Netanijahu: Za tango na Bliskom istoku potrebno je najmanje troje
Foto: Rojter

Premijer Izraela u SAD

Netanijahu: Za tango na Bliskom istoku potrebno je najmanje troje

Planeta -
Sastaće se s američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, a tokom petodnevne posete govoriće i na godišnjem skupu moćnog jevrejskog lobija, Američko izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC

TEL AVIV, VAŠINGTON - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je jutros, po dolasku u SAD, da Palestinci moraju demonstrirati želju da se postigne rešenje kako bi se učvrstio mir na Bliskom istoku.

"Za tango na Bliskom istoku potrebno je najmanje troje. Godinama nas je bilo dvoje - Izrael i SAD. Sada je potrebno da se vidi da li su Palestinci takođe prisutni. U svakom slučaju, da bismo imali sporazum moramo održati naše vitalne interese," rekao je Netanijahu, dodavši da je on dokazao da to čini i " suočen sa svim pritiscima i svim nemirima" i da će nastaviti to da radi i tokom posete SAD.

On će se danas sastati s američkim predsednikom Barakom Obamom u Beloj kući, a tokom petodnevne posete govoriće i na godišnjem skupu moćnog jevrejskog lobija, Američko izraelskog komiteta za javne poslove - AIPAC.

Izraelski mediji prenose u da su zvaničnici Obamine administracije u međuvremenu umanjili očekivanja od današnjeg sastanka koji će se, kako se očekuje, fokusirati na izraelsko-palestinski mirovni proces i nuklearne pregovore s Iranom.Iako se Amerikanci nadaju bar skromnom napretku, oni ne predviđaju preokret u razgovorima o mirovnim pregovorima na sastanku u Ovalnom ofisu. "Ako je pridsednik u stanju da na neki način smanji jaz i približi se mestu gde obe strane podržavaju ideje i okvir, onda će to bi značajno", rekao je jedan anonimni visoki zvaničnik administracije, aludirajući na okvir sporazuma koji će sadržati odrednice za dalje pregovore.

On je, međutim, dodao da se ne očekuju nikakve velike najave o budućnosti mirovnog procesa. Mirovni pregovori su obnovljeni krajem jula prošle godine, zahvaljujući nastojanjima američkog državnog sekretara Džona Kerija i prvobitno je planirano da se završe sporazumom do kraja aprila. Sada, međutim, Keri priprema okvir za nastavak pregovora kako bi se taj proces spasio jer do sada nisu postignuti opipljivi rezultati.

Netanijahu je stigao u Vašington nakon Obaminog upozorenja kako će SAD biti teže da brane Izrael od nastojanja da se ta zemlja međunarodno izoluje, ako propadnu mirovni napori.I pre odlaska iz Izraela, Netanijahu čiji su odnosi sa Obamom često bili napeti, rekao je da Izrael zna kako da se odupre pritisku i da on namerava da stoji čvrsto pri onome što je nazvao "vitalnim interesima" svoje zemlje.Keri pokušava da ubedi Netanijahua i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da pristanu na okvirni sporazum koji će omogućiti da se pregovori nastave nakon isteka roka 29. aprila.

Abas će se sa Obamom sastati takođe u Beloj kući 17. marta." Kada razgovaram s Bibijem, ovo je suština mog razgovora: Ako ne sada, kada? Ako ne vi gospodine premijeru, onda ko? Kako se to rešava?," rekao je Obama koristeći Netanijahuov nadimak i citirajući reči rabinskog mudraca Hilela u intervju za Blumberg vju ( Bloomberg view).Palestinci teže uspostavlajnju države na okupiranoj Zapadnoj obali s istočnim Jeruslimom kao glavnim gradom i da ona obuhvati i pojas Gaze.

Izrael je ta područja osvojio u šestodnevnom ratu 1967. i 2005. se povukao iz Gaze kojom sada vlada islamistički Hamas, rival Abasovom sekularnom Fatahu.Izraelski zvaničnici tvrde da je lopta u Abasovom dvorištu, ističući da Palestinci odbijaju da pristanu na ključni izraelski zahtev da priznaju Izrael kao jevrejsku državu.Očekuje se da Netanijahu u SAD ponovi taj zahtev. Palestinci podsecahju da su Izrael već priznali i da je glavna prepreka miru širenje jevrejskih naselja na okupiranoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track