NOVI SAVEZNICI: Veteran izraelske vojske Delta predvodio neonaciste u napadima na policiju

Priča iz Kijeva

NOVI SAVEZNICI: Veteran izraelske vojske Delta predvodio neonaciste u napadima na policiju

Planeta -
Bivši oficir izraelske vojske predvodio je grupu od 40 osoba, koji su prema njegovim rečima, predvodili sukobe s policijom. Njegovo ime nije objavljeno, samo nadimak "Delta". On je otvoreno govorio o svojoj ulozi u kijevskom prevratu

KIJEV - Vođa neo-nacističke militantne grupe Desni Sektor, Dmitri Jaroš, potvrdio je da će se kandidovati za predsednika Ukrajine na izborima koji bi po nalogu novih vlasti u Kijevu, trebalo da budu održani u maju. Izgleda da Jaroš već sada radi na "ublažavanju" svog imidža u javnosti - pa se ove sedmice, susreo s izraelskim ambasadorom u Kijevu, Reuvenom Dinelom.

Izraelska ambasada je nakon sastanka poručila na svojim stranicama: "Dmitri Jaroš je naglasio kako će se Desni Sektor suprotstaviti svim rasističkim fenomenima, naročito antisemitizmu, kroz sve legitimne načine", prenosi vodeći izraelski dnevni list Haretz.

Sama činjenica da se izraelski ambasador sastaje s čovekom koji predvodi najradikalniju grupu mnogima će već zvučati potpuno nezamislivo, ali i čudnije stvari se događaju ovih dana u Ukrajini. Naime, prema pisanju novinske agencije jedan od veterana izraelske vojske (IDF) predvodio je militante na ulicama Kijeva za vreme sukoba protiv policije.

On je u stvari dobar dečko: Dimitrije Jaroš
On je u stvari dobar dečko: Dimitrije Jaroš

Izrael je uvijek prvi u osudi svakog oblika antisemitizma, to se od Izraela i očekuje, ali u slučaju Ukrajine nailazimo na velike kontradikcije, barem kada je reč o pojedincima.

Bivši oficir izraelske vojske predvodio je grupu od 40 osoba, koji su prema njegovim rečima, predvodili sukobe s policijom. Njegovo ime nije objavljeno, samo nadimak "Delta" - ali njegovu ulogu su za medije potvrdili pojedini istaknuti ukrajinski Jevreji, uključujući i rabin Moše Azman koji bi trebalo da postane vrhovni rabin za Ukrajinu.

"Delta" otvoreno govori o svojoj ulozi: "Ja ne pripadam Svobodi, ali primam naredbe od njihovog tima. Oni znaju da sam Izraelac, Jevrejin i bivši vojnik IDF-a. Zovu me 'bratom'. Ono što pričaju za Svobodu je preterivanje. To znam pouzdano. Ne sviđaju mi se zbog njihove nedoslednosti, ne zbog pitanja antisemitizma", rekao je izraelski ratni veteran.

Društvo odabrano: Pripadnici Svobode na ulicama Kijeva
Društvo odabrano: Pripadnici Svobode na ulicama Kijeva

Podsetimo, Svoboda je ultra-desničarska stranka koju mnogi opisuju kao neo-nacističku. Isto vrijedi i za Desni Sektor - ove dvije skupine razlikuju se samo u finesama i činjenici da je prva politički organizirana, dok je Desni Sektor primarno paramlitarna organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track