UŽIVO UKRAJINA DAN 15: Raketna baza odbija poslušnost pro-ruskim vlastima Krima
Foto: Ap

Napetost ne popušta

UŽIVO UKRAJINA DAN 15: Raketna baza odbija poslušnost pro-ruskim vlastima Krima

Planeta -
Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da nema potrebe da pošalje ruske trupe u Ukrajinu, ali da upotreba sile ostaje u slučaju bezakonja u na ruskom govornom području istočne Ukrajine. Moskva pristala da učestvuje na vanrednom sastanku NATO u sredu. Glavni rabin u Ukrajini optužio Rusiju da je iscenirala antisemitske provokacije. Propao pokušaj preuzimanja komandnog broda mornarice Ukrajine, jedna pod tri raketne baze na Krimu ostala verna kijevskim vlastima
1 / 15 Foto: Reuters

SIMFEROPOLJ - Konferencija za medije predsednika Rusije Vladimira Putina, tokom koje je nastojao da objasni rusku intervenciju na Krimu, tako što je razloge za nju našao u pučističkoj smeni vlasti u Kijevu, nije ubedila zapadne sile u njegove "dobre" namere". Svi do jednog, visoki zvaničnici EU i SAD nastavili su da osuđuju rusko vojno prisustvo na Krimu, videći ga kao direktnu pretnju nezavisnosti Ukrajine.

Prethodno Putin je okončao velike manevre u kojima je učestvovalo 150.000 vojnika, 90 aviona, 880 oklopnih vozila i 80 ratnih brodova na granici sa Ukrajinom. Iako se spekulisalo da su oni izvedeni kao direktna pretnja novim ukrajinskim vlastima, koje inače Moskva ne priznaje, Vladimir Putin je ubeđivao "zapad" da su oni bili planirani mnogo pre krize u Ukrajini i da su trupe posle manevera upućene u kasarne.

Reagujući na novi rasplet situacije Sjedinjene Države su najavile niz sankcija usmerenih protiv Rusije. Ipak to ni najmanje nije sprečilo ruske trupe da prema samo nijima znanom rasporedu i planu raspoređuju svoje jedinice širom krimskog poluostrva, kao i da izvrši probu lansiranja interkontinentalnog projektila.

UŽIVO NAJNOVIJE DOGAĐAJE NA KRIMU I U OSTATKU UKRAJINE MOŽETE PRATITI OVDE

Sednica Saveta bezbednosti UN koja je u Njujorku održana u noći između ponedeljka i utorka po našem vremenu završena je bez ikakvih rezultata u dobokoj podeljenosti. Na njoj je pročitano i pismo predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča u kojem je pre svoje smene zamolio Putina i Rusiju da uvede red u Ukrajini.

UŽIVO NAJNOVIJE DOGAĐAJE NA KRIMU I U OSTATKU UKRAJINE MOŽETE PRATITI I OVDE

01.16 - Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, u razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi Rusija mogla da pomogne u političkom rešavanju krize u Ukrajini.

U saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova se navodi da su predsednici kasno sinoć razgovarali telefonom i da je Si situaciju u Ukrajini nazvao "izuzetno komplikovanom i osetljivom".

23.45 - Kijev uzvraća udarac. Sud u Kijevu je ukinuo odluku Krimskog parlamenta da smeni prethodnu vladu u regionu i imenuje za premijera pro-ruskog lidera Sergeja Aksionova. Isti sud je doneo presudu da je odluka o održavanju referenduma na Krimu-nelegalna.

23.15 - Jedna raketna baza odbila poslušnost pro-ruskim vlastima Krima. Iako je Glas Rusije javio da su se tri puka vazdušne odbrane na Krimu stavila na stranu lokalnih vlasti, Bi-Bi-Si ističe slučaj komandanta baze u gradu Evpatori na zapadu Krima, Andreja Matvienka koji je ostao veran ukrajinskim vlastima. U gradovima Evpatori, Feodosia i Fiolenta, gde su smeštene raketne baze, služi više od 700 vojnika i oficira.

22.30 - Ukrajinska pop zvezda Ruslana, koja je provela mesece pevajući na proevropskim protestima u Kijevu, bila je među deset žena odlikovanih od strane SAD za hrabrost . " Mi smo se borili protiv diktature, a sada možemo da vidimo njeno pravo lice. Izvinite, ali to je Putin , rekla je nekadašnja pobednica pesme Evrovizije nakon što joj je američka prva dama Mišel Obama uručila Međunarodarodnu nagradu za hrabrost žena za 2014.

22.15 - Više od 1.000 demonstranata, noseći ukrajinske zastave, izašlo je danas na ulice Donjecka, u istočnoj Ukrajini, prvi put nadmašivši broj proruske omladine koja je zauzela zgradu gradske vlade na kojoj se vijori ruska zastava. Noseći transparente sa sloganima kao što je "ja sam Rus, ne treba mi zaštita", demonstranti su prošetali blizu okupirane zgrade vlade, ali su ostali na dovoljnoj udaljenosti da izbegnu sukobe sa proruskom omladinom koja se i dalje nalazi u zgradi

21.45 - Gde su nestale milijarde dolara? Vlade zemalja članica EU postigle su preliminarni sporazum o zamrzavanju imovine 18 Ukrajinaca, na zahtev Kijeva, nakon što su nove ukrajinske vlasti objavile da su iz državne kase nestale milijarde. Austrijske vlasti su u taj spisak uključile svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, ali nije jasno da li će sada svih 28 članica EU zamrznuti njegovu imovinu.

21.30 - Propao pokušaj preuzimanja komandnog broda ukrajinske mornarice. Posada komandnog broda ukrajinske mornarice Slavutiča, izvestila je o propalom pokušaju grupe naoružanih ludi da preuzmu plovilo, koje je trenutno u Sevastopolju. Ukrajinski Interfaks takođe javlja da se posada broda izborila sa grupom naoružanih ljudi koji su pokušali da pristanu uz brod.

Odbranili brod: Posada Slavutiča
Odbranili brod: Posada Slavutiča

20.55 - Rusija testirala interkontinentalnu balističku raketu RS-12M. Raketa “RS-12M” lansirana je večeras oko 22 časa po lokalnom vremenu sa centralnog višenamenskog poligona “Kapustin Jar” nedaleko od Kaspijskog jezera “Cilj je bio da se ispita ispravnost bojevih glava na interkontinentalnim balističkim raketama. Školsko gađanje obavljeno je sa zadatom tačnošću i raketa je pogodila uslovni cilj na poligonu u Kazahstanu”, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

20.30 - Ukrajina pozvala posmatrače OEBS-a na Krim. Ukrajina je saopštila da će posmatrači OEBS na njen poziv doći na Krim koji je sada pod kontrolom ruskih snaga. "Misija OEBS je stigla u Kijev odakle će otići na poluostrvo Krim da nadgleda situaciju", izjavio je na konferenciji u Kijevu glavni ukrajinski bezbednosni zvaničnik Andrej Parubi, dok u OEBS-u ističu da zakonski pristanak Rusije nije neophodan.

20.10 - Zapadu neophodna ruska nafta i gas. Kada "energetski car pokaže zube" predstavnici zapadnih vlada strahuju za sudbinu njihovih preduzeća i nabavke energenata, dok tržišta reagaju na prve zvuke ruskih čizmi rastom cena nafte, piše francuski list Mond. Cena barela nafte je na njujorškoj i londonskoj berzi juče skočila na dva dolara dok je gas u više delova Evrope poskupeo dva odsto. Ne treba zaboraviti da međusobna zavisnost i isprepleteni odnosi Rusije i Zapadne Evrope štite i najgoru politiku, ocenjuje list. Analitičari podsećaju da je u periodu najvećeg zahlađena između Zapada i SSR u vreme vladavine Brežnjeva, Rusija je ostala pouzdani evropski dostavljač nafte.

19. 55 - Referendum za nezavisnost Krima 30. marta. Građani Krima su na mitingu u Simferopolju, glavnom gradu te ukrajinske autonomne republike, zatražili da se na referendumu 30. marta izjasne o nezavisnosti te teritorije, a ne o većoj autonomiji u okviru Ukrajine. Građani Simferopolja su objasnili da su protiv nove vlade u Kijevu, ne iz nacionalističkih razloga, već zato što žele red i stabilnost. "U Ukrajini je vlast preuzela hunta. Mi nismo za stari režim, ali ne zelimo da podržimo vladu koja okreće leđa Rusiji", rekla je jedna žiteljka Krima.

19.20 - Predsednik Češke Miloš Zeman uporedio rusku akciju na Krimu sa bombardovanjem Jugoslavije. Povodom izjave Vladimira Putina da je Rusija u humanitranoj misiji pomoći ugroženim ruskim građanima, predsednik Češke Miloš Zeman podsetio je na bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, takođe nazvano "humanitarnim". "Sećam se humanitarnog bombardovanja Jugoslavije. Kada sam posle došao u Beograd nije izgledalo baš humanitarno, zato što sam tamo video srušenu bolnicu", kazao je danas Zeman.

19.00 - Glavni rabin u Ukrajini optužujue Rusiju da je iscenirala antisemitske provokacije. Jakov Dov Bleič optužio je Rusiju da je organizovala antisemitske " provokacije " na Krimu kako bi opravdala svoju invaziju Ukrajine "Rusi su mogli da se preobuku kao ukrajinski nacionalisti"," rekao je rabin poredeći to sa ponašanjem nacista pre invazije Austrije u 1938 godine.

Rabin kaže da su ovo Rusi: Ukrajinski neonacisti tokom protesta u Kijevu
Rabin kaže da su ovo Rusi: Ukrajinski neonacisti tokom protesta u Kijevu

18.32 - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je danas da agresija ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu nije znak snage Rusije, već odraz duboke zabrinutosti ruskih suseda zbog mešanja Moskve. U obraćanju novinarima, Obama je ismejao Putinove razloge za slanje ruske vojske na Krim

18.31 - Američki državni sekretar Džon Keri koji je danas doputovao u Kijev, osudio je ruski "akt agresije" u Ukrajini i ponovio zalaganje Vašingtona za očuvanje teritorijalnog integriteta bivše sovjetske države.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"SAD reafirmišu zalaganje za očuvanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. U skladu s međunarodnim zakonom, mi osuđujemo akt agresije Ruske Federacije", rekao je Keri .

Kako je javio AFP, Keri je optužio Rusiju da traži izgovor da izvrši invaziju na Ukrajinu, nakon što je de-fakto preuzela kontrolu strateškog Krimskog poluostrva.

"Mislim da je jasno da Rusija svim sredstvima nastoji da stvori izgovor za dalju invaziju", rekao je Keri novinarima nakon što se sastao s novim, prozapadno orijentisanim rukovodstvom države.

17.36 - Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Sji Đinping, danas su tokom telefonskog razgovora izrazili nadu da će mere koje je preduzelo rusko rukovodstvo pomoći u smanjenju socialno-političke tenzije i obezbediti sigurnost ruskojezičnih građana na Krimu i u istočnim regionima Ukrajine, saopštila je pres služba Kremlja.

Prema navodima pres službe, dvojica lidera su tokom razgovora iznela bliske stavove, preneo je Itar - Tass. Dvojica lidera su, takođe, razgovarala o bilaterlanoj saradnji dve države i budućim susretima na visokom nivou, navedeno je u saopštenju.

17.34 - Predsedavajući OEBS Didije Burkhalter razgovarao je danas o krizi u Ukrajini s nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom.Burkhalter je nakon sastanka izjavio kako je sa Štajnmajerom razgovarao o smirivanju situacije u Ukrajini, naglasivši da je sada od ključne važnosti što pre pokrenuti dijalog kako bi se obnovilo poverenje i kriza razrešila mirnim sredstvima.

Jamal
Jamal

17.17 - Dva ruska ratna broda prošla su Bosforski moreuz i zaputila se ka Crnom moru,reč o brodovima "Saratov" i "Jamal", koji su prošli kroz Istanbul, ploveći prema Krimu.

17.03 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su pretnje Amerike da će uvesti sankcije Moskvi kontraproduktivne.

"Mi se uvek protivimo unilateralnim sankcijama, jer one nikad ne donose ništa dobro", rekao je Lavrov

16.58 - Ukrajinska i ruska vlada počele su kontakte na visokom nivou o krizi u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"Konsultacije su počele na nivou ministara", rekao je Jacenjuk novinarima, ne navodeći druge detalje.

On je ponovio da Rusija treba da povuče svoje snage u baze na Krimu i obustavi akcije za koje je kazao da prete destabilizaciji regiona, preneo je Rojters.

16.26 - Ukrajinski vojnici i jedan pas snimljeni kako igraju fudbal i pored opsade koja traje.

16.05 - Ruska mornarica blokirala moreuz Kerč koji razdvaja Krim i Rusiju. Prema prvim informacijama moreuz je blokiran i sa severne i sa južne strane.

16.00 - Šef Ukrajinske službe bezbednosti Valentin Nalivaičenko zatražio je danas od Rusije da Ukrajini izruči Viktora Janukoviča, javio je Itar Tass.

15.29 Uhrajinski vojnici ispred baze u Kerču

Foto: Rojters
Foto: Rojters

14.59 - Turske vazduhoplovne snage aktivirale su osam borbenih aviona F-16 pošto je jedan ruski izviđački avion leteo paralelom duž turske obale Crnog mora, saopštila je danas turska vojska

14.47 - Rusija je prihvatila da se sastane sa predstavnicima NATO u sredu, kako bi se razgovaralo o krizi u Ukrajini

13.20 - Ruske snage, prema još nepotvrđenim informacijama, utvrđuju granicu, javlja Bliskoistočne vesti.
Mapa: Middle East News
Mapa: Middle East News
13.31 - Državni sekretar SAD Džon Keri sleteo u Kijev, javlja BBC. On će Kijevu ponuditi zajam vredan milijardu dolara pomoći.
13.08 - Ukrajinske snage započele povlačenje iz vazduhoplovne baze Belbek kod Sevastopolja, javlja BBC.
12.50 - Konferencija uživo ruskog predsednika Vladimira Putina je završena.
12.20 - Putin: Ukrajinci treba da potvrde novi ustav na referendumu, ali to se nas ne tiče, samo Ukrajinci mogu da odluče o tome.
12.16 - Putin: Ako se ispostavi da su snajperisti koji su pucali na demonstrante u Kijevu u stvari bili provokatori iz jedne opozicione stranke... Janukovič me uverio da nije naredio policiji da puca.
12.15 - Upitan da li su ruske snage učestvovale u događajima na Krimu, Putin je odgovorio: "Ne, nisu. Ima mnogo

uniformi koje liče jedna na dugu", prenosi Frans pres.

http://www.youtube.com/watch?v=raHFAlaOjRc

12.13 - Putin: Zapad naše akcije često opisuje kao neligitimne, ali pogledajte operacije SAD u Avganistanu, Iraku i Libiji. "Naše akcije su legitimne s tačke gledišta međunarodnog prava jer nas je legitimni predsednik Ukrajine Janukovič zamolio za pomoć. Odbrana ovih ljudi u našem je interesu, to je humanitarna misija, ne želimo nikog da porobimo.

12.12 - Putin: Janukovič nema političku budućnost, a to sam mu i rekao!

12.10 - Rusija neće priznati rezultate predstojećih predsedničkih izbora u Ukrajini ukoliko se teror nastavi, kaće ruski predsednik.

12.05 - Vlast na Krimu preuzele su lokalne snage samoodbrane, a ne ruski vojnici, kaže šef ruske države.

12.04 - Putin: Ne razmišljam o aneksiji Krima, ali i narod tamo treba da ima pravo na samoopredeljenje.

12.02 - Putin: Ja u Kijevu nemam s kim da razgovaram, tamo nema legitimnog predsednika, javlja BBC.

12.00 - Putin: Oni koji razmišljaju o uvođenju sankcija Rusiji, neka prvo dobro razmisle o posledicama jer će šteta biti obostrana.

11.53 - Putin: Rusija zadržava pravo da iskoristi sva sredstva kako bi zaštitila Ruse u Ukrajini, javlja AP.

11.50 - Putin je rekao i da ruska vojna vežba na granici Rusije i Finske nije bila povezana s događajima u Ukrajini i da je bila planirana mesecima unapred, mada nije bila najavljena u javnosti. On je kazao i da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažovanje moguće samo u "izuzetnim" slučajevima.

11.48 - Ukrajinski parlament je delimično legitiman, ali ne i druge vladine agencije, posebno predsednik Turčinov. Iako Janukovič nema stvarnu vlast, on je i dalje legitimni predsednik pošto nikada nije zvanično opozvan, javlja BBC.

11.47 - Trenutno nema razloga za slanje vojske u Ukrajinu, ali mogućnost i dalje postoji, kaže Putin, prenosi BBC.

11.46 - Neonacisti i antisemite divljaju Ukrajinom, posebno u Kijevu, pa su građani na istoku Rusije zabrinuti stoga "zadržavamo pravo da koristimo sva raspoloživa sredstva" ukoliko to od nas budu zatražili. Međutim, to će biti ekstremna mera, kaže Putin.

11.42 - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da ono što se desilo u Kijevu doseže razmere antiustavnog državnog udara i oružanog preuzimanja vlasti, ali da će Rusija upotrebiti silu samo kao krajnje rešenje, prenosi BBC. Putin je, na prvoj konferenciji za novinare otkad je opozvani ukrajinski predsednik napustio Kijev, rekao da je Viktor Janukovič ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i da je predao svu vlast. Janukovič je, prema njegovim rečima, i dalje legitimni predsednik Ukrajine, mada sada nema vlast, preneo je Rojters. Ukrajinski narod je želeo promene, ali ne smeju se ohrabrivati "nezakonite promene", rekao je Putin. On je poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu.

11.40 - Počela uživo konferencija za novinare ruskog predsednika Vladimira Putina.

10.50 - Ukrajinski parlament ratifikovao je sporazum sa EU kojim prihvata 610 miliona evra zajma.

10.47 - Rusija ima pravo, na osnovu sporazuma sa Ukrajinom, da razmesti na Krim 25.000 vojnika, izjavio je danas ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin. Čurkinova izjava usledila je posle optužbe novih vlasti u Kijevu da je Moskva razmestila dodatne snage na poluostrvu, preneo je Glas Rusije. Prema Čurkinovim rečima, Rusija ima pravo da deluje na osnovu sopstvene procene kako bi obezbedila sigurnost svojih vojnih postrojenja i zaštitila ih od eventualnih ekstremističkih napada.Ruski diplomata je priznao da Kijev možda smatra da je ta akcija preterana, ali je dodao da je ruska strana po tom pitanju imala punu podršku vlasti na Krimu tom pitanju.

Čurkin je istakao da namera Moskve nije vraćanje na vlast opozvanog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, mada ga Kremlj smatra legitimnim šefom države uprkos tome što je napustio Kijev. On je dodao da je Janukovičeva sudbina u rukama ukrajinskog naroda. Rusija i Ukrajina su 2010. godine potpisale sporazum o stacioniranju baze ruske Crnomorske flote na Krimu, koji važi do 2042. godine.

10.40 - Žitelji Krima poručili da su spremni i da uzmu oružje u ruke protiv "fašista" iz Kijeva, javlja BBC.

10.34 - Krim osniva svoje Ministarstvo odbrane.

http://www.youtube.com/watch?v=7fypVb63on4#t=106

10.36 - Rusija će odbaciti američki dolar kao rezervnu valutu ukoliko joj SAD nametnu sankcije zbog Ukrajine posle čega bi usledio krah finansijskog sistema SAD. Moskva bi mogla da odbije otplatu kredita američkim bankama.

10.30 - Rešenje za krizu u Ukrajini nije ni na vidiku, rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer posle razgovora s ruskim kolegom Seregejem Lavrovim, javlja Frans pres.

10.10 - Ukrajinski komandant baze i aerodroma Belbek zatražio je od ruskog kolege da zajedno upravljaju bazom.

10.00 - Američki nosač aviona "Džordž Buš" snimljen nadomak grčke luke Pirej. Na Tviteru primećuju da to nije daleko od Crnog mora.

09.30 - Očekuje se obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

08.45 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas ruskim vojnicima koji učestvuju u vežbama na zapadu zemlje, nedaleko od granice sa Ukrajinom, da se vrate u svoje baze, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Vrhovni komandant ruskih oružanih snaga, predsednik Vladimir Putin, izdao je naređenje vojsci i jedinicama koje učestvuju u vojnim vežbama da se vrate u svoje stalne baze", rekao je Peskov, javile su agencije.

08.12 - Kolona ruskih oklopnih vozila kreće se putem od Sevastopolja do Simferopolja na Krimu, javlja BBC.

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija

08.30 - Grupa vojnika, za koje se pretpostavlja da su ruski, umarširala je u krimsko selo Perevalnoj nedaleko od Simferopolja, javlja BBC.

Ulazak vojske u selo Perevalnoj
Ulazak vojske u selo Perevalnoj

UŽIVO NAJNOVIJE DOGAĐAJE NA KRIMU I OSTATKU UKRAJINE MOŽETE PRATITI I OVDE

Ukrajinski vojnici u bazi Belbek (Foto: Twitter)
Ukrajinski vojnici u bazi Belbek (Foto: Twitter)

08.27 - Hici upozorenja. Proruske snage koje kontrolišu vazduhoplovnu bazu na Belbek na Krimu ispalile su u vazduh hice upozorenja. Oko njih se nalazi 300 ukrajinskih vojnika koji su prethodno radili u bazi i koji sada zahtevaju da im se vrate radna mesta, javlja AP, a prenosi BBC. Ruski vojnici koji se nalaze na aerodromu upozorili su da će pucati u okupljene Ukrajince ukoliko nastave da im se približavaju.

Susret ruskog i ukrajinskog vojnika ispred baze Belbek (Foto: Twitter)
Susret ruskog i ukrajinskog vojnika ispred baze Belbek (Foto: Twitter)

Ukrajinci ulaze u bazu Belbek (Foto: Twitter)
Ukrajinci ulaze u bazu Belbek (Foto: Twitter)

08.00 - Svih 150.000 pripadnika ruskih vojnih snaga koje učestvuju u masovnim manevrima na granici sa Ukrajinom prema naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina od sinoć se nalaze u pojačanom stanju pripravnosti i zasad je nejasno da li će se povući iako je rano jutros javljeno da je povlačenje navodno već počelo.

08.00 - Predstavnici gradova s juga Ukraijine Mikolajev, Herson i Odesa žele da se priključe Krimu.

07.57 - Vašington je odlučio da potpuno suspenduje vojnu saradnju s Rusijom i sve vojne veze posle ruske intervencije na Krimu, saopštio je Pentagon. Američki državni sekretar Džon Keri danas dolazi u Kijev s podrškom SAD novim ukrajinskim vlastima.

07.45 -Tri ukrajinska oficira ratnog vazduhoplovstva pridružila se proruskim snagama na Krimu, javlja Glas Rusije.07.30 - Podsetimo, Bela kuća je juče zapretila da će Rusiji uvesti diplomatske i ekonomske sankcije.

07.00 - Proruski aktivisti formirali su ljudski lanac oko Glavnog štaba ukrajinske mornarice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track