Vanredno stanje u Tunisu ukinuto posle 3 godine!
Foto: Rojters

Vojnici se vraćaju u kasarne

Vanredno stanje u Tunisu ukinuto posle 3 godine!

Planeta -
Vanredno stanje u Tunisu uveo je u januaru 2011. godine bivši dugogodišnji šef države Zin Abidin Ben Ali, koji je svrgnut masovnim protestima

TUNIS - Predsednik Tunisa Monsef Marzuki ukinuo je danas vanredno stanje koje je u toj zemlji bilo na snazi od izbijanja masovne pobune pre tri godine.

Komandanti vojske su rekli da će se vojnici raspoređeni u pojedinim osetljivim delovima zemlje vratiti u kasarne.

Predsednik Tunisa je u uredbi naveo da se vanredno stanje neodložno ukida u celoj zemlji. Vanredno stanje u Tunisu uveo je u januaru 2011. godine bivši dugogodišnji šef države Zin Abidin Ben Ali, koji je svrgnut masovnim protestima. U početku, vanredno stanje je uključivalo policijski čas i zabranu okupljanja više od troje ljudi, ali je vremeno ublaženo.

Taj režim, davao je, međutim, vojsci i policiji posebna ovlašćenja da intervenišu u slučaju nereda ili ugrožavanja bezbednosti. Komandant oružanih snaga Tunisa, potpukovnik Moktar Ben Nasr rekao je agenciji Asošijeted pres da će vojnici koji su raspoređeni širom zemlje, biti povučeni u kasarne.

Tunis se posle obaranja režima Ben Alija suočio s pretnjom ekstremista bliskih Al kaidi, ali su zvaničnici saopštili da se bezbednosna situacija u poslednje vreme znatno popravila. U Tunisu je nakon diktature na vlast došla umerena islamistička partija, koja je ušla u koaliciju sa dve sekularne partije.

Vladajuća koalicija suočila se, međutim, sa stalnim potresima izazvanim socijalnim nemirima, visokom stopom nezaposlenosti, usponom ekstremnih islamističkih pokreta i ubistvom levičarskih političara. Uprkos svemu, analitičari smatraju da se stvari u Tunisu kreću u pravom smeru, pogotovo nakon što je parlament početkom godine konačno uobličio i usvojio novi, progresivniji ustav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track