SRBI U PAKLU KIJEVA: Ko progovori ruski ode mu glava!
Foto: Fb

Protesti u Ukrajini

SRBI U PAKLU KIJEVA: Ko progovori ruski ode mu glava!

Planeta -
Kijevom lutaju naoružane ekstremističke grupe koje pucaju čak i na policiju. Većina građana ne izlazi iz domova, a decu ne puštaju ni u školu, priča Dragan Stanojević, predsednik Ujedinjene srpske dijaspore Evroazije, koji živi u Kijevu

KIJEV - Srbi u Ukrajini već tri meseca, koliko traju antivladini protesti, žive u agoniji i strahu. Dragan Stanojević, predsednik Ujedinjene srpske dijaspore Evroazije, koji živi u Kijevu, objašnjava da gradom lutaju naoružane bande, tako da se većina građana, uključujući i Srbe, plaši za svoje živote, ne izlaze iz domova, a decu ne puštaju čak ni u školu.

Srpski biznismen, koji od 1994. godine živi u Ukrajini, kaže da su se ekstremne grupe otrgle kontroli i da lideri opozicije, koji su započeli protest protiv režima predsednika viktora Janukovića, više ne mogu da ih kontrolišu."Kijevom lutaju naoružane ekstremističke grupe koje pucaju čak i na policiju. Prekjuče smo na ulici videli kako se jedan crni džip zaustavlja pored policijske patrole, a mladići iz njega pucaju na policajce", kaže Stanojević.

Predstavnik srpske dijaspore dodaje da zbog takve situacije većina građana izbegava da izlazi iz kuće jer u svakom trenutku mogu da postanu žrtve.

"Odemo samo do prodavnice po hranu i to je sve. Nikome ne pada na pamet da ide do centra gde se odvijaju najžešći sukobi. Budući da su neki izlazi iz Kijeva blokirani, ljudi ne izlaze ni iz grada. Doskora smo decu morali da vodimo u školu, međutim, sada ih više ne pušamo ni na nastavu. Ja ih imam dvoje i mislim da je bezbednije da su kod kuće", priča Stanojević.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, među demonstantima je rasprostranjena mržnja prema Rusiji - toliko da u centru protesta na Trgu nezavisnosti u Kijevu loše prolaze oni koji pričaju ruski.

"Nedavno su jednog ruskog novinara krvnički pretukli zato što je govorio svojim jezikom", navodi Stanojević, koji je inače oženjen Ruskinjom.

Firme u Kijevu su, prema Stanojevićevim rečima, skoro sve zatvorene, kao i tržni centri i većina prodavnica, a sam centar grada podseća na ratnu zonu.

"U suštini, u Kijevu vlada vanredno stanje, samo što ono nije zvanično proglašeno. Policija ima dovoljno snage da prekine proteste, međutim, oni koriste umerenu silu. Kao da nema političke volje da se prekine nasilje", zaključuje Stanojević.

On kaže da je rusofobija toliko uzela maha među demonstrantima da pojedinci tvrde da su među ukrajinskim policajcima bili i ruski specijalci iz Čečenije. Oni kažu da su videli Čečena kako odseca glavu demonstrantu. Prema Stanojevićevim rečima, čečenski predsednik Ramzan Kadirov demantovao je te navode i šaljivo izjavio: "Da su čečenski specijalci u Kijevu, demonstrani bi i đubre počistili za sobom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track