Zbog rata na Krimu već se menjao tok istorije
Foto: Wikipedia

Krvavo poluostrvo

Zbog rata na Krimu već se menjao tok istorije

Planeta -
Krimski rat (1853-1856), u kojem su Britanija i Francuska podržale Otomansku imperiju da bi sprečile ekspanziju Rusije, promenio je strategiju ratovanja, tehnologiju i duh vremena

Poluostrvo Krim na Crnom moru, koji je u centru svetske pažnje zbog političke i vojne krize i mogućeg otcepljenja od Ukrajine, nije se prvi put našao na naslovnicama svih svetskih novina.

Krim je bio goruća tema i pre 160 godina, za vreme Krimskog rata (1853-1856). Tada je Rusija ratovala protiv saveza u kojem su bili Britanija, Francuska i Otomansko carstvo. Rat se deklarativno vodio oko prava hrišćana u svetoj zemlji, koja je bila pod kontrolom Otomanskog carstva, ali pravi razlog bio je pokušaj saveznika da spreče slabljenje Otomanskog carstva pod pritiskom rastuće Rusije.

Proturska koalicija je pobedila. Bilans je bio oko 143.000 mrtvih i 81.000 povređenih.

Rat je imao veliki uticaj na duh tog vremena, na kulturu, tehnologiju i budućnost ratovanja.

Poezija

Krimski rat ostao je zabeležen u istoriji po izraženoj vojnoj i logističkoj nesposobnosti,oličenoj u "Jurišu lake konjice", čuvenoj poemi slavnog britanskog pesnika lorda Alfreda Tenisona.

Moda

Skijaška maska u zapadnom svijetu naziva se balaklavom, po Balaklavi oko koje su se vodile teške borbe.

Novinarstvo

Tada novi izum, telegraf, omogučio je znatno bržu komunikaciju između udaljenih bojišnica na Krimu i Londona. Radilo se o prvom slučaju ratnog izvještavanja "uživo" u istoriji. Ratni dopisnici su bili ti koji su obavestili javnost na Zapadu o skandaloznom tretmanu ranjenih vojnika tokom jake zime 1854. godine.

Zdravstvo

Užasno stanje na ratištu, o kojem su ratni dopisnici izveštavali, inspirisalo je Florens Najtingejl i uvođenje modernih metoda nege ranjenika. U to vreme, bilo je gore biti ranjen nego ubijen na licu mesta. Ranjenici su često ostavljani da leže u blatu i prljavštini ili su držani u nehumanim uslovima u tadašnjim vojnim bolnicama. Malo ranjenikaje uspevalo da preživi. Čak i oni koji nisu bili ranjeni stradali su od drugih pošasti - tifusa, kolere i drugih bolesti uzrokovanih manjkom higijene i sveže vode.

Novinska fotografija

Dok je fotografija još bila u povojima, nekolicina fotografa pojurila je na Krim, a najpoznatiji među njima bio je Rodžer Fenton. Međutim, nije bilo spektakularnih fotografija vojnih akcija jer je tadašnja tehnologija zahtevala dugu ekspoziciju.

Vojna tehnologija

U Krimskom ratu isprobane su mnoge tehnologije i inovacije koje će desetak godina kasnije obeležiti američki građanski rat. Neke od njih su upotreba telegrafa za slanje naredbii izveštaja, korišćenje železnica za prevoz velike količine vojske i opreme, kao i konusni metak, koji je zamenio puščanu kuglu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track