GORBAČOV O KRIZI U UKRAJINI: Vlada bila nesposobna da demokratski deluje
Foto: AP

Bivši sovjetski lider

GORBAČOV O KRIZI U UKRAJINI: Vlada bila nesposobna da demokratski deluje

Planeta -
Koren neuspeha u Ukrajini leži u prekidanju reformi koje su počele perestrojkom, u bivšem Sovjetskom Savezu, a koje su trebale da dovedu do potpunih demokatskih promena, naveo je poslednji predsednik SSSR

ŠHARJA - Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov je u izjavi, na forumu u Arapskim emiratima, rekao da kriza u Ukrajini proizilazi iz neuspeha vlade da deluje demokratski.

Njegova izjava došla je dan nakon što su demonstranti preuzeli kontrolu nad ukrajinskom prestonicom i kancelarijom predsednika,koga je parlament smenio i raspisao nove izbore. U obraćanju na forumu za vladine komunikacije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Gorbačov je kritikovao ukrajinsku vladu u njenoj nesposobnosti da reaguje demokratski, da započne dijalog i oslobodi se korupcije u sopstvenim redovima.

Dodao je da koren neuspeha u Ukrajini leži u prekidanju reformi koje su počele perestrojkom, u tadašnjem Sovjetskom Savezu, a koje su trebale da dovedu do potpunih demokatskih promena. Reforme koje je Gorbačov sproveo, kao poslednji sovjetski lider, direktno su dovele do pada komunizma. Zvanična Moskva podržala je ukrajinskog predsednika Janukoviča, koji je omražen na zapadu zemlje, ali ima jako uporište u istočnom, pro-ruskom delu Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track