KLIČKOV NAJTEŽI TRENUTAK JE SPORAZUM SA JANUKOVIČEM: Rukovao bih se i sa đavolom da spasim živote

Bokser u politici

KLIČKOV NAJTEŽI TRENUTAK JE SPORAZUM SA JANUKOVIČEM: Rukovao bih se i sa đavolom da spasim živote

Planeta -
Lider opozicije u Ukrajini i predsednički kandidat Vitalij Kličko dogovorio se sa Viktorom Janukovičem da će Ukrajina da raspiše ranije parlamentarne i predsedničke izbore, ali na kraju je Janukovič ipak zbačen sa vlasti

Bivši bokser, lider opozicije u Ukrajini i predsednički kandidat Vitalij Kličko kaže da mu je jedan od najtežih trenutaka bio kada je postigao sporazum sa zbačenim Viktorom Janukovičem, nakon čega se narod na Trgu nezavisnosti okrenuo protiv njega. Ipak, kaže da bi se rukovao i sa đavolom ako bi to spasilo živote.

"Nakon razgovora sa predsednikom stajao sam pred narodom, koji me više nije slušao. Nakon toga sam proveo tri sata na Trgu, i svi su me pitali: Kako si mogao da se rukuješ sa tim okrvavljenim rukama? I ja sam rekao: Rukovao bih se i sa đavolom da spasim živote", rekao je Kličko.

Kličko, kao lider opozicije je dogovorio sa Janukovičem da će Ukrajina da raspiše ranije parlamentarne i predsedničke izbore, ali na kraju je Janukovič ipak zbačen sa vlasti.

"Janukovič je taj koji je prekršio obećanje. Nestao je odmah pošto smo potpisali sporazum. Zato što je on došao prekasno. Da je do sporazuma došlo nedelju dana ranije, pre nego što je iko umro sve bi bilo drugačije. Ali Janukovič je uvek pregovarao prekasno", navodi Kličko. On dodaje da je on želeo da Janukovič mirno ode sa vlasti.

"Ali razne frakcije su zahtevale da Janukovič ode sa vlasti. I Majdan je podržao taj zahtev. Janukovič je nestao, morali smo da delamo. Parlamentarna većina je izglasala da se postavi novi šef države i da se vrati Ustav iz 2004", navodi Kličko.

On dodaje da je njegov otac Ukrajinac, a majka Ruskinja, i da mu je nezamisljivo da ova dva naroda ubijaju jedan drugog.

Kličkova saradnja sa partijama ekstremne desnice (poput Svobode) mogla bi da predstavlja opravdanje za njihove neprijatelje, koji ih nazivaju "fašistima".

"Ne radimo mi zajedno. Samo smo se udružili protiv režima, i to je sve. Mi imamo sasvim drugačiji politički plan, ideologiju i glasače", zaključuje Kličko.

Lider opozicije nije hteo da komentariše kandidovanje Julije Timošenko na predsedičkim izborima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track