Si-Bi-Es Njuz: Sramota za F-35! I vi možete da ga oborite!
Foto: Reuters

Američki mediji ogorčeni

Si-Bi-Es Njuz: Sramota za F-35! I vi možete da ga oborite!

Planeta -
Hakerski upad u ALIS mrežu mogao bi od aviona F-35 da napravi uređaj koji je u vazduhu koristan koliko i bačena cigla

SAD - Američko ratno vazduhoplovstvo oslonilo se na sofisticiranu elektroniku i softver koji upravlja avionima tipa F-35 , a taj isti softver, samo je još jedna u nizu ranjivih tačaka tog aviona, čiji je razvoj najskuplji projekat u istoriji američke vojske.

Naime, pilot tog aviona ima kacigu koja mu prikazuje pojačanu stvarnost, odnosno kadrove iz šest kamera postavljenih na telo letelice. Pilot tako vidi šta se događa oko njega a da mu ne smeta unutrašnjost kokpita. Sve to pokreće računarski sistem pod nazivom ALIS, koji u osnovi izgleda poput laptopa.

Pilot ga unosi sa sobom u kokpit i ubacuje ga u deo pored sedišta.

U računaru se nalaze informacije o misiji koja ga čeka. Serveri koji pokreću taj čitav sistem zauzimaju prostor veličine jednog brodskog kontejnera, ističe David Martin, dopisnik Si-Bi-Es-ove emisije "60 minuta". Prema njegovim rečima, taj kompijuterski sistem je sjajna meta za hakere.

"Ako vaš protivnik može da upadne u sav taj softver, koji upravlja misijom, onda ste porazili taj avion bez ispaljenog metka", rekao je Martin.

Ukratko, ALIS upravlja čitavim avionom, a može i trajno da ga onesposobi za poletanje, ako utvrdi da nešto nije uredu sa letelicom. Piloti i tehničari, nemaju mogućnost da ponište tu zabranu. Hakerski upad u ALIS mrežu mogao bi od aviona F 35 da napravi uređaje koji su u vazduhu korisni koliko i bačena cigla, dakle u potpunosti beskorisnim.

http://www.youtube.com/watch?v=tFLQTRPQee8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track