UŽIVO UKRAJINA DAN 22: Merkelova optužila Rusiju da je ukrala Krim, Putina porede s Hitlerom!

Zapad osuđuje Rusiju

UŽIVO UKRAJINA DAN 22: Merkelova optužila Rusiju da je ukrala Krim, Putina porede s Hitlerom!

Planeta -
Na sastanku Hrišćansko demokratske unije Angel Merkel, optužila Rusiju da je ukrala Krim, izvršivši njegovu ankesiju. Putin osvanuo kao Hitler na plakatima u zapadnoj Ukrajini. Ruske trupe zauzele aerodrom i kulu vazduhoplovne baze Novofedorivka. NATO proširuje saradnju sa Ukrajinom
1 / 13 Foto: Ukrajinska Vojska, Anastasia Vlasova

KIJEV - Dvadeset drugi dan ukrajinske krize obeležen je prvim obraćanjem javnosti predsednika Ukrajine u egzilu Viktora Janukoviča, koji je izjavio da ostaje predsednik i da će se vratiti u Kijev, odlukom parlamenta Krima da usvoji deklaraciju o otcepljenju, koju je do sada priznala samo Rusija, talasom mitinga širom Rusije i izjave Sergeja Aksjonova, premijera Krima, da su pripreme za prijem ove autonomne pokrajine u Rusku Federaciju otpočele.

NATO je podigao avakse na teritoriji Poljske i Rumunije i danas, sa 16.000 vojnika, započeo manevre u Norveškoj pod nazivom "Hladni odgovor".

Situacija na terenu naglo se zaoštrila posle podne, kad su ruske trupe zauzele aerodrom i kulu vazduhoplovne baze Novofedorivka, dok je ukrajinska vojska ostala da drži pod kontrolom ostale objekte.

Parlament Ukrajine suspendovao je referendum o budućnosti Krima, kojeg je Vrhovni savet Krima zakazao za 16. mart. Navodeći da je neustavan, Kijev je Vrhovnom savetu Krimske Autonomne Oblasti dao rok do 12. marta da ponovo razmotri svoju odluku o raspisivanju referenduma. U slučaju da Krimski vrhovni savet ne postupi po ovom nalogu, ukrajinski parlament je u svojoj rezoluciji zapretio da će pokrenuti postupak za prevremeni prestanak ovlašćenja krimskog parlamenta što bi značilo i raspuštanje.

Proruske vlasti ukrajinskog autonomnog regiona Krima, u kojem većinsko stanovništvo čine Rusi, danas su zatvorile svoj vazdušni prostor za komercijalne letove, pet dana uoči zakazanog referenduma o pripajanju Rusiji.

01.06 - Odluka Vašingtona da obezbedi finansijsku pomoć novoj vladi Ukrajine nije u skladu sa američkim zakonima, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, apelujući na američke političare da misle na posledice podržavanja radikala u Kijevu.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izjavio je da plan SAD da novim ukrajinskim vlastima daju kredit od milijardu dolara nije po zakonu.

"U skladu sa amandmanima na zakon o stranoj pomoći iz 1961, uvedenim pre nekoliko godina, zabranjeno je davanje strane pomoći vladama zemalja čiji je izabrani šef vlade svrgnut u vojnom puču ili dekretom", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

00.15 - Ukrajina neće vojno pokušavati da zaustavi otcepljenje Krima, rekao v.d. predsednika Oleksandr Turčinov. "Mi ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu zato što bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena", izjavio je Turčinov

23.45 - Veliki požar na aerodromu Belbek. Gorele instalacije. Ukrajinci za požar krive ruske specijalce. Vatra je ugašena, javlja agencija Unian.

http://www.youtube.com/watch?v=zeklP8hrmvw

23.25 - Premijer Krima: U jedinicama Samoodrbrane nema ruskih vojnika. Krimski premijer Sergej Aksionov izjavio je da u lokalnim jedinicama za samoodbranu nema ruskih vojnika. "To su stanovnici Krima, nemojte sumnjati u to. U jedinicama za samoodbranu nema ruskih vojnika. Ruska vojska od danas ne učestvuje u operacijama blokiranja vojnih jedinica, osiguravanja javnog reda", rekao je Aksionov.

Najviši ruski zvaničnici, među kojima i predsednik Vladimir Putin, demantovali su da su ruske oružane snage na Krimu bile uključene u bilo kakve nezakonite aktivnosti.

23.15 - SAD krše sopstvene zakone time što finansijski potpomažu državnim udarom postavljenu vladu u Kijevu, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

23.00 - OEBS ne priznaje referendum na Krimu. Referendum o pripajanju Rusiji, koji će u nedelju biti održan na Krimu, u suprotnosti je sa ustavom Ukrajine, izjavio je danas predsedavajući OEBS Didije Burkhalter. "U sadašnjoj formi referendum na Krimu, zakazan za 16. mart 2014, u suprotnosti je sa ustavom Ukrajine i mora se smatrati nezakonitim", rekao je Burkhalter, odbacujući mogućnost da posmatrači OEBS prate referendum na Krimu.

22.30 - Putin kao Hitler na stubu srama. Na Glavnom trgu u Lavovu gradu "anti-ruske" orijentcije na zapadu Ukrajine, nemaju lepe reči za dojučerašnje saveznike i braću, a pogotovo za predsednika Rusije Vladimira Putina. Tako je ovih dana osvanuo na "stubu srama" upoređen sa Hitlerom!?

Slika kaže sve: Lavov
Slika kaže sve: Lavov

22.15 - Komandant NATO snaga, razgovarao s načelnikom generlaštaba Ukrajine o proširenju partnerstva. Američki general Filip Bridlav, komandant NATO snaga u Evropi, razgovarao je o proširenju partnerstva sa novoimenovanim načelnikom generlalštaba Ukrajine Mihailom Kutčinom. Tom prilikom je zaključeno da će NATO učiniti napore na jačanju odbrambene sposobnosti ukrajinske vojske , uključujući i više zajedničkih vežbi , kao i za povezivanje Ukrajine sa najboljim međunarodnim projektima odbrane.

Bridlav je na svom zvaničnom blogu osporio tvrdnje Moskve da su vojnici koji su opkolili ukrajinske vojne baze na Krimu i zauzeli jedanaest graničnih prelaza pripadnici lokalnih milicija ili “samoodbrambenih snaga”. Nakon pažljivog pregleda informacija iz mnogih izvora koji su nam na raspolaganju,verujemo da je reč o pripadnicima ruske vojske sa jasnim naređenjima da podriju bezbednost ukrajinskih snaga”, napisao je Bridlav

Beg od Rusije: Ukrajina u zagrljaju NATO

22.00 - Pro-ruske snage oslobodile novinarke. Tri novinarke, koje su privele proruske snage na ukrajinskom poluostrvu Krimu, koje se sada nalazi pod kontrolom ruske vojske, danas su oslobođene, saopštili su izvori iz ukrajinske policije. Novinarke su priveli članovi partije Rusko jedinstvo koja se zalaže za pripajanje Krima Rusiji, napisao je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na Fejsbuku.

Novinarke Katerina Butko, Aleksandra Rjazanceva i Olena Maksimenko privedene su na kontrolnom punktu i kasnije su odvedene u lučki grad Sevastopolj, dok je oslobođen njihov vozač i jedan fotoreporter.

21.30 - Bela kuća- Kremlj po starom. Upitan da li će situacija u vezi Ukrajine uticati na relacije SAD i Rusije, portparol Bele kuće je istakao da će uprkos svemu nastavikti tesnu saradnju sa Moskvom po pitanjiima unuištavanja hemijskog oružja u Siriji kao i o ograničavanju i kontroli iranskog nukleranog programa.

20.55 - Ambasada Rusije: Kosovo je Srbija! Stav Moskve po pitanju Kosova i Metohije ostaje isti, saopštila je ambasada Rusije u Beogradu. "Stav Rusije o Kosovu ostaje isti. On se oslanja na međunarodni pravni osnov kosovskog regulisanja, pre svega na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Rezolucija u potpunosti ostaje na snazi", navedeno je u komentaru ambasade povodom ocene Moskve da je deklaracija o nezavisnosti Krima zakonita. "Što se tiče situacije oko Krima, u ovom slučaju se radi o slikovitom primeru korišćenja dvostrukih aršina od strane pojedinih naših zapadnih partnera", piše u saopštenju ambasade.

20.50 - Republikanski senator Džon Mekejn će predvoditi delegaciju od pet članova Kongresa u poseti Kijevu između 14. i 16. marta. Senator iz Arizone koji je izrazio snažnu podršku novom režimu u Kijevu , sastaće se sa vd predsednikom Turčinovim i premijerom Jacenjukom.

20.30 - Miting podrške UKrajini u Ruskom gradu Orenburg. Miting podrške narodu Ukrajine okupio je više od 5.000 ljudi u ruskom gradu Orenburg , nedaleko od granice sa Kazahstanom. Iako su na skupu učestvovali pripadnici raznih lokalnih grupa miting je prošao bez incidenata , saopštila je policija .

20.10 - Izaslanik UN umesto na Krim ide u zapadnu Ukrajinu Izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ivan Šimonović neće putovati na Krim iz logističkih i bezbednosnih razloga, saopšteno je nakon što je proruska vojska zauzela aerodrom na poluostrvu. Šimnović je prethodno posetio Kijev i Harkov gde se sada nalazi, ali je promenio plan o putovanju na Krim. Umesto na Krim, hrvatski diplomata putovaće u Lavov u zapadnoj Ukrajini.

19.50 - Merkelova: Rusija ukrala Krim! Nemačka kancelarka Angela Merkel označila je na sastanku sa poslanicima Hrišćansko demokratske unije, čiji je Merkelova lider, akciju Rusije na Krimu kao "aneksionu,"Ona je navodno rekla partijskim kolegama da je Rusija efikasno “ukrala” polustrvo Krim i da se to može nazvati “aneksijom”, prenela je agencija AFP reči jednog od demohrišćana koji je izjavu dao pod uslovom da ostane anoniman. Prema njegovim rečima, kancelarka je istakla da se Rusija “ne sme izvući” sa ovim potezom na Krimu.

19.35 - Rusi demantuju pucnjavu oko baze Bakčisaraj. Nedavne izveštaji zapadnih medija da su ruske trupe navodno preuzele kontrolu nad pomorskom bazom u blizini krimskog grada Bakčisaraja u ponedeljak uz pucnje u vazduh, demantovali su mornari iz te baze, navodeći da je u sastavu njihove jedinice 80 odsto Rusa koji su naklonjeni Krimu.

Ispred baze-mirno
Ispred baze-mirno

18.57 - Predstavnca OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost i osudila je odluku ukrajinskih vlasti da zabrane emitovanje ruskih TV kanala.

18.46 - Gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili ocenio je danas da je neuspeh međunarodne zajednice da kazni Rusiju zbog invazije na Gruziju 2008. godine podstakao Moskvu da preuzme Krim od Ukrajine.

"Činjenica da se scenario koji je Rusija koristila u Gruziji 2008. godine, kada je vojnom silom otkinut deo teritorije suverene države, ponovo primenjuje u 2014. godini u drugoj zemlji, dokazuje da naši partneri i mi nismo uspeli da se suprotstavimo Rusiji u poslednjih šest godina", rekao je gruzijski predsednik za agenciju AFP.

18.33 - Oteti aktivisti "Automajdana" Šura Razancev i Ketrin Butko i novinarka Elena Maksimenko pušteni su na slobodu, piše Ukrajinska pravda.

18.27 - Ruska vlada podnela je Dumi predlog zakona koji predviđa pojednostavljenje procedure za dobijanje ruskog državljanstva sunarodnicima koji govore ruski jezik, javlja Interfaks.

18.18 - Premijer Poljske Donald Tusk rekao je da će Sporazum o pridruživanju Ukrajine sa Evropskom unijom biti potpisan krajem marta.

18.13 - Krimski Tatari u slučaju da Krim uđe u sastav Ruske Federacije dobiće nacionalnu i kulturnu autonomiju, rekla je Valentina Matvijenko, predsednica Saveta federacije Rusije.

18.00 - Moskva se nada da će OEBS predstaviti brzu i nepristrasnu procenu činjenica o kršenju prava novinara u Ukrajini, saopštio je MIP Rusije, prenosi Raša tudej.

"Ministarstvo inostranih poslova Rusije zabrinuto je zbog ograničavanja slobode medija i kršenja prava novinara koji prate događaje u Ukrajini", navodi se u saopštenu i podseća na slučaj ruskog dopisnika za čije su hapšenje ukrajinski nacionalisti raspisali nagradu.

17.48 - Glavni štab Službe bezbednosti Ukrajine u Autonomnoj Republici Krimu najavio je stvaranje Službe bezbednosti Krima kao posebne, nezavisne strukture koja će štititi stanovništvo Krima, javlja Interfaks.

17.45 - Pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava, hrvatski diplomata Ivan Šimonović, otkazao je posetu Krimu, javlja agencija RIA Novosti. Razlog je to što je aerodrom "Simforopolj" zatvoren.

17.36 - Američki general Filip Bridlav, komandant NATO snaga u Evropi, razgovarao je sa novim načelnikom Generalštaba Ukrajine Mihailom Kucinjom o proširenju partnerstva.

U telefonskom razgovoru njih dvojice govorilo se o podršci Ukrajini i širenju NATO partnerstva u tu zemlju.

17.28 - Evropska komisija odlučila je danas da privremeno smanji carine na ukrajinski izvoz u EU, izjavio je predsednik EK Žoze Manuel Barozo. Kijev će od te odluke imati koristi od 500 miliona evra godišnje. Mera je privremena - trajaće do 1. novembra ove godine.

17.18 - Rusija ne izaziva separatističke težnje u Ukrajini; referendum na Krimu izazvale su akcije centralne vlasti, izjavila je predsednca Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko, javlja Itar-Tass.

17.12 - Moskovske vlasti ne nameravaju da odlože sprovođenje svojih nauma i poslaće humanitarni konvoj u Sevastopolj narednih dana.

16.50 - Mora se poštovati pravo građana Krima da sami odluče svojuu sudbinu u skladu s normama međunarodnog prava, kazao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Džonom Kerijem, prenosi Interfaks. Lavrov i Keri su razgovarali o konkretnim predlozima dveju zemalja za rešenje krize u Ukrajini, saopštio je ruski MIP dodajući da će dva ministra nastaviti s konsultacijama.

Stalno u kontaktu: Sergej Lavrov i Džon Keri             Foto: AP
Stalno u kontaktu: Sergej Lavrov i Džon Keri Foto: AP

16.42 - Vlast Krima pokušala je da potkupi ukrajinske vojnike u gradu Bahčisaraj i novcem ih namamili na svoju stranu, rekao je za "Ukrajinsku pravdu" Vladimir Dokučajev, zamenik komandanta.

16.15 - Evropska unija je na poslednjem sastanku u Briselu "faktički odlučila" da u ponedeljak 17. marta uvede sankcije protiv Rusije, izjavio je premijer Poljske Donald Tusk, prenosi RIA Novosti. Tusk nije detaljisao o kakvim sankcijama je reč. On je dodao da je njegova vlada napravila nacrt zakona čiji je cilj da se ubrza eksploatacija uljanih škriljaca, kako bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije.

Foto: Zorana Jeftić
Foto: Zorana Jeftić

16.10 - Elitna 98. gardijska vazduhoplovna divizija ruske vojske stavljena je u stanje pripravnosti i prebačena je na neimenovane lokacije na "proveru spremnosti" u simuliranim borbenim uslovima, javlja Itar-Tass. Ministarstvo odbrane saopštilo je da u vežbi, koja će trajati do 14. marta, učestvuje 4.000 vojnika, 36 vojnih transportnih aviona i određeni broj borbenihi vozila.

15:56 U Ukrajinskoj vazduhoplovnoj bazi Novofedorivka trenutno odmeravaju snagu ruski i ukrajinski vojnici. Ruske trupe zauzele su i blokirale aerodrom i kulu, dok ukrajinska vojska kontroliše sve ostale objekte oko pisti ove vazduhoplovne baze, javlja ukrajinski Unian.net.

Ova baza nalazi se 70 kilometara od Sevastopolja i bila je glavna baza Sovjetske mornaričke avijacije .

15.50 - Stav Rusije je da je odluka parlamenta Krima da usvoji Deklaraciju o nezavisnosti apsolutno legitimna, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, javlja Itar-Tass. Rusija će podržati svaku odluku koju narod Krima iskaže na predstojećem referendumu, navodi se u saopštenju.

15.43 - Miting podrške Ukrajincima okupio je oko 5.000 ljudi u ruskom gradu Orenburg, u blizini granice sa Kazahstanom, javlja agencija Itar-Tas. Okupljanje je proteklo mirno i bez incidenata. Proruski mitinzi održani su i u Kemerovu, Mahačkali, Velikom Novgorodu, Ulan-Udi i Vladivastoku.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15.30 - Ruske trupe zauzele su vojnu transportnu bazu u gradu Bahčisaraj, javlja Kijev Post.

15.13 - Državna finansijska služba Ukrajine blokirala je račune humanitarnoj organizaciji koja pomaže Fondu Sevastopolja, saznaje Interfaks. Obustavljen je rad dobrotvorne organizacije koja je finansirala potrebe ovog grada, od kada mu je ukinuto finansiranje iz državnog budžeta.

15.01 - Premijer Krima Sergej Aksenov uverava da će svi dokumenti o imovini i nepokretnostima na poluostrvu biti preregistrovani iz nacionalnog budžeta.

"Mogu obećati Krimljanima da će upis imovine i nepokretnosti biti besplatan, na račun budžeta Krima", rekao je Aksenov, prenosi informativna agencija "Kriminform". Aksenov je još jednom naglasio da neće biti oduzimanja privatne svojine.

15.00 - Na Krimu se nalazi 18.780 ruskih vojnika, procenilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, prenosi ukrajinski informativni sajt LB.ua.

"Od tog broja, 11.370 su pripadnici Crnomorske flote, 2.350 marinci, a više od 7.400 pripadaju raznim drugim profilima oružanih snaga Ruske Federacije", izjavio je Jevgenij Perebijnis, šef Odeljenja za informisanje MIP-a Ukrajine.

Ruski vojnici na granici Krima           Foto: Reuters
Ruski vojnici na granici Krima Foto: Reuters

14.52 - Avaksi, izviđački avioni alijanse NATO, lete nad nebom Rumunije u misiji praćenja situacije u susednoj Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rumunije, prenosi Raša Tudej. Saopšteno je da su avioni poleteli iz baze Vadington u Britaniji i Gajlenkirhen u Nemačkoj, izveštava Rojters. Avioni lete na visini od 9.000 metara, a njihovi radari pokrivaju površinu od 312.000 kvadratnih kilometara i mogu da detektuju nisko leteće ciljeve.

14.38 - Delegacija Senata SAD stiže u petak u posetu Kijevu, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, prenosi Interfaks. "Od 14. do 16. marta planirana je posete delegacije američkih senatora, koju predvodi Džon Mekejn", kazao je direktor Odeljenja za informisanje MIP-a Jevgenhij Perebijnis.U delegaciji je pet senatora, koji će se sastati s predsednikom Vrhovne Rade Ukrajine, v. d. predsednika Aleksandrom Turčinovim, premijerom Arsenijem Jacenjukom i drugim ukrajinskim čelnicima.

14.37 - Vitalij Kličko lider partije "Udar" traži fotmiranje nove specijalne jedinice od bivših pripadnika specijalne jedinice Berkut, koja više ne postoji u Ukrajini."Treba da učinimo sve da od rasformirane specijalne jedinice Berkut, stvorimo novu specijalnu jedinicu", rekao je Kličko na sednici skupštine.

14.31 - OEBS odbio da posmatra referendum na Krimu. Portparol OEBS-a je rekao da ogranizacija ne prihvata poziv, jer posmatrače može da pozove Ukrajina, dok Krim nema ta ovlašćenja.Ova organizacija je ranije, na zahtev vlasti u Kijevu, poslala vojne posmatrače, ali su oni bili sprečeni da uđu na Krim.

14.29 - Stalni predstavnik predsednika Krima Sergej Kunicin odbacio je kao netačne informacije o tome da je komandant autojedinica u Bakčisaraju, na Krimu, prešao na stranu Ruske vojske.

"Juče smo se, nakon 24 sata, čuli telefonom i rekao mi je da su dvojica vojnika bili izdajnici koji su otvorili stovarišta i, zajedno sa Rusima, ukrali nekoliko automobila", naveo je Kunicin.

14.28 - Deklaracija o suverenitetu Krima ne znači da se ta autonomna oblast otcepila, kazao je poslanik u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi Sergej Kunjicin, javlja sajt LB.ua. "Deklaracija nije sama po sebi nije pravni dokument, nego izraz o namerama, a to što oni žele nezavisnot... pa, mogu da žele", objasnio je Kunjicin.

14.20 - Vrhovni savet Autonomne Republike Krim usvojio je na vanrednoj plenarnoj sednici žalbu zbog pritvaranja "narodnog guvernera" Donjecke oblasti Pavla Gubareva, javlja Interfaks. "Apel je upućen glavnom komesaru za prava čoveka UN i Komisiji za ljudksa prava Saveta Evrope", navodi se u saopštenju. Gubarev je 6. marta uhapšen u svom stanu.

14.12 - U štabu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, mornari, koji se, već skoro dve nedelje, nalaze pod opsadom naoružanih ljudi bez oznaka, napravili su improvizovanu pravoslavnu crkvu kako bi imali gde da se mole.Crkvica je napravljena u posebnoj oficirskoj sobi, javlja sajt "911sevastopol".

14.10 NATO avion nadletaće Rumuniju i Poljsku danas, kao deo vojne vežbe u kojoj se nadgledaju zemlje u okolini Ukrajine. Iako Ukrajina nije NATO članica, ali intervencija Rusije na Krimu je alarmirala okolne zemlje.

14.07 - Proruske naoružane snage preuzele su kontrolu nad najvećim aerodromom na Krimu, u glavnom gradu Simferopolju, i zabranile sve letove osim onih za Moskvu i iz nje. Pripadnici proruskih snaga ne dozvoljavaju aerodromskim službenicima da razgovaraju sa novinarima, dodaje francuska agencija. Jedan od njih, koji se predstavio kao Ivan, rekao je da su naoružane snage blokirale kontrolni centar i pistu, i da sletanje i poletanje dozvoljavaju isključivo avionima koji idu ili dolaze iz Moskve i da im je cilj da se spreči da iz Kijeva dođu pristalice nekadašnjeg nacionalističkog ukrajinskog političara Stepena Bandere. Drugi reporter Frans presa javio je da je jutros krenuo iz Kijeva u Simferopolj, ali da je njegov avion vraćen u glavni grad Ukrajine. Železnički saobraćaj između Krima i ostatka Ukrajine nije u prekidu, ali su proruske snage pretresale putnike po njihovom dolasku u Simferopolj, posebno mlade sa većim prtljagom.

14.01 - Vlasti Ukrajine su naložile provajderima da obustave ruske TV kanale.

13.50 - Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je bivšeg lidera krimsko-tatarskog medžlisa Mustafu Džemileva na sastanak u Kremlj.Prema Džemilovim rečima, oni će razgovarati o situaciji na Krimu, a Putin će pokušati da pridobije krimske Tatare na svoju stranu.

13.43 - Vrhovni Savet Krima zabranio je aktivnosti ultra desničarskih organizacija "Sloboda" i "Desni sektor" i njihovih ostalih formacija." Bezbednosna služba Ukrajine (BSU) istražuje umešanost pripadnika ruske tajne službe, koji je uhapšen pre dva dana, u planiranje i pripremanje terorističkog napada u Donjetsku i Lugansku, izjavio je Valentin Nalivjačenko, šef BSU. On je dodao da je uhapšeni Rus (37) koordinisao nekoliko grupa sobotera koje je vrbovao u Donjetsku i Lugansku. "Među njegovim ličnim stvarima, pronađene su komponente potrebne za pravljenje eksplozivnih naprava", naveo je Nalivjačenko, prenosi sajt "Lb.ua".

13.36 - Posmatrači OEBS-a koji su prošle sedmice bezuspešno pokušali da uđu na Krim, nastaviće svoju misiju na "jugu i istoku" Ukrajine. Kako dodaje OEBS, 14 zemalja članica do sada je pozitivno odgovorilo na zahtev novih ukrajinskih vlasti o raspoređivanju posmatrača. Grupa od 54 civilnih i vojnih posmatrača upućena je prošle sedmice na Krim, u nadi da će smiriti tenzije. Oni su, međutim, u tri navrata sprečeni da uđu na tu teritoriju.

13.35 - Privremeno ukrajinsko rukovodstvo osnovalo je danas nacionalnu gardu i zatražilo tehničku i vojnu pomoć od zemalja koje su ranije garantovale bezbednost Ukrajini.Rojters prenosi da je Kijev zatražio pomoć od SAD i Velike Britanije, u skladu sa sporazumom sklopljenim posle hladnog rata. Predsednik parlamenta Oleg Turčinov, koji je proglašen za predsednika države, rekao je da će biti izvršena delimična mobilizacija u oružane snage i nacionalnu gardu i da će važiti samo za doborovoljce.. Vršioci dužnosti ministara u ukrajinskoj vladi rekli su da zemlja danas ima samo 6.000 ljudi u pešadiji spremnih za borbu i da je je odnos između broja ukrajinskih i ruskih borbenih aviona skoro 100 prema 1 u korist Moskve.

13.27 - Ukrajinski parlament je danas izglasao suspendovanje referenduma o budućnosti Krima, kojeg je Vrhovni savet Krima zakazao za 16. mart jer je neustavan. Ukrajinski parlament je pozvao Vrhovni savet Krimske Autonomne Oblasti da do 12. marta ponovo razmotri svoju odluku o raspisivanju referenduma i da je "uskladi" sa ukrajinskim i krimskim ustavom, prenosi agencija Ukrinform. U slučaju da Krimski vrhovni savet ne postupi po ovom nalogu, ukrajinski parlament je u svojoj rezoluciji zapretila kako će pokrenuti postupak za prevremeni prestanak njegovih ovlašćenja.

13.26 - Za održavanje referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji nije potrebno usvajanje nikakvih novih zakona, izjavio je Sergej Železnjak, član vladajuće partije Jedinstvena Rusija, javlja Raša tudej. "Sa stanovišta važećeg Ustava i postojećih zakona Ruske Federacije, nema prepreka za pridruživanje teritorija druge zemlje kao novih sastavnih jedinica Ruske Federacije, rekao je on.

13.20 - Ministar odbrane Ukrajine Igor Tenjuh izjavio je da je duž istočnih granica te zemlje i duž granice s Krimom raspoređeno 220.000 ruskih vojnika.Tenjuh je na sednici Vrhovne Rade izjavio da je u tim trupama angažovano 1.800 tenkova, više od 400 helikoptera, 150 aviona i 60 brodova.

13.15 - Ukrajina čini sve da reši spor s Rusijom mirnim putem, uz pomoć zapadnih saveznika, izjavio je premijer Arsenij Jacenjuk, prenosi sajt LB.ua.

13.06 - Predsednik Rusije Vladimir Putin je stvorio svoju novu verziju stvarnosti, koja se zalaže da destabilizuje situaciju u Ukrajini, a napadom na Krim on je pronašao najmanje rizičan način da testira svoju novu taktiku rata, piše Vašington Post.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.56 - Ukrajinski i američki hakeri srušili su sajt "Referendum 2014", posvećen referendumu Autonomne republike Krim o otcepljenju od Ukrajine, srušen je, javlja Interfaks.

12.51 - Eskalacija nemira i opasnost od oružane intervencije i rata nakon referenduma zakazanog za 16. mart nije isključena, smatraju eksperti. Valerij Čaljin, zamenik direktora centa "Razumkov", rekao je na konferenciji za novinare da je do referenduma ostalo nekoliko dana i da se ne očekuje nikakva vojna intervencija, ali da nakon 16. marta situacija može postati ozbiljna i može se očekivati eskalacija vojnog sukoba On je dodao da u narednim danima treba angažovati sve međunarodne mehanizme kako bi se goreća situacija u Ukrajini smirila, prenosi Unian.net.

12.35 - Parlament Krima usvojio je rezoluciju o reafirmisanju prava krimskih Tatara i njihovoj integraciji u društvo, saznaje Itar-Tass. Krim je Tatarma je već obećao da će njihov jezik biti zvanični, uz ruski i ukrajinski.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.18 - Proruske vlasti ukrajinskog autonomnog regiona Krima, u kojem većinsko stanovništvo čine Rusi, danas su zatvorile svoj vazdušni prostor za komercijalne letove, pet dana uoči zakazanog referenduma o pripojenju Rusiji. Jednom ukrajinskom avionu koji je leteo iz Kijeva za prestonicu Krima, Simferopolj, naloženo je da se vrati u glavni grad Ukrajine, preneo je Rojters. Kapetan tog aviona je putnike obavestio da su vlasti Krima zatvorile vazdušni prostor za sve komercijalne letove i da ni juče nijedan komercijalni avion nije sleteo u Simferopolj.

12.17 - Britanija će u Poljsku i Rumuniju, prema granici s Ukrajinom, poslati bespilotnu letelicu RAF-a da bi nadzirala situaciju u toj zemlji, saopštilo je ministarstvo odbrane u Londonu, prenosi Glas Rusije.

12.13 - Predsednik Vrhovnog saveta Krima Vladimir Konstantinov izjavio je da je, pošto je Parlament Krima usvojio deklaraciju o nezavisnosti Autonomne republike Krim i Sevastopolja, povratak Krima u sastav Ukrajine nemoguć, javlja Itar-Tass. "To je isključeno", rekao je Konstantinov.

12.12 - Ukrajinski teniser Aleksandar Dolgopolov, nakon trijumfa nad Špancem Rafaelom Nadalom, izjavio je da je pobedio kako bi olakšao život Ukrajincima."Ovo je trenutak kada ljudi u Ukrajini mogu da budu ponosni na nekog svog", istakao je Dolgopolov posle meča, aludirajući na dešavanja u Ukrajini.

12.05 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov danas je zatražio formiranje nacionalne garde i mobilizaciju rezervista i dobrovoljaca u oružane snage, radi suprotstavljanja ruskoj vojsci.Turčinov je izjavio da parlament treba da potvrdi odluku o pretvaranju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova u Nacionalnu gardu, "radi odbrane zemlje i građana od kriminalaca i spoljne i unutrašnje agresije". Prema rečima Turčinova, mobilizacija bi trebalo da obuhvati dobrovoljce i sve koji su bili u vojsci, javlja AP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11.45 - Parlamentarci Autonomne Republike Krim usvojili su Deklaraciju o nezavisnosti Krima koja je potrebna za sudske postupke kao deo ulaska ukrajinskog poluostrva u sastav Rusiji i od značaja za prestojeći referendum, javio je Interfaks."Veoma važan dokument - Deklaracija o nezavisnosti - usvojen je tokom sednice. Ovaj dokument je potreban za sudske postupke, kao deo pristupa Krima Rusiji, kao i za referendum o Krimu", rekao je portparol zakonodavnog tela Krima, preneo je Radio Glas Rusije.U donjem domu ruskog parlamenta - Dumi, danas će poslanici raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je poslanik vladajuće stranke Ujedinjenja Rusija Vjaćesla Nikonov. On je rekao da će se o tom predlogu zakona raspravljati i verovatno predlagati amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, preneo je "Glas Rusije".Predlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj federaciji. Stranka levog centra, Pravedna Rusija, predlaže da se novi subjekti primaju u sastav države na osnovu rezultata referenduma koji bi bio održan u tom regionu, u slučaju da na tom području nema funkcionalne suverene vlasti, kao i u slučaju da ne bude postignut dogovor na međunarodnom nivou.

11.30 - Jedan od kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini i njegove pristalice oteli su poslanika regionalnog parlamenta u Luganjsku Arsena Klinčeva, koji je bio protiv novih vlasti u Kijevu."Đubre Klinčev će odgovarati za svoje zločine. Uhapsili smo ga i predali predstavnicima zakona. Zahvalan sam svima koji su pomogli u tome", naveo je Ljaško.Prema podacima ukrajinskih bezbednosnih službi, Klinčev je palnirao da, sa grupom od 500 ljudi, zauzme zgradu Bezbednosne službe u Lugansku.

http://www.youtube.com/watch?v=2LnLbi0YeDc

11:02 - Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Ukrajine traži od parlamenta da u zemlji formira nacionalnu gardu i objavi delimičnu mobilziaciju, saopštio je na zasedanju Vrhovne rade u utorak Aleksandar Turčinov kome je parlament poverio dužnost predsednika države, objavile su danas RIA Novosti. "Formirati nacionalnu gardu na osnovu unutrašnje vojske koja će imati za cilj zaštitu zemlje i gradjana od spoljašnjeg i unutrašnjeg napada. Objaviti delimičnu mobilizaciju u nacionalnu gardu Ukrajine i u oružane snage Ukrajine", pročitao je Turčinov zahtev SNBO. Po njegovim rečima, mobilizacija će se odnositi na one koji već imaju iskustva u službi oružanih snaga.

11.20 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnamer izjavio je da će EU radije izbeći sukob s Rusijom povodom intervencije te zemlje na ukrajinskom tlu, na Krimu, ali da će EU morati da odgovori ako se Moskva ne povuče, javlja Rojters, prenosi Raša Tudej. "Ako tokom vikenda ne bude vidljive promene u ponašanju Rusije, Evrospki savet moraće da se dogovori o sledećim merama", kazao je on tokom posete Estoniji.

11.09 - Britanija će u Poljsku i Rumuniju, prema granici s Ukrajinom, poslati bespilotnu letilicu RAF-a, da bi nadzirala situaciju u toj zemlji, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.Bespilotna letilica će obavljati letove u vazdušnom prostoru Poljske i Rumunije, naglasio je predstavnik toga ministarstva, dodajući da se ona šalje u okviru misije NATO da se poboljša nadzor nad državama Baltika, Savet NATO je doneo odluku o obavljanju redovnih letova radarskih aviona AWAKS, kako bi se nadgledala situacija na Krimu i uopšte u Ukrajini. Ovi avioni će poletati iz britanske baze Vadington, u Linkonširu i nemačke baze Gajlenkirhen, u blizini granice s Belgijom. Prethodno je Vašington saopštio kako će "u cilju povećanja odbrambenih kapaciteta Poljske i baltičkih država", SAD u te zemlje poslati do 18 borbenih aviona F-16 i nekoliko letilica za punjenje aviona gorivom u vazduhu.

10.59 - Zajednička vojna vežba pomorskih vojnih snaga Bugarske, Rumunije i Sjedinjenih Američkih Država u Crnom moru, koja je trebalo da počne danas, odložena je zbog lošeg vremena, saopštilo je bugrasko ministarstvo odbrane. Američki razarač trebalo je da uzme učešća u manevrima sa rumunskim i bugarskim ratnim brodovima u Crnom moru, preneo je Rojters. Na severu Poljske, američki borbeni avioni, takođe, je trebalo da učestvuju u zajedničkim vezbama.SAD su istakle da su obe vojne vežbe, u Rumuniji i Poljskoj, planirane pre izbijanja krize u Ukrajini, navela je britanska agencija. Vežba PASEKS jugoistočno od rumunskog priobalnog grada Konstanca, isplanirana je još prošle godine i deo je zajedničkih vojnih vežbi triju zemalja, koje nisu povezane sa situacijom u Ukrajini i severoistočnom delu Crnog mora, navelo je bugarsko ministarstvo.U vežbi je Bugarska trebalo da učestvuje sa fregatom Drazki, Rumunija sa tri svoja broda, a SAD sa razaračem Ju-es-es Trakstan (UŠ Truxtun). Cilj vežbe je povećanje operativne kompatibilnosti između pomorskih jedinica NATO, unapređenje međusobnog razumevanja i podizanje borbene gotovosti posade.

10.49 - Rada na Krimu usvojila je deklaraciju nezavisnosti. U deklaraciji se navodi da, po osnovi odredba Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih instrumenata koji se tiču prava ljudi na samoopredeljenje, takođe uzimajući u obzir podršku Međunarodnog suda Pravde nezavisnosti Kosova da unilateralna deklaracija nezavisnosti dela jedne države ne krši prava međunarodnog zakona, odlučuje se da, ukoliko rezultati referenduma 16. marta to pokažu, Krima bude proglašen nezavisnom i suverenom teritorijom. Krim će se tada Ruskoj Federaciji obratiti sa predlogom za prisajedinjenje teritorije u skladu sa međunarodnim zakonima, javlja Union.

10.27 - Već pet dana nisam u kontaktu ni sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, niti sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, izjavio je Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine u Vrhovnoj Radi."Ukrajina je spremna da pregovara sa Rusijom i ustanovi nove relacije između dve države, koji će podrazumevati da Rusija prepozna suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine i kurs Ukrajine prema evropskim integracijama", naveo je on. "Rusi su na teritoriju, kako kažu "bratske" Ukrajine dolaze sa municijom i tenkovima. Nama takvo bratstvo nije potrebno", naveo je Jacenjuk. Predsednik prelazne ukrajinske vlade je optužio Rusiju da svojim sve većim vojnim prisustvom u ukrajinskom autonomnom regionu Krimu pokušava da podrije svetski bezbednosni sistem. Jacenjuk, koji će u četvrtak otputovati u SAD gde će razgovarati sa američkim predsednikom Barakom Obamom, izjavio je govoreći o situaciji na Krimu: "Ovo nije konflikt između dve strane. Ovde je reč o aktivnostima Ruske federacije koje imaju za cilj da podriju sistem globalne bezbednosti", preneo je Rojters.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

10.25 - Janukovič: Nelegalna vlast u Kijevu odgovaraće za zločine nad narodom.

10.23 - Janukovič: Ići ću u Kongres SAD da tražim da prestanu s podrškom nelegalnim vlastima.

10.21 - Janukovič: Režim u Kijevu je banditski i niko nema prava da ga podržava.

10.21 - Janukovič: Vraćam se u Kijev!

10.20 - Janukovič: Nigde nisam pobegao, nisam predao vlast.

10.17 - Viktor Janukovič pred novinarima u Rostovu na Donu:

- Živ sam! Ali ne mogu reći da se osećam dobro jer ne mogu bez strahovite tuge da vidim šta se dešava u Ukrajini.- U zemlji deluje banda neonacionalista i ultrafašista. Silom su prigrabili vlast.- Gradom patroliraju naoružani ljudi s maskama. Hapse oficire.

09.57 - Raša tudej prenosi izjavu nekadašnjem parlamentarca u nemačkom parlamentu, Vilija Vimera, koji veruje da kriza u Ukrajini predstavlja deo većeg plana širanja uticaja NATO snaga.

http://www.youtube.com/watch?v=cKfdfbwkm5I

09.41 - Vrhovna Rada započela je zasedanje koje možete pratiti uživo OVDE.

09.15 - Svetska banka objavila je na svom sajtu da će ove godine dati Ukrajini 3 milijarde dolara za ekonomske reforme, javlja ruska Pravda.

Nije navedeno pod kojim uslovima će Svetska banka obezbediti Ukrajini novac, ali zna se da će prve dve milijarde biti primljene u okviru postojećih projekata Svetske banke u Ukrajini, a milijardu će primiti vlada u Kijevu.

09.04 - Državni sekretar SAD Džon Keri odbio je poziv za razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina sve dok Moskva ne bude prihvatila poziv SAD da započene rešavanje krize u Ukrajini.Keri je rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da je angažovanje ruske vojske na Krimu svake pregovore učinilo veoma teškim, prenosi BBC.

Džon Keri (Foto: Reuters)
Džon Keri (Foto: Reuters)

Lavrov izjavio da su predlozi američkog državnog sekretara Džona Kerija neodgovarajući, jer oni pretpostavljaju situaciju stvorenu od državnog udara u Ukrajini kao "polazne tačke" za moguće pregovore.

"Da budem iskren, to otvara mnoga pitanja s naše strane. Sve je svedeno na pitanje, navodnog, postojanja sukoba između Rusije i Ukrajine i prihvatanje svršenog čina"", rekao je Lavrov komentarišući dokument koji je dobio od Kerija kao pogled Vašingtona na situaciju u Ukrajini, prenela je agencija AP.

Lavrov je naveo u televizijskom obraćanju da je Keri odložio posetu Moskvi da bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i da je Rusija odlučila da pripremi nove, svoje, predloge, bez navođenja detalja."Predložili smo da on dođe i mi se pripremamo da ga primimo. On je dao preliminarnu saglasnost. On (Keri) me je, tada, pozvao u subotu i rekao da bi voleo da to (sastanak) odložimo na neko vreme"", rekao je Lavrov.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki navodi, u pisanoj izjavi, da Sjedinjene Američke Države treba da vide "konkretne dokaze" da je Rusija spremna da se angažuje na diplomatskim predlozima za olakšavanje direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije uz korišćenje međunarodnih mehanizama, poput kontakt grupe, za "de-eskalaciju sukoba"."Keri je pojasnio ministaru inostranih poslova Lavrovu da će on podrzati dalje pregovore fokusirane na tome kako da se de-eskalira kriza u Ukrajini, kada i ukoliko vidimo konkretne dokaze da je Rusija spremna da se angažuje na (predloženim) predlozima", rekla je Psaki, dodaje Rojters.

Ipak, Psaki je rekla novinarima da je moguće da će se Keri sresti sa Lavrovim pre planiranog referenduma u nedelju na Krimu, ali je "prvo hteo da se osigura da će Moskva ozbiljno raditi na diplomatskom rešenju".

08.56 - Francuski šef diplomatije Loran Fabijus je danas izjavio da bi sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize mogle da budu uvedene već ove nedelje, ukoliko Moskva ne odgovori na predlog Zapada za rešenje krize.Fabijus je u izjavi za francuski radio "Frans Inter" rekao: "Ako Rusi na ove predloge odgovore pozitivno, američki državni sekretar Džon Keri će otputovati u Moskvu i sankcije za sada neće biti uvedene, ali ako odgovore negativno, sankcije bi mogle da budu uvedene već ove nedelje", preneo je Rojters. On je takođe istakao da je referendum na Krimu za priključenje Rusiji, zakazan za 16. marta, nezakonit i da bi aneksija tog regiona od strane Rusije bila ilegalna "Jedini legitimni izbori su oni za predsednika republike Ukrajine, koji se održavaju 25. maja. Referendum zakazan za 16. marta nema legitimitet", istakao je francuski ministar spoljnih poslova.

08.53 - Krimske vlasti uputile su zvaničan poziv posmatračima OEBS-a da dođu na Krim kako bi nadzirale referendum 16. marta."Poziv je predat Švajcarskoj, državi koja trenutno predsedava OEBS-om", navode izvori iz krimskog parlamenta, prenosi Interfaks. Vlasti sa Krima su navele da će posmatračima omogućiti širok pristup glasačkim mestima i stvoriti sve neophodne uslove za njihov rad.

08.46 - Pripadnici ukrajinske vojske na Krimu osećaju se prepušteni sebi samima usled nedostatka jasnih naređenja šta činiti i kako se vladati pod blokadorm proruskih vojnih snaga, javlja radio "Sloboda"."Praktično smo okupirani ruskim vojnicima, a naše vlasti u Kijevu (Ministarstvo odbrane i druga ministarstva) nisu čak ni prst podigli", naveo je jedan vojnik, prenosi Unian.

08.37 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, telefonskim putem, jutros su razgovarali o situaciji u Ukrajini.

08.33 - Situacija na granici Ukrajine i Rusije u regionu Černigov danas je stabilna i pod kontrolom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.20 - Vođe jevrejske zajednice u Ukrajini (biznismeni, profesori, naučnici, muzičari, umetnici) nazvali su ruskog predsednika Vladimira Putina, najvećom pretnjom ukrajinskoj stabilnosti i apelujući na njega, u otvorenom pismu, da povuče svoje vojne snage, prenosi Kijev post.

08.08 - Ruska Duma planira da 21. marta razmotri zakon kojim se definišu pravila pod kojima se Krim može pridružiti teritoriji Rusije, najavio je Vječelsav Nikonov, prenose RIA Novosti.

Viktor Janukovič (Foto: Fonet)
Viktor Janukovič (Foto: Fonet)

08.00 - Predsednik Ukrajine u egzilu Viktor Janukovič će se, danas u 10 časova, obratiti narodu u Rostovu na Donu, javlja Iter Tass. Konferencija će biti održana u hali "Ametist" izložbenog centra "VertolEkspo".

07.54 - U Simferopolju, Saki i Kamenki uhapšena je grupa prevaranata koji su uništavali Ukrajinske pasoše na Krimu, objavio je Zair Akadir, zamenik pefa krimske medija grupe "Objektiv". "Osumnjičeni su, pod maskom policajaca, ulazili u domove građana i konfiskovali njihove pasoše", naveo je on dodajući da oni koji su bili žrtve ove prevare mogu kontaktirati kancelariju za izdavanje pasoša i da će im biti izdate privremene isprave.

07.40 - Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je da je u Donjetcku uhapšen ruski obaveštajni oficir."Uhapšen je jedan od organizatora demonstracija u Lugansku", naveo je Avakov, prenosi Unian. Kijev post je objavio da je reč o bivšem gubernatoru Harivske oblasti Mihailu Dobkinu. Dobkin se sumnjiči za kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i aktivnosti usmerene na decentralizaciju moći u Ukrajini kroz njenu transformaciju u federaciju.Dobkin se javno i militantno suprotstavio Majdanskim protestima i kritikovao dragonske anti-protestne i zakone protiv slobode govora koji su doneti 16. januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track