitve, prenela je agencija AFP.

Incident se odigrao nakon protesta više od 2.000 nacionalista i fudbalskih navijača ispred apelacionog suda u Plovdivu. Oni su zahtevali da se poništi presuda iz oktobra da se muftiji vrati džamija u obližnjem gradu Karlovu, koja je nacionalizovana početkom 20. veka.

Presuda o ovom slučaju treba da bude izrečena u roku od jednog meseca.

Glavni muftija je podneo 26 sudskih zahteva za 29 objekata u različitim gradovima. U Bugarskoj, muslimani čine 13 odsto stanovnika.

Kancelarija muftije osudila je pokušaj upada u džamiju, nazvala ga vandalskim činom i dodala da je nedopustivo da navijači govore sudu kakvu odluku treba da donese.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track