UKRAJINSKI NEONACISTA: Ajde, ko sme da mi oduzme kalašnjikov i noževe!

Teror pobednika

UKRAJINSKI NEONACISTA: Ajde, ko sme da mi oduzme kalašnjikov i noževe!

Planeta -
Ponašanje ovog "čoveka" na oba snimka izaziva nelagodu i čuđenje, ali i pitanje da li je to slika novih ukrajinskih vlasti?

KIJEV - Aleksandr Muzičko iz ukrajinskog ultranacionalističkog “Desnog sektora”, poznat po tome što je se tokom rata u Čečeniji borio protiv Rusa i po tvrdnji da će se protiv njih i Jevreja boriti do smrti, žestoko je isprepadao poslanike parlamenta Rivanjske oblasti na zapadu Ukrajine. Već sledećeg dana pred kamerama je maltretirao činovnika u Državnom tužilaštvu.

On je na sednicu teško naoružan i zatražio da se dodele stanovi porodicama demonstranata poginulih u Kijevu. Sa kalašnjikovim u ruci on je preplašene poslanike sve vreme čikao ako neko od njih sme da mu priđe i uzme oružje.

- Ko hoće da mi oduzme kalašnjikov? Ko će da mi ga uzme? Ko će da mi oduzme noževe? Hajde, ako smete!” - vikao je Muzičko.

Dok je Muzičko zastrašivao poslanike, njegovi drugovi iz "Desnog sektora" i aktivisti druge ultranacionalističke organizacije "Opšte dobro" (Spilna sprava) vršili su pritisak na lokalnu Centralnu izbornu komisiju tražeći prevremene izbore u maju i ostavke svih članova komisije.

Kako prenosi ruska TV stanica "Raša tudej", Muzičko je narednog dana posetio sa ekipama novinara oblasno Državno tužilaštvo i pobesneo kada je čuo da je tužilac u bolnici, optužujući njegovog zamenika da samo greje stolicu i da namerno odugovlači istragu o lokalnom ubistvu.

Muzičko je psovao činovnika koji je pokušao da objasni situaciju, ali mu ukrajinski neonacista to nije dozvolio, hvatajući ga za kravatu i stežući je oko vrata. Preplašenom čoveku je poručio da će obesiti kao psa i dati demonstrantima sa kijevskog Majdana da ga linčuju.

Kada je činovnik seo, Muzičko se obratio novinarima i udario šamar činovniku kada je ovaj hteo nešto da kaže, sprečavajući ga da ustane i ode.

Ponašanje ovog "čoveka" na oba snimka izaziva nelagodu i čuđenje, ai i pitanje da li je to slika novih ukrajinskih vlasti?

http://www.youtube.com/watch?v=XtxbGjkpkF8

http://www.youtube.com/watch?v=q8JC-ZjqFb4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track