UKRAJINA NIJE JEDINA: Neredi po sličnom scenariju počinju 17. marta u Kirgistanu?!
Foto: Reuters

Stiže "proleće" u Biškek

UKRAJINA NIJE JEDINA: Neredi po sličnom scenariju počinju 17. marta u Kirgistanu?!

Planeta -
Organizacija koja stoji iza protesta je organizacija "Ujedinjeni nacionalni pokret“ koja je svoju kampanju otpočela 27. februara, kada su i najavili velike proteste u glavnom gradu Biškeku

KIRGISTAN - Posle Ukrajine sledeći veliki protesti po modelu "proleća“ su upereni protiv kirgistanskog predsednika, Almazbeka Atambaeva, a počinju 17. marta ove godine u Biškeku.

Organizacija koja stoji iza protesta je organizacija "Ujedinjeni nacionalni pokret“ koja je svoju kampanju otpočela 27. februara, kada su i najavili velike proteste u glavnom gradu Biškeku.

Valerij Korovin, direktor ruskog Centra za geopolitičku ekspertizu, u svojoj analizi rekao je da blok zemalja koji pripada Centralnoj Aziji u očima zapadnih stratega predstavlja sledeću metu, a po svemu sudeći bio je u pravu.Korovin je rekao da je sledeća zemlja koja će biti napadnuta po modelu „majdan“ i gde će biti pokušana neka vrsta "majdanizacije“ Kazahstan, ali je nabrojao i druge zemlje koje pripadaju Centralnoj Aziji.On je izrazio uverenje da američki stratezi uveliko rade na strategiji "desuverenizacije“ Centralne Azije i Kazahstana.

"Oni zemlje kao što su Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan i Turkmenistan vide kao deo ruskog civilizacijsko-kulturnog prostora. Tu žive ljudi koji još uvek govore ruski jezik i na određeni način su imuni na evropske vrednonosne sisteme. U ovim zemljama nije moguće instalirati zapadne modele demokratije tako lako i to zapadne stratege iritira. Shodno tome, prema njihovom mišljenju, taj prostor treba gurnuti u haos i ceo sistem vrednosti mora biti uništen", kaže Korovin.

Analitičari koji posmatraju akcije zapadnih članica NATO alijanse tumače sve njihove poteze kao napad na Evroazijski Savez koji i zvanično treba da bude ustrojen 2015. godine. Na prvom mestu, Ukrajinu definišu kao direktan napad na razvoj evroazijskog bloka.

Vođa ovog kirgistanskog pokreta je Ravšan Jinbek i on je rekao da ukoliko vlasti odbiju da pregovaraju i prihvate njihove uslove doći će do radikalizacije protesta.Pokret tvrdi da je režim Atambaeva doveo državu do potpunog kraha i da je ekonomija ove zemlje uništena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track