Najnovije vesti

U ZLATNOM KAVEZU: Saudijski kralj svoje 4 kćeri drži zatočene čitavu deceniju
Foto: AP Photo

Vladar Saudijske Arabije ima 38 dece

U ZLATNOM KAVEZU: Saudijski kralj svoje 4 kćeri drži zatočene čitavu deceniju

Planeta
Gledamo jedna drugu kako polako venemo, napisale su Sahar, Džavaher i Maha ukazujući da im je četvrta sestra Hala rekla da polako gubi razum i da u njoj više nema ni trunke života
1 / 3 Foto: Reuters

DŽEDA - Saudijski kralj više od decenije drži zatočene svoje četiri ćerke - princeze Sahar (42) i Džavaher (38), otkrile su da su one i još dve njihove sestre već 13 godina zatočene u kraljevskoj palati u Džedi, pruživši redak uvid u život kraljevske porodice, koji se inače odvija pod velom tajne i u kome su žene definitivno građani drugog reda.

Saudijska Arabija je jedina država na svetu u kome je ženama zakonom zabranjeno da voze kola, a kada je reč o ravnopravnosti polova, onalazi se na 130. mestu, od 134 zemlje koje je 2009. godine analizirao Svetski ekonomski forum. Princeze Sahar i Džavaher su, međutim, kako tvrde, toliko sputane da to prevazilazi okvire saudijskih zakona. U imejlovima i telefonskim razgovorima sa redakcijom “Sandej tajmsa”, one su navele da su i njihove sestre Hala (39) i Maha (41) takođe zatočene u odvojenim vilama u dvorskom kompleksu u Džedi, a njihova majka Alanud Alfajez, koja više ne živi sa saudijskim kraljem, navodno se obratila za pomoć Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR).

Kraljevska palata u Džedi
Kraljevska palata u Džedi

Kako je preneo “Sandej tajms”, Alanud Alfajez je u pismu ovom listu navela da su njene ćerke “zatvorene u palati protiv njihove volje i odsečene od sveta”. Sahar i Džavaher napisale su da su same u zgradi i da nemaju nikoga da im pomogne u obavljanju kućnih poslova. “Gledamo jedna drugu kako polako venemo”, pišu one , uz ukazivanje da im je sestra Hala rekla “da polako gubi razum i da u njoj više nema ni trunke života”. Smeju da izađu samo po namirnice, ali i za to moraju da dobiju dozvolu od polubrata, koga je kralj ovlastio da ih nadzire.

Sahar je našla posao u banci; za nju je to bio spas od monotonog i učmalog života, ali kada je saopštila ocu da namerava da radi puno radno vreme, on je to zabranio, jer ne želi da njegove ćerke-princeze rade.

Stari deo Džede
Stari deo Džede

Abdulah je vladar Saudijske Arabije od 2005. godine i jedan je od najbogatijih ljudi na svetu. Kad se udala za njega (on je tad imao preko 40 godina), Alanud Alfajez je imala samo 15 godina, ali se kralj razveo već posle 10 godina.Abdulah inače ima 38 dece sa brojnim ženama, a četiri ćerke iz braka sa Alanud prepustio je da ih kontrolišu trojica njihove polubraće. Prema zakonu Saudijske Arabije, devojčice i žene ne smeju da putuju, da se bave sopstvenim biznisom, niti čak da se leče bez dozvole svojih muških "čuvara".

Sahar navodi da su ona i njene sestre kao devojke bile "mažene i pažene", ali da se odnos prema njima promenio kada su počele da prigovaraju ocu zbog bede u kojoj živi veći deo saudijskog stanovništva. Krajem devedesetih godina Hala, koja je diplomirala psihologiju, izrazila je nezadovoljstvo zbog toga što političke protivnike režima drže na psihijatrijskom odeljenju u bolnici gde je radila.

Bogati Saudijac je mnogima omiljeni sagovornik: Sa Džordžom BušomOHCHR je saopštio da će pismo Alanud Alfajez proslediti Rašidi Mandžu, specijalnom izvestiocu UN o nasilju nad ženama.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...