Hilari Klinton: Putin je kao Adolf Hitler!

Napetost u Ukrajini ne jenjava, ceo svet u strahu

Hilari Klinton: Putin je kao Adolf Hitler!

Planeta -
Sramno: Bivša američka državna sekretarka rekla da se ruski predsednik zbog slanja vojske u Ukrajinu ponaša kao nacistički vođa, koji je kriv za brutalna ubistva više miliona ljudi

VAŠINGTON - Šokirala svet.

Bivša američka državna sekretarka i supruga nekadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, Hilari Klinton, rekla je da je ruski predsednik Vladimir Putin kao Adolf Hitler i da se njegova zemlja postavlja baš kao nacistička Nemačka.

Ta uvredljiva opaska bivše prve dame Amerike, koja je ruskog lidera uporedila sa čovekom krivim za smrt nekoliko miliona ljudi, usledila je u trenutku zaoštravanja odnosa između njene zemlje i Rusije zbog izmeštanja ruskih vojnih snaga na ukrajinsko poluostrvo Krim.Nedolični komentarKlintonova, koja je izbegavala da komentariše pitanja američke spoljne politike otkako je napustila Stejt department, oglasila se o ukrajinskom pitanju u sklopu priče o podeli ruskih pasoša građanima Krima, što je okarakterisala kao sraman potez, piše vašingtonski Politiko.- Ako vam ovo zvuči poznato, to je radio Hitler tridesetih godina. I on je govorio da etnički Nemci nemaju odgovarajući tretman na mestima poput Čehoslovačke, Rumunije i drugih. Maksima „Moram da zaštitim svoj narod“ dovela je zna se do čega - rekla je Klintonova na dobrotvornom skupu u Kaliforniji koji je trebalo da bude zatvoren za javnost.Međutim, kompromitujuću izjavu supruge Bila Klintona prvi je objavio američki tabloid Baz fid, a njegov novinar, koji je objavio informaciju, dodao je da je nekadašnja prva dama Amerike ipak na kraju govora pokušala da smiri strasti koje je rasplamsala nedoličnim komentarom. Navodno, odmah nakon poređenja Klintonova je dodala da ne smatra da je ruski predsednik neuračunljiv poput nemačkog diktatora.Ublažavala izjavu- Iako to čini ljude nervoznim, nema indikacija da je Putin nerazuman kao Hitler - naglasila je ona.Inače, portparol američke političarke nije želeo da komentariše njene izjave.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

ReagovanjaLoran Fabijus šef Francuske diplomatijeNećemo objaviti rat Rusima, ali ono što rade je neprihvatljivo. To je invazija! Treba biti vrlo čvrst s ruskim predsednikom.Sergej Šojgu Ruski minister odbraneProvokacija i besmislica su fotografije i video-snimci ruskih vojnih vozila i naoružanih vojnika na Krimu koji su tvrdili da su Rusi.Andrej Parubi savet za odbranu i bezbednost UkrajineProšle noći već je bilo manje konflikata na Krimu. Nadam se da će u predstojećim danima biti pronađen način da se sve reši kroz pregovore.Dejvid Kameron premijer Velike BritanijeNijedna opcija ne može biti isključena u okviru napora da se izvrši pritisak na Rusiju zbog rasparčavanja Ukrajine.Sergej Lavrov Ruski minister spoljnih poslovaNećemo dozvoliti bilo kakvo krvoproliće u Ukrajini. Isto tako, nećemo dozvoliti nikakav napad na život i zdravlje njenih stanovnika.

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko

Kijev: Amerika i EU da upotrebe vojnu silu!Ukrajinski političari u novoformiranoj vladi uputili su apel za pomoć Zapadu, tražeći od Amerike i Evropske unije da bez oklevanja upotrebe i vojnu silu protiv Rusije. Oleg Šamšur, savetnik vođe ukrajinske opozicije Vitalija Klička, upozorava da je neaktivnost siguran recept za katastrofu, koja će se osećati u čitavom svetu jer se ruski diktator neće libiti da ugrozi i druge susede i njegova teška ruka će se osetiti u svetskoj politici.- Ako se dogodi najgore, Zapad ne bi trebalo da se suzdržava od upotrebe odbrambenih instrumenata. To znači da vojne brodove treba da rasporede bliže ukrajinskoj obali i da se pomogne ukrajinskoj vladi da osigura vazdušni prostor - rekao je savetnik Klička, inače predsedničkog kandidata.

Čeka priznanjeNOBELOVA NAGRADA ZA MIR ZA PUTINARuski predsednik Vladimir Putin kandidovan je za Nobelovu nagradu za mir, saopštio je juče predsednik Nobelovog instituta u Oslu Gejr Lundestad. Na ovogodišnju nagradu pretenduje rekordan broj kandidata, 278 pojedinaca i organizacija, a među predloženima su papa Franja i bivši službenik američke Nacionalne agencije za bezbednost Edvard Snouden.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track