Erdogan: Snimak razgovora sa sinom lažan
Foto: Rojters

Prisluškivani pozivi

Erdogan: Snimak razgovora sa sinom lažan

Planeta -
U jednom od snimaka dvojica muškaraca, za koje se tvrdi da su premijer Erdogan i njegov sin, razgovaraju kako da se reše velike količine novca iz svoje kuće

ANKARA - Kancelarija premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila je da su snimci razgovora između šefa turske vlade i njegovog sina - objavljeni na Internetu nagoveštavajući korupciju - lažni.

Poslednjih dana, na Internetu su se pojavile vesti da je turska policija prisluškivala na hiljade ljudi, uključujući i Erdogana, članove njegovog kabineta, šefa obaveštajne službe Turske i novinare.

U jednom od snimaka, objavljenom danas, dvojica muškaraca, za koje se tvrdi da su premijer Erdogan i njegov sin, razgovaraju kako da se reše velike količine novca iz svoje kuće.

Razgovor se navodno dogodio 17. decembra, istog dana kada su sinovi trojice ministara privedeni u okviru velike istrage o korupcij.

Erdoganov kabinet odgovorio je da je snimak nemoralan, lažan i potpuno neistinit i da će zbog ovog slučaja premijer pokrenuti zakonski postupak.

Provladini turski listovi "Jenisafak" i "Star", objavili su ranije da su saradnici u policiji i sudovima Fetulaha Gula, turskog imama koji živi u SAD, prisluškivali telefone turskog premijera, političara i biznismena tri godine.

Erdogan optužuje protivnike u uticajnoj Gulenovoj grupi da se ponašaju kao "država u državi" s ciljem obaranja njegove vlade podsticanjem velike korupcijske istrage protiv Erdoganovih bliskih saradnika.

Dokumenta o špijuniranju otkrilo je, prema pisanju turskih listova "Jenisafak" i "Star", novoimenovano tužilaštvo koje je uspostavljeno posle masovnih otkaza u policiji i tužilaštvu zbog korupcijske istrage krajem decembra prošle godine.

Prema pisanju lista "Star", takozvani Gulenisti su prisluškivali više od 7.000 ljudi kao i sedište opozicione Republičke narodne partije, od 2011. godine pod izgovorom otkrivanja terorističkih zavera.

Korupcijski skandal, u koji su umešani bliski saradnici turskog premijera, predstavlja jedan od najozbiljnijih izazova Erdoganovoj 11 godina dugoj vladavini uoči značajnih lokalnih izbora u martu.

Izveštaji o prisluškivanju objavljeni su u momentu kada turski parlament započinje debatu o novom zakonu prema kojem bi obaveštajnoj agenciji bile date "odrešene ruke" u sprovođenju tajnih misija nadzora u zemlji i inostranstvu, bez sudskog naloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track