Najnovije vesti

ZBIGNJEV BŽEŽINJSKI: Rusija je agresivna jer je slaba?!
Foto: Printscreen Yt

Nedostatak samopouzdanja

ZBIGNJEV BŽEŽINJSKI: Rusija je agresivna jer je slaba?!

Planeta
03:10h
U izvesnoj meri, Rusija oseća ugroženost i iznutra. Kada pogledamo mape i imajući na umu promene u susedstvu Rusije poslednjih nekoliko decenija, lako je razumeti odakle taj osećaj ugroženosti, navodi bivši savetnik Bele kuće

VARŠAVA - Bivši savetnik Bele kuće Zbignjev Bžežinjski kaže da sadašnji agresivni potezi Moskve nisu potvrda njene snage, već slabosti i manjka samopouzdanja.

Prema njegovim ocenama, lako razumeti zašto se Rusija oseća ugroženo, kada se pogledaju promene u njenom susedstvu posednjih decenija.

"U izvesnoj meri, Rusija oseća ugroženost i iznutra. Kada pogledamo mape i imajući na umu promene u susedstvu Rusije poslednjih nekoliko decenija, lako je razumeti odakle taj osećaj ugroženosti", kazao je Bžežinjski u intervjuu koji danas objavljuje dnevnik Polska tajms.

Bivši savetnik nekadašnjeg američkog predsednika Džimija Kartera priznao je, povodom ideja koje su pratile planove američkog antiraketnog štita da se u njih uključi i Rusija, da je to izgleda utopija.

"Ne otkrivamo time Ameriku. Odavno je poznato da je jako težak vojno-odbrambeni kompromis s Rusijom zato što je u tom pitanju Kremlj nenormalno preosetljiv", rekao je Bžežinjski.

Kada je bezbednost Poljske u pitanju, Bžežinjski je upozorio da saveznici u NATO-u moraju da imaju na umu da je glavni stub bezbednosti u zapadnom vojnom savezu, SAD, članica angažovana ne samo u Evropi već i u Aziji i na Bliskom i Dalekom istoku.

"U američkim kalkulacijama, Poljska ne zauzima isto mesto kao SAD u poljskim. NATO jeste solidan partner, ali treba imati osećaj za hijerarhiju problema", kazao je Bžežinjski. On je u intervjuu poljskom listu odbio tezu da je danas Rusija glavni generator problema u svetu.

"Ne, to ide dalje, uznemirujući je čitav niz pitanja. Neka su povezana, neka nezavisna. Očigledno je da Poljsku najviše interesuje Ukrajina, zato što se taj problem tiče nje neposredno. Ali nije daleko od Poljske do Bliskog istoka, Kavkaza, pa čak i Avganistana", kazao je Zbignjev Bžežinjski.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...