PUŠTEN AGENT: Oslobođen član "herojske petorke" kubanskih obaveštajaca
Foto: BETA

Robijao 15 godina u SAD

PUŠTEN AGENT: Oslobođen član "herojske petorke" kubanskih obaveštajaca

Planeta -
"Petorka iz Majamija" uhapšena je u SAD septembra 1998. godine a 2001. osuđena na različite zatvorske kazne

MAJAMI - Jedan od članova "herojske petorke" kubanskih obaveštajaca Fernando Gonzales, pušten je na slobodu posle više od 15 godina provedenih u američkom zatvoru, saopštili su predstavnici američkog federalnog zatvorskog biroa.

Gonzales (50) odslužio je kaznu u zatvoru u Arizoni, a posle oslobađanja predat je imigracionim vlastima i u najskorije vreme biće deportovan na Kubu, saopštila je portparolka tužilaštva u Majamiju Mišel Alvarez, preneo je Asošijeted pres.

"Petorka iz Majamija" uhapšena je u SAD septembra 1998. godine a 2001. osuđena na različite zatvorske kazne, između ostalog, za zaveru i neprijavljivanje u SAD kao stranih agenata. Oni su bili optuženi za upad u vojne objekte na Floridi, kako bi Havani predali podatke o kretanju američke vojske.

Gonzales je drugi član "petorke" koji je pušten na slobodu, nakon što je Rene Gonzales oslobođen u oktobru 2011. i sada živi u Havani. Još njih troje - Herardo Ernandez, Antonio Gerero i Ramon Labaninjo nalaze se na služenju dužih zatvorskih kazni.

Na Kubi su obaveštajci bili proglašeni nacionalnim herojima a kubanske vlasti saopštile su da oni nisu predstavljali pretnju po suverenitet SAD i da su obavljali zadatak neutralizacije antikubanskih grupa u Majamiju kako bi sprečavali oružane provokacije i terorističke akte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track