KAZNA: SAD ukinule vize za 20 ukrajinskih zvaničnika
Foto: Reuters

Zabrana izdavanja dokumenata

KAZNA: SAD ukinule vize za 20 ukrajinskih zvaničnika

Planeta -
Neimenovani zvaničnik nije naveo na koga se tačno zabrana odnosi

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države uvele su zabranu izdavanja viza za 20 visokih zvaničnika ukrajinske vlade, koje smatraju odgovornima za nasilje nad demonstrantima u Kijevu, saopštio je zvaničnik Stejt departmenta.

Neimenovani zvaničnik nije naveo na koga se tačno zabrana odnosi.

"Danas smo ukinuli vize za 20 visokih članova ukrajinske vlade i druge osobe koje smatramo odgovornima za kršenje ljudskih prava, u vezi sa političkom represijom u Ukrajini", rekao je ovaj zvaničnik.

U Kijevu već skoro tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom.

Posle sinoćnih žestokih sukoba na protestima u Kijevu, na centralnom Trgu nezavisnosti ponovo je došlo do okršaja između demonstranata i policije.

Trg nezavisnosti (Majdan) sinoć je bio poprište najžešćih sukoba od početka tromesečnih protesta - sa 26 žrtava i više od 200 ranjenih.

Ukrajinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije da je 25 ljudi, među kojima devet policajaca, poginulo u sukobima demonstranata i policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja