ČUVAJU RUBLJU: Rusija za dan prodala 11 milijardi dolara!
Foto: Reuters

Istorijski rekord

ČUVAJU RUBLJU: Rusija za dan prodala 11 milijardi dolara!

Planeta -
Ruska centralna banka je prodala devize da bi ublažila pad vrednosti nacionalne valute posle odluke ruskog parlamenta ovog vikenda kojom se odobrava predsedniku Vladimiru Putinu vojna intervencija u Ukrajini

MOSKVA - Rusija je u ponedeljak prodala devize u vrednosti od rekordnih 11,3 milijardi dolara da bi podržala rublju koja je pod pritiskom zbog sukoba u Ukrajini. To pokazuju danas objavljeni podaci ruske centralne banke.

Ruska centralna banka je prodala devize da bi ublažila pad vrednosti nacionalne valute posle odluke ruskog parlamenta ovog vikenda kojom se odobrava predsedniku Vladimiru Putinu vojna intervencija u Ukrajini.

Ruska finansijska tržišta zabeležila su pad u ponedeljak zbog strahovanja od intervencije u Ukrajini i mogućih sankcija koje bi Zapad mogao da uvede Moskvi. Moskovska berza je u ponedeljak završila rad s padom od deset odsto, a rublja je pala na rekordno niske vrednosti u odnosu i na evro i na dolar.

Ruska centralna banka je samo u ponedeljak prodala devize u vrednosti od 410,6 milijardi rubalja (11,3 milijardi dolara ili 8,3 milijardi evra), što je istorijski rekord.

Kriza u Ukrajini je dalje uticala na slabljenje rublje koja je već izgubila skoro 10 odsto u odnosu na evro od početka godine, pogodjena opštim odlaskom investitora iz tržišta zemalja u brzom razvoju i usporavanjem ruske ekonomske aktivnosti.

Vrednost rublje, koja je u ponedeljak dostigla najniži nivo u odnosu na američki dolar i evro, od juče je u blagom porastu, posle naznake da će Rusija nastojati da izbegne vojnu akciju u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track