Hrvatsku i Italiju pokrio crveni sneg
Foto: Kurir štampano

Padavine sa saharskim peskom

Hrvatsku i Italiju pokrio crveni sneg

Planeta -
U četvrtak se očekuje da će kiša sa peskom sa severa Afrike, proširiti na Dalmaciju, objavio je Hrvatski hidrometeorološki zavod

ZAGREB - Kiša sa saharskim peskom pada danas u delovima Hrvatske, najviše je bilo na severnom Jadranu, naročito u Kvarnerskom zalivu, gde je “blatnjava” kiša ostavljala tragove na automobilima i drugim površinama.

Pustinjski pesak primećen je i na vukovarskom području, a na italijaskim Dolomitima padao je crvenkasti sneg.

U četvrtak se očekuje da će kiša sa peskom sa severa Afrike, proširiti na Dalmaciju, objavio je Hrvatski hidrometeorološki zavod. Iako je do kraja kalendarske zime ostalo još više od mesec dana, u Evropi i dalje nema ni tragova zimskog vremena, ali meteoroloških zanimljivosti ne nedostaje, prenose hrvatski mediji.

Frontalni sistem već danima se proteže od severa Afrike, preko Sredozemlja, sve do severoistoka Evrope, a dva ciklona donose iz Sahare velike količine toplog vazduhaprema Italiji i jugoistočnoj Evropi. U Italiji protekla dva dana su oboreni mnogi rekordi za februar, u Peskari, na obali Jadranskog mora, izmereno je rekordnih +26,3°C.

Osim toplije, vazdušna masa poretkom s pustinjskog područja donela je velike količine pustinjskog peska i prašine u Sredozemlje. Pustinjski pesak stigao je sve do Alpa, a najfascinantniji prizori mogli su se danas videti u italijanskim Dolomitima gde je padao crvenkasti sneg u područjima iznad 2.000 metara nadmorske visine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja