Josipović: Slavićemo Oluju uprkos primedbama iz Srbije!
Foto: Beta

Predsednik Hrvatske

Josipović: Slavićemo Oluju uprkos primedbama iz Srbije!

Planeta -
Bez obzira na to što iz susedstva očekuju da mi prestanemo da slavimo "Oluju", mi to sasvim sigurno nećemo učiniti, naveo je hrvatski predsednik

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović poručio je danas da Hrvatska sigurno neće prestati da slavi vojno-policijsku akciju "Oluja" bez obzira na primedbe iz Srbije.

"Bez obzira na to što iz susedstva očekuju da mi prestanemo da slavimo "Oluju", mi to sasvim sigurno nećemo učiniti. "Oluja" je akcija u kojoj je Hrvatska osigurala svoju slobodu i teritorijalni integritet", rekao je Josipović.

On nije želeo da prognozira hoće li Hrvatska pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu uspeti da dokaže da je Srbija tokom rata u Hrvatskoj počinila genocid.

"Tužba je vrlo kompleksna, dobro pripremljena, i naš tim je činio sve da uspemo u tome, a šta će biti rezultat, to zaista ne treba ovog trenutka prognozirati", dodao je hrvatski predsednik.

Prema njegovim rečima, Hrvatska nema šta da očekuje ako presuda bude da genocida nije bilo, dok su u slučaju pozitivne odluke u tužbi navedena očekivanja, poput kažnjavanja zločina, utvrđivanje sudbine nestalih, povratak kulturnog blaga i "određena očekivanja vezana za štetu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track