UŽIVO UKRAJINA DAN 23: Ukrajinci neće da pucaju u Ruse, nad Krimom oborene bespilotne letelice!

Uzburkano

UŽIVO UKRAJINA DAN 23: Ukrajinci neće da pucaju u Ruse, nad Krimom oborene bespilotne letelice!

Planeta -
Predsednik SAD sa premijerom Ukrajine u Beloj kući. Lokalni ukrajinski mediji izvestili su da su srušene dve bespilotne špijunske letelice američke proizvodnje u Ukrajini. Rusija dopustila ukrajinskom avionu da se leteći preko njene teritorije uveri da nema pokreta trupa na granici. Američki Kongres traži uvođenje sankcija i izbacivanje Rusije iz G8
1 / 9

KIJEV - Donošenje rezolucije u Predstavničkom domu američkog Kongresa kojom se traži uvođenje sankcija Rusiji i njeno izbacivanje iz G8, pripreme za održavanje referenduma za prisajedinjenje Krima Rusiji i niz upozorenja raznih zapadnih diplomata Moskvi da se povuče sa Krima obeležili su 23. dan ukrajinske krize.

Veliku pažnju i strah od invazije na Ukrajinu izazvala je vest da 80.000 ruskih vojnika spremno čeka na rusko-ukrajinskoj granici naređenje o pokretu.

Zbog toga Rusija je Ukrajini dozvolila da iznad njene teritorije izvede jedan posmatrački let kako bi se uverila da ruske trupe ne izvode vojne vežbe koje bi mogle da ugroze bezbednost Ukrajine,

Rusija je istakla kako će istom merom odgovoriti na vizne sankcije koje bi Evropska unija eventualno uvela njenim poslanicima, posle nagoveštaja britanskog premijera Dejvida Kamerona, da bi EU mogla da ograniči pravo kretanja članova vlade na Krimu, u znak protesta zbog de-fakto, pripajanja tog poluostrva Rusiji.

U anketi koju je ukrajinski nedeljnik Korespodent proveo nad 16.000 ispitanika, skoro 30 odsto je reklo da neće da puca u bratski narod Rusije, dok je više od petine Ukrajinaca poručilo da bi izbeglo da učestvuje u bilo kakvom ratu.

http://www.youtube.com/watch?v=ZNwLIfGsRJM

01.07 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra moguću rezoluciju koja će potvrditi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i izneti stav o nedeljnom referendumu o tome da li njeno Krimsko poluostrvo treba da postane deo Rusije, izjavio je u sredu jedan diplomata.

Diplomata je rekao da je cilj rezolucije da pokaže da u najmoćnijem telu UN postoji jako protivljenje ruskom preuzimanju pro-ruske oblasti Krima, iako je praktično izvesno da će Rusija staviti veto na tu rezoluciju.

Drugi diplomata UN je rekao da se pristalice rezolucije nadaju da će Kina - bliska saveznica Rusije koja se međutim izjasnila u prilog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, biti uzdržana, a ne da će se pridružiti Rusiji u stavljanju veta na rezoluciju.

23.15 - Stop cenzuri! Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka apeluje na UKrajinu da omogući emitovanje ruskih TV kanala. Komitet za zaštitu novinara osudio je potez ukrajinskog Nacionalnog saveta za radio i TV da zaustavi prenos ruskih TV stanica u zemlji ." Pozivamo ukrajinske vlasti da dozvoli da emitovanje ruskih televizijskih kanali u zemlji kako bi građani Ukrajine imali više dostupnih izvora informa cija rekao je kordinator programa za Evropu i Centralnu Aziju Nina Ognjanova." Svako ograničenje pristupa informacijama samo bi moglo doprinelo eskalaciji , a ne smirivanju, aktuelnih tenzija.

22.50 - Ukrajina očekuje 35 milijardi dolara pomoći. Češka vlada je izdvojila za pomoć Ukrajini 50 miliona čeških kruna ( oko 2,5 miliona dolara), dok se nešto ranije , premijer Ukrajine Jacenjuk požalio da je ukrajinski " državni trezor opljačkan, i da je prethodna vlast dovela zemlju do bankrota. On je istakao da Ministarstvo finansija Ukrajine očekuje tokom 2014. i 2015. godine da dobije međunarodnu pomoć u iznosu od 35 milijardi dolara.

22.15 - Ukrajini Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Novo rukovodstvo Ukrajine najverovatnije će potpisati sporazum sa Evropskom unijom naredne sedmice, izjavio je premijer prelazne vlade Arsenij Jacenjuk posle razgovora u Beloj kući. "Uveren sam da će sledeće sedmice Ukrajina potpisati politički deo sporazuma o pridruživanju i učiniti veoma čvrst i snažan korak kako bi Ukrajina postala sastavni deo Evropske unije", rekao je Jacenjuk na tribini u Vašingtonu, posle sastanka sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije danas da bi sporazum mogao da bude potpisan tokom narednog samita EU, zakazanog za 20. i 21. mart.

21.55 - Ukrajinci neće da pucaju u Ruse. Iako neki ukrajinski mediji govore i pišu kako je veliki odaziv dobrovoljaca spremnih da ratuju, najnovije istraživanje koje je proveo ukrajinski nedeljnik "Korespondent" govori da ipak nije tako. Na pitanje jesu li spremni da uzmu oružje u ruke, od 16.000 ispitanika samo je 19 odsto reklo - da. Čak 27,9 odsto je kazalo da ne želi da puca u Ruse jer je to bratski narod. Više od petine (21,1 odsto) otvoreno kaže da bi izbeglo da učestvuje u bilo kakvom ratu.

21.20 - Obama sa premjerom Ukrajine u Beloj kući. Narod ukrajine je pokazao hrabrost zalažući se za demokratiju-rekao je predsednik SAD Barak Obama tokom prijema kojeg je u Beloj kući upriličio za premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka. Tom pirlikom Predsednik SAD je rekao da je Rusija prekšila međunarodno pravo upadom na Krim, te da Vašington podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Onje pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni pravac, navodeći, da će odbijanje da to učini imati cenu.

20.50 - Ukrajinski parlament aminuje osnivanje Nacionalne garde. Ukrajinski parlament bi o prelogu Nacionalne garde trebalo da glasa sutra i najverovatnije je da će ga odobriti, pošto je do sada davao "zeleno svetlo" za sve predloge novog rukovodstva. Predloženo je da Nacionalna garda ima 33.000 pripadnika, a u njenom delokrugu bi bilo da "održava javni red, štiti postrojenja kao što su nuklearne elektrane i da podrži ustavni poredak i obnovu aktivnosti državnih tela". Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Andrij Parubij je već optimistički objavio kako će "od sutra snage samoodbrane i aktivisti s Majdana početi s obukom".

20.30 - Moskva: Poternica i nalog za hapšenje neonaciste Jaroša. Ruski sud izdao je danas poternicu za liderom ukrajinske ekstremne desnice Dmitrom Jarošem zbog optužbi za podsticanje terorizma, što je simboličan potez u znak podrške argumentu Moskve da su "ekstremisti" ukrali vlast u susednoj Ukrajini. Moskovski sud je u odsustvu optuženog izdao nalog za hapšenje Jaroša, lidera pokreta "Desni sektor", koji se nalazi na međunarodnoj listi traženih osoba.

Lice s poternice:  Dimitrij Jaroš
Lice s poternice: Dimitrij Jaroš

20.15 - Krim će se zvati Republika Krim. Posle usvajanja deklaracije o nezavisnosti u parlamentu, Krim se ubuduće neće zvati Autonomna Ukrajinska Republika Krim, već Republika Krim, rekao je predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov. Doneli smo važnu odluku i usvojili važan dokument. Objavljujemo da imamo status republike i proglašavamo se za Republiku Krim - istakao je Konstantinov.

20.05 - OEBS: Ruski vojnici nas držali na nišanu. Multinacionalna misija posmatrača OEBS saopštila je da su oružane snage Rusije očigledno na putnim barikadama gde su u više navrata zaustavljali tim OEBS i držali ga na nišanu da ne bi ušao u ukrajinsku oblast Krima. To je prvi put da se kaže da su međunarodni posmatrači sa kontrolom Krima konkretno povezali trupe Rusije, a ne lokalne milicije koje imaju rusku podršku.Posmatrači su pet puta za proteklih sedam dana bili sprečeni da uđu na Krim.

19. 20 - Putinu daju Krim u zamenu da prizna Kosovo. Austrijski Der Standard iz pouzdanih izvora navodi nameru najviših zvaničnika Evropske unije i SAD da ipak učine ustupak predsedniku Rusije Vladimiru Putuinu i dozvole da krimsko poluostrvo vtari pod svoje okrilje, ali ne tako lako. Naime zauzvrat Putin bi trebalo da na isti način ispoštuje "volju naroda" i prizna nezavisnot Kosova

18.55 - Lider krimskih Tatara Mustafa Džemilev rekao je danas da je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da je postavio pitanje legitimite referenduma 16. marta o sudbini Krima, nakon kojeg bi poluostrvo na Crnom moru moglo postati deo Rusije.

"Izrazio sam sumnje oko odluke da se organizuje referendum, kao i oko legitimiteta referenduma", rekao je vođa krimskih Tatara, tamošnje muslimanske manjine, Mustafa Džemilev, a prenela agencija AFP.

18.52 - Fotografije gomilanja ruske vojske i naoružanja na severu ukrajinske granice preplavile su medije. Bez ikakvog maskiranja, u sred bela dana vozovi su prevozili tenkove.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

18.26 - Visoka funkcionerka Bele kuće zadužena za kontrolu naoružanja Elizabet Šervud Rendal rekla je da američki i ruski zvaničnici čak i sada uspešno sarađuju u skladu sporazumima kojima se ograničava nuklearni arsenal.

“Očekujemo da će Rusi nastaviti da se pridržavaju sporazuma o kontroli naoružanja koje smo postigli. To je u našem zajedničkom interesu i ne vidim razlog da tenzije koje postoje oko Ukrajine na bilo koji način ometaju ispunjavanje obaveza”, navela je Šervud Rendal. Ona je dodala da zvaničnici SAD i Rusije zajedno pripremaju samit o nuklearnom naoržanju u Hagu kojem će, prema njenim rečima, prisustvovati američki predsednik Barak Obama, prenela je agencija AP.

18.03 - Lokalni ukrajinski mediji izvestili su da su srušene dve bespilotne špijunske letelice američke proizvodnje na Krimu.

Na Jutjubu se pojavio video koji pokazuje bespilotnu letelicu američke proizvodnje kako snima vojne položaje na Krimu. Mediji tvrde da je najverovatnije reč o letelicama tipa MQ-9 Reapers. Letelice su navodno bile neoznačene tako da je bilo nemoguće utvrditi ko je njima upravljao i zbog čega su na Krimu.

http://www.youtube.com/watch?v=LqJyvQQ2tv0

17.44 - Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov, negirao je da Moskva gomila vojsku na rusko-ukrajinskoj granici i rekao da je Rusija prihvatila zahtev Ukrajine za nadzor letova iznad ruske teritorije, kako bi se uverila da nema opasnosti.

17.28 - Nacionalna garda Ukrajine, čije je stvaranje izgleda samo pitanje vremena, biće lojalna novom režimu unutrašnjih snaga.

"Moguće je da će u Nacionalnoj gardi Ukrajine biti i više od 20.000 ljudi", rekao je predstavnik vlade.

Foto: Anastasia Vlasova
Foto: Anastasia Vlasova

17.05 - Rusija će istom merom odgovoriti na vizne sankcije koje bi Evropska unija eventualno uvela njenim poslanicima, saopštio je danas jedan od članova ruskog parlamenta, u svetlu diplomatskog spora između Moskve i Zapada, zbog krize u Ukrajini.

Aleksej Puškov, predsedavajući Komiteta za spoljne poslove u ruskoj Dumi, donjem domu parlamenta, rekao je da će Rusija uzvratiti istom merom, posle nagoveštaja britanskog premijera Dejvida Kamerona, da bi EU mogla da ograniči pravo kretanja članova vlade na Krimu, u znak protesta zbog de-fakto, pripajanja tog poluostrva Rusiji.

"Naravno da će Rusija odgovoriti istom merom", rekao je Puškov, a prenose ruske agencije.

17.02 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas o krizi u Ukrajini s ministrom spoljnih poslova Švajcarske Didijeom Burkhalterom čija zemlja trenutno predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), saopštio je Kremlj.

Putin i Bukrhalter su "razgovarali o mogućnostima OEBS-a u kontekstu rešavanja krize", saopštila je ruska vlada ne navodeći druge detalje. Burkhalter je rekao u utorak da OEBS neće slati posmatračku misiju na Krim da nadgleda referendum o priključenju te oblasti Rusiji, upozorivši da će plebiscit biti nezakonit, preneo je Rojters.

16.45 - Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu da bi pripajanje ukrajinskog regiona Krima Rusiji predstavljalo "neprihvatljivu aneksiju" i zatražio od njega da učini sve da to spreči.

16.37 - Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, koji se nalazi u poseti SAD, obratiće se sutra Savetu bezbednosti UN na otvorenoj sednici.Jacenjuk danas treba da se sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom u Vašingtonu.

16.32 - Američki državni sekretar Džon Keri i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se 14. marta u Londonu, kako bi razgovarali o krizi u Ukrajini.

16.21 - Krim je formirao informativni televizijski kanal "Krim 24" i informativnu agenciju "Kriminform", saopštio je ministar za informacije i masovne komunikacije Krima Dmitrij Polonskij, prenose RIA, novosti.

Po njegovim rečima, televizijski kanal "Krim 24" se formira u saradnji sa ruskim tv kanalom "Rusija-24". Kanal je već počeo sa radom preko drzavne tv kompanije "Krim" (državna televizija Republike Krim) koja je u utorak bila predata na upravljanje Ministarstvu za informacije odlukom parlamenta.

16.13 - Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da će Evropska unija sledeće nedelje verovatno potpisati svoj deo sporazuma o pridruživanju Ukrajine.

"Kancelarka Angela Merkel i ja verujemo da će potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine biti veoma korisno", naglasio je Task na konferenciji za novinare.

Oštro: Premijer Poljske Donald Tusk            Fono: AP
Oštro: Premijer Poljske Donald Tusk Fono: AP

16.10 - Premijer Krima tvrdi da ima informaciju da "Desni sektor" priprema napad na ukrajinsku vojsku na Krimu koji će izvesti pod maskom ruskih vojnika. Prema njegovim rečima, Krimske vlasti su dobile informaciju da je na privatnoj sednici dogovoreno organizovanje provokacije kojoj je za cilj da poremeti održavanje referenduma na Krimu.

15.48 - Rusija je dozvolila ukrajinskom avionu da nadleti preko njene teritorije, izjavio je zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

On je kazao da su Ukrajinci 11. marta tražili dozvolu za taj posmatrački let i da im je Moskva udovoljila iako nema obavezu. "Nadamo se da su se naši susedi uverili da nema vojnih aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost Ukrajine i da na njenoj granici nema ruskih oružanih snaga", rekao je Antonov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15.41 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je narodnom poslaniku Ukrajine i bivšem vođi Medžilisa ukrajinskih Tatara Mustafi Džemilevu da se Ukrajina nezakonito odvojila od Sovjetskog Saveza.

"Rekao sam Putinu da je važno pitanje teritorijalna celovitost Ukrajine, dogovorena i zagarantovana od 1994. godine", rekao je Džemilev, a Putin mu je uzvratio da proglašenje nezavisnosti Ukrajine nije baš bilo po zakonima SSSR-a.

15.40 - Misija OEBS-a izjavila je da su posmatrači primetili prisustvo ruskih vojnih lica na kontrolnim punktovima na ulazu u Krim.

15.38 - Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine poslalo je zvaničnu notu ambasadi Ruske Federacije povodom odluke Moksve da prizna deklaraciju o nezavisnosti Krima, javlja Interfaks.

U noti, uručenoj privremenom otpravniku poslova Rusije u Ukrajini Andreju Vorobjevu, navodi se da Ukrajina taj potez ruske strane smatra "direktnim i neskrivenim mešanjem Rusije u unutrašnje poslove Ukrajine, što je u suprotnosti sa osnovnim normama međunarodnog prava i opštepriznatim principima koegzistencije". MIP Ukrajine izražava sumnju u to da će referendum biti odraz slobodne volje jer je Krim "pod okupacijom ruskih oružanih snaga" i ponovo poziva rusku stranu da se vrati "u civilizacijske okvire bilateralnih odnosa".

15.25 - Minsk će adekvatno reagovati na pojačanje NATO snaga u blizini granice Belorusije, a takođe će ponuditi Rusiji da dodatno poveća broj borbenih aviona stacioniranih na njegovoj teritoriji, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Belorusija će adekvatno odreagovati na pojačanje borbenih snaga NATO u blizini beloruskih granica", rekao je Lukašenko na zasedanju Saveta bezbednosti Belorusije, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da će “Belorusija ponuditi Rusiji da u vezi sa NATO aktivnostima na njenoj teritoriji razmesti dodatnih 15 borbenih aviona”.

Foto: AP
Foto: AP

15.18 - Organizacija Reporteri bez granica zvanično je potvrdila da su dvojica ukrajinskih novinara i dvoje aktivista koji su navodno bili oteti na kontrolnom punktu na Krimu, oslobođeni zajedno sa vozačem, prenosi Tanjug. Reporteri bez granica tvrde da je na istom mestu zaustavljena italijanska novinarska ekipa koja je puštena tek nakon što su zaplenjeni njihovi kompjuteri i ostala oprema.

15.10 - Prvi zamenik premijera Krima Rustam Termigalijev optužio je ukrajinski režim da koristi dvostruke standarde u proceni trenutne situacije na Krimu, javio je danas Glas Rusije.

15.06 - U redovima Nacionalne garde Ukrajine biće angažovano 20.000 osoba, a već do sada se prijavilo 40.000 dobrovoljaca, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Andrej Parubin.

"Parlament će glasati sutra, a ja se nadam da će podržati zakon o osnivanju Nacionalne garde Ukrajine", kaže Parubin.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.50 - Američki Kongres razmotriće primenu određenih sankcija protiv Rusije, najtežih od Hladnog rata, u pokušaju da privoli ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče trupe sa Krima, stoji u dokumentu Senata koji je danas izglasan.

Prema izveštaju agencije AP koja je imala uvid u taj dokument, senatori ovlašćuju administraciju Bele kuće da nametne ekonomske sankcije ruskim zvaničnicima koji su saučesnici u korupciji u Ukrajini, kao i sve koji su odgovorni za vojnu akciju u toj zemlji.

Odbor za spoljne poslove Senata trebalo bi da glasa kasnije, baš dok u Vašingtonu bude boravio ukrajinski premijerArsenij Jacenjuk, koji treba da se sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

“Putin se preračunao igrajući partiju ruskog ruleta sa međunarodnom zajednicom, ali mi odbijamo da zažmurimo, nikada nećemo priznati ovo kršenje međunarodnog prava”, rekao je senator demokrata Bob Menendez, predsedavajući Odbora za spoljne poslove.

On je dodao da su SAD na strani ukrajinskog naroda kojem preti osporavanje opstanka, kao i da Ukrajinci treba da izaberu sopstvenu sudbinu bez ruskog mešanja.

Pored sankcija, dokument omogućava Obaminoj administraciji da položi kreditne garancije u iznosu milijardu dolara za račun ukrajinske nove vlade. Predlog osuđuje rusku “neopravdanu vojnu intervenciju” na Krimu i savetuje predsedniku Obami da cilja na zabranu izdavanja viza i na zamrzavanje sredstava osoba koje mogu da se dovedu u vezu sa podrivanjem integriteta Ukrajine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

14.48 - Nakon što je Anglela Merkel, kancelarka Nemačke, optužila Rusiju da je ukrala Krim, izvršivši njegovu ankesiju, nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da će Evropa morati da reaguje ukoliko Krim postane deo Rusije.

14.47 - Sekretar nacionalne bezbednosti i odbrane Andrej Parubin tvrdi da je u jugoistočnim regionima Ukrajine planiran "krimski scenario".

"Najpre, naoružane osobe zauzimaju administrativne zgrade, a zatim sledi zahtev da se održi referendum o otcepljenju od Ukrajine", navodi Parubi. On je istakao da ovaj plan nije uspeo zbog adekvatnog sprovođenja zakona i moći lokalne vlasti, piše Unian.

14.34 - Organizacija "Reporteri bez granica" saopštila je da je Krim blokirao 90 posto ukrajinskih medija, javlja UNIAN.ue. "Nije ostao nijedan televizijski kanal na ukrajinskom", izjavila Oksana Romanjuk, predstavnica te organizacije.

14.15 - Ukrajinski TV kanali čije je emitovanje zabranjeno na Krimu, nakon referenduma 16. marta, biće ponovo pušteni u etar uz obrazloženje da tokom predreferendumskih dana izvrću istinu o dešavanjima na poluostvrvu, javlja ItarTas. Posle referenduma ukrajinski kanali biće akreditovani u skladu sa zakonom i nastaviće sa radom.

13:59 - Članice EU usaglasile su formulaciju dokumenta o sankcijama za Rusiju, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava odgovornih za kršenje suvereniteta Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je imala uvid agencija Rojters. U dokumentu na sedam strana opisani su detalji restriktivnih mera koje će biti preduzete protiv Moskve, ukoliko Rusija ne promeni politiku na Krimu i ne počne razgovore sa međunarodnim posrednicima o naporima za rešavanje krize u Ukrajini. Ukoliko ih šefovi evropskih diplomatija odobre na sastanku u ponedeljak, 17. marta, to će biti prve sankcije koje je EU uvela Rusiji od okončanja hladnog rata. Prema rečima zvaničnika, dokument je odobren takozvanom tihom procedurom, pošto nijedna od članica EU nije bila protiv formulacije teksta.

Ilustracija (Foto: Reuters)
Ilustracija (Foto: Reuters)

13.47 - Preliminarni rezultati referenduma na Krimu se mogu očekivati 16. marta već u večernjim satima, rekao je novinarima krimski ministar informisanja Dmitri Polonski. On nije isključio da će doći do manjih tehničkih problema, ali da to neće usporiti brojanje glasova.

13.35 - Vlasti Krima optužili su OEBS za upotrebu dvostrukih aršina, upoređujući aktuelnu situaciju sa Kosovom. Naime, OEBS je odbio da nadlgeda referednum na Krimu, navodeći da oni nemaju nadležnost da ih pozovu, već da bi to mogla da uradi samo Ukrajina, dok su na Kosovu poslali svoje posmatrače.

13.14 - Ukrajina se suočava sa totalnom invazijom na svoju teritoriju. Na granici sa Rusijom grupisano je 80.000 vojnika i veliki broj vojne mašinerije, naveo je Andej Parubi, sekretar Nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine.

13.12 - Evropska unija osuđuje okolnosti pod kojima je zakazan referendum na Krimu, kao i formulaciju pitanja, s obzirom da se tako narušava stabilnost granica u Evropi.

"Referendum na Krimu je u suprotnosti sa međunarodnim standardima, to je velika pretnja za stabilnost granica u Evropi. Evropska unija osuđuje okolnosti u kojima se održava referendum i samo referendumsko pitanje. Smatramo da je to nelegalno, nelegitimno i rezultat referenduma nevažeći", rekao je komesar EU za proširenje i evropsku politiku Štefan File.

13.11 - SAD neće prestati saradnju sa Rusijom kada su u pitanju strateška pitanja, poput razoružanja i neproliferacije nuklearnog oružja, izjavio je zamenik direktora za bezbednost i razoružanje ruskog ministarstva spoljnih poslova Vladislav Antonič.

13.11 - Krim će uskoro preuzeti vlasništvo nad ukrajinskim državnim kompanijama na svojoj teritoriji, izjavio je prvi zamenik krimskog premijera Rustam Temirgalijev, prenosi Tanjug. Među kompanijama koje će preuzeti Krim, on je pomenuo "Černomornaftohaz" i državnu železnicu.

"Imovina privatnih kompanija i privatnih lica ostaće u njihovom vlasništvu", rekao je Temirgalijev i dodao da vlasnici treba ponovo da registruju svoju imovinu po ruskim zakonima.

13.09 - Računi Krima su odmrznuti kako bi se isplatili ukrajinski vojnici koji su na toj teritoriji, izjavio je zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev.

13.01 - Britanski premijer Dejvid Kameron je danas izjavio kako se zalaže za uvodjenje viznih ograničenja "istaknutim poslanicima ruske Dume", u sklopu odgovora Evropske unije na, kako je rekao, pokušaj ruske aneksije Krima.

"Radićemo na tome da uvođenje viznih ograničenja obuhvati i neke istaknute ruske poslanike. Juče smo u Londonu razgovarali sa partnerima o tome i predložili tu ideju", rekao je Kameron za vreme leta za Tel Aviv, a preneo Rojters.

12.58 - Demonstranti zasuli špagetama Konzulat Rusije u Odesi. Na jednom od plakata koji su doneli je pisalo da im je "Putinove kaše preko glave".

12.56 - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj od svoje vlade traži da pošalje Ukrajini finanskijsku, ekonomsku i tehničku pomoć. Senat će večeras glasati o odobravanju kredita u vrednosti od milijarde dolara vlastima u Kijevu.

12.53 - Zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev izjavio je da će biračka mesta 16. marta biti otvorena od 8 do 22 časa po lokalnom vremenu. On je naglasio da se pripreme za referendum do sada sprovode uspešno i da je organizovano 1.024 izbornih komisija i 27 regionalnih. "Isporuka glasačkih listića je već počela, a vlasti u Kijevu nisu uspele da poremete održavanje referenduma", naglasio je Ttemirgalijev, a prenosi Interfaks.

12.52 - Rešenje ukrajinske krize biće po svemu sudeći bolno, i Zapad neće moći da ga odobri ali će možda morati da ga prihvati i prepusti Krim Vladimiru Putinu da bi spasao nezavisnost Ukrajine, piše u analizi agencije Frans pres.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.46 - Vlasti Krima ne interesuju pretnje zvaničnog Kijeva da neće priznati rezultate predstojećeg referenduma o priključenju Rusiji.

"Ti ljudi su samo došli niotkuda i postavili sami sebe na vlast, izbacili policiju i tužioce, isterali gradonačelnike gradova i sad pokušavaju od nas nešto da zahtevaju", navodi premijer tog regiona Sergej Aksjonov.

12.41 - Ukrajinski telekomunikacioni servis Volia odlučila je da prekine sa emitovanjem tri ruska televizijska kanala (PRT, RTR Planeta i NTV-Mir), na svojoj mreži. Ovo je učinjeno po zahtevu Nacionalnog saveta za televizijsko i radio emitovanje, prenosi Kijev post. Ovim povodom oglasio se OEBS čija je predstavnica Dunja Mijatović izrazila zabrinutost navodeći da "zabranjivanje kanala nije način kojim se rešavaju problemi informacionog rata".

12.40 - Vicepremijer Krima Rustam Tamirgalijev izjavio je da će međunarodni posmatrači za dva dana dobiti akreditacije za praćenje referenduma o prisajedinjenju Rusiji na tom poluostrvu, javlja Raša tudej.On je rekao da su u toku razgovori s nizom međunarodnih posmatrača koje žele da nadgledaju izbore. Posmatrače su već najavili Zajednica nezavisnih Država i Ruska Federacija.

12.32 - Belorusija nastavlja ekonomsku saradnju s Ukrajinom i spremna je da joj pruži humanitarnu pomoć, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, javlja Interfaks."Snabdevamo strujom Ukrajinu onoliko koliko je njoj potrebno, šaljemo hranu i ostalo. Otvoreni smo za podršku ukrajinskom narodu u ovom teškom trenutku", kazao je Lukašenko na sastanku beloruskog Saveta bezbednosti.

12.28 - Gradonačelnik Sevastopolja Aleksij Čalji potpisao je dokument sa zadacima gradskih jedinica za samoodbranu, saopšteno je danas iz gradske službe.

Prethodno nije bilo pravnih dokumenata o delovanju jedinica za samoodbranu, niti su bili definisani njihovi ciljevi.

12.22 - Vlasti Krima ne interesuju pretnje zvaničnog Kijeva da neće priznati rezultate predstojećeg referenduma o priključenju Krima Rusiji, izjavio je danas premijer tog regiona Sergej Aksjonov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.09 - SAD razmatraju mogućnost da Rusiju izoluju iz dolarskog sistema, navodi američka štampa. Uoči sastanka predsednika SAD Baraka Obame i premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka, savetnici prvog čoveka Amerike razmatraju koliko bi daleko SAD trebalo da idu po pitanju primene ekonomskog oružja koje im je na raspolaganju. Pozivajući se na neimenovani izvor iz Vašingtona, Njujor tajms navodi da je američka administracija zaključila da bi kroz ovakve sankcije mogla naneti ozbiljan udarac ekonomiji Rusije.

12.06 - Forum međuetničkog razumevanja Krima usvojio je rezoluciju kojom podržava referendum na poluostrvu i njegovo pridruživanje Rusiji, jaflja Itar-Tass.Taj Forum okuplja više desetina etničkih zajednica i bratstava na ostrvu.

12.01 - Predsedavajući Vrhovnog sovjeta Krima Vladimir Konstantinov smatra da će 85 posto stanovnika tog poluostrva glasati za prisajedinjenje Rusiji, javlja Interfaks.

11.56 - Američka pretnja sankcijama protiv Rusije nije ništa više od "želje da se ometa tok legitimnih aktivnosti zvaničnika Ruske Federacije koji se odnose na obezbeđivanje suverenih interesa naše zemlje i njenih građana, izjavila je predsednica Komiteta za bezbednost Dume Irina Jarovaja, javlja agencija RIA Novosti.

11.54 - Referendum o statusu Krima biće nevažeći i poništen ako se odazove manje od 50 posto stanovnika, izjavio je prvi potpredsednik vlade Krima Temirgalijev. Vlasti smatraju da će odziv biti 80 posto, dodao je on.

11.40 - Vlada Krima počela je da nacionalizuje ukrajinske državne kompanije, javlja Raša tudej.

11.37 - Ako SAD jednostrano nametnu sankcije Rusiji, stradaće drugi akteri svetske ekonomije, upozorava šef Komiteta za ekonomska pitanja Državne Dume Igor Rudenski, prenosi Itar-Tass.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11.33 - Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso izjavio je da je referendum koji će se održati na Krimu 16. marta, nelegalan, i podvukao da bi Rusija trebalo da prestane sa "guranjem" autonomije Krima, prenosi Unian. "Apelujemo na Rusiju da prestane sa pokušajima otcepljenja Krima koji pripada Ukrajin i da odmah započne sa deeskalacijom situacije i započne sa traženjem političkog rešenja u skladu sa međunarodnim standardima, jer je situacija veoma napeta. Narod Ukrajine je prolio mnogo krvi i ne treba da rizikuje svoje živote", naveo je Baroso.

11.30 - Dva izviđačka aviona AVAKS upućena su danas u Poljsku i Rumuniju, kako bi pratili situaciju u susednoj Ukrajini, saopštio je danas NATO. Portparol NATO potpukovnik Džej Dženzen je izjavio da avioni neće ulaziti u vazdušni prostor Ukrajine, niti Rusije. Članice NATO su u ponedeljak odlučile da intenzivnije prate situaciju u Ukrajini, zbog moguće pretnje bezbednosti alijanse.

11.24 - Služba bezbednosti Ukrajine zadržala je grupu oružanih snaga, koje su ušle na teritoriju grada Hersona van kontrolnih punktova.

Vođa tima zadržane grupe je ruski državljanin, a koristio je lažni ukrajinski pasoš. On je priznao da je prikupljao podatke o lokacijama koordinata kontrolnih punktova i rasporedu ukrajinske vojske.

11.18 - Nadležni u regiji Herson izjavili su da ukoliko bude potrebna evakuacija ljudi sa Krima, da je ova regija spremna da ih primi, a do sada je obezbedila prostore sa ukupno 3.636 ležaja.

11.08 - Savet Federacije formirao je grupu posmatrača koja će kontrolisati glasanje referenduma na Krimu. Senator Vladimir Džabarov, koji će voditi ovu grupu od 12 posmatrača rekao je za Interfaks, da će biti uključen i deo parlamentarne delegacije Državne Dume Ruske Federacije. "Tokom referednuma ruski parlamentarci će biti raspoređeni u grupe kako bi se pokrile sve oblasti u zemlji", dodao je senator Vladimir.

10.47- Rusija pojačava svoje vojno prisustvo na istočnoj granici Ukrajine, podsetio je zamenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema. "Naši oficiri i vojnici pokazali su uzdržanost i dostojanstvo prema ruskoj vojski. Provokacija, konflikt i agresija nisu nikakvo rešenje. Kada su naši protivnici videli da njihov plan nije uspeo, počeli su da dovode plaćenike da naprave haos iznutra", izjavio je Vitalij, dodavši da su ukrajinske oružane snage u punoj pripravnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=Q7dgqGID2z8
Valerij Gergijev (Foto: AP)
Valerij Gergijev (Foto: AP)

10.40 - Više od 80 vodećih ličnosti iz sveta ruske umetnosti, uključujući dirigenta Valerija Gergijeva, potpisalo je otvoreo pismo podrške politici predsednika Vladimira Putina prema Ukrajini i Krimu, saopštilo je danas ministarstvo kulture. U pismu se navodi da oni "ne mogu da budu indiferentni posmatrači hladnih srca" i da je "snažno podržavaju politiku predsednika Ruske Federacije po pitanju Ukrajine i Krima". Na listi su poznati izvođači poput pijaniste Denisa Macujeva i baletana Nikolaja Ciskaridzea. Tu su i direktor Boljšoja Vladimir Urin, direktor Muzeja Kremlja Jelena Gagarina. Pismo podrške potpisao je i roker Nikolaj Rastorgijev, frontmen benda "Ljube" čije patriotske pesme su, navodno, Putinove omiljene kao i režiser Fjodor Bondarčuk režiser blokbastera "Staljingrad". Upadljivo je odsustvo oskarovca Nikite Mihalkova, inače poznatog po tome da podržava Putina. Francuska agencija navodi da je otvoreno pismo podsetnik na sovjetsko doba kada su pisci, koji su uživali u blagodetima državnog finansiranja, pisali pisma podrške državnoj politici. Članovi Ruskog udruženja knjizevnika takođe su poslali pismo podrške Putinu protiv "destrktivnih sila Zapada".

10.34 - Glasačke liste za referensum na Krimu su spremne, a sami glasački lističi biće ispisani na tri jezika - Ruski, Ukrajinski i Tatarski i već su poslati teritorijalnim komisijama, prenose "vesti.ru".

10.33 - Posle usvajanja deklaracije o nezavisnosti u parlamentu, Krim se ubuduće neće zvati Autonomna Ukrajinska Republika Krim, već Republika Krim, rekao je predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov. "Doneli smo važnu odluku i usvojili važan dokument. Objavljujemo da imamo status republike i proglašavamo se za Republiku Krim", istakao je Konstantinov.

10.27 - Vrh ruske vojske smatra da je Krim najmirnija ukrajinska teritorija i strahuje da će krivični predmet protiv komantanta ruske Crnomorske flote, kontraadmirala Aleksandra Vitka, "destabilizovati" tamošnju situaciju, prenosi ukrajinski informativni sajt Unian.net. Taj proces je "još jedna provokacija koja bi mogla da destabilizuje situaciju na Krimu - trenutno najmirnijeg i najstabilnijeg regionu Ukrajine", izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov za Itar-Tass.

10.09 - Mustafa Jemilev, bivši šef tatarskog veća, izjavio je danas da njegov sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom još nije siguran, ali da ako dođe do susreta, da će tražiti da Rusija povuče svoje snage. "Nijedna od odluka koje su usvojene u Krimskom parlamentu u poslednjih nekoliko dana nisu legitimne, i da je Krimski parlament separatistička struktura", rekao je Jemilev za Radio Slobodnu Evropu.

10.05 - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je antirusku rezoluciju u kojoj od predsednika SAD Baraka Obame traži da izbaci Rusiju iz G8 i da toj zemlji nametne vizne i ekonomske sankcije, javlja agencija RIA Novosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10.00 - Pripadnici bezbednosne službe Ukrajine uhapsili su grupu izviđača u oblasti Herson. Izviđači su, izveštava Union, prešli na Krim van zvaničnih kontrolnih punktova kako bi prikupili informacije o trećem anti-raketnom bataljonu Kahovka. Vođa grupe bio je državljanin Rusije (33) koji je koristio falsifikovani ukrajinski pasoš na ime Eugen Abuzov.

09.55 - Krimske vlasti ograničile su sletanje aviona na aerodrom "Simferopolj" da bi izbegle dolazak provokatora na teritoriju republike, izjavio je za Interfaks zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev. Aerodrom je zasad otvoren samo za letove iz Moksve i za Moskvu."Ova mera primenjuje se selektivno, ali posle 17. marta sve ovakve mere biće ukinute i aerodrom će raditi u normalnom režimu", kazao je on.

09.50 - Pokušaj nezakonitih vlasti u Kijevu da otvore kriminalni slučaj protiv vice- admirala Aleksandra Vitka, komandanta Crnomorkse flote, je još jedna provokacija usmerena ka destabilizaciji Krima, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

09.49 - Zajednička vežba pomorskih snaga SAD-a, Bugarske i Rumunije u Crnom moru kod Krima danas je počela, pošto je dan ranije otkazana zbog lošeg vremena, saopštila je danas Bugarska mornarica. "Ovoga puta vežba je počela po planu", potvrdio je bugarski potpukovnik Dimitar Titev za Rojters. Američki razarač "UŠ Trukstun" sa 300 mornara i deo američke Šeste flote sa sedištem u Italiji, pridružili su se manevrima koji se izvode zajedno sa bugarskom pomorskom fregatom "Drazki" i tri rumunska broda u Crnom moru. Rojters navodi da je vojna vežba počela u vodama kod Krimskog poluostrva u Crnom moru, gde je ruska vojska preuzela kontrolu od Ukrajinaca. Na severu Poljske, američki borbeni avioni je trebalo, takođe, da učestvuju u zajedničkim vezbama.

09.44 - Misija posmatrača OEBS-a u Ukrajini, produžena je do 16. marta kako bi mogli da posete istočne i južne delove zemlje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09.43 - Sud u Moskvi odobrio je danas hapšenje u odsustvu vođe profašističke ukrajinske organizacije "Desni sektor" Dmitro Jaroša, objavile su Ria Novosti. Sudija je odobrio hapšenje na zahtev ruskih istražitelja koje su optužile vođu "Desnog sektora" za terorizam.

09.40 - Ukrajina je Rusiji platila 80 od 440 miliona dolara duga za februarski gas, izjavio je Jurij Prodan ministar energetike Ukrajine. Ukrajina planira da ove godine kupi 27 do 30 milijardi kubnih metara prirodnog gasa od Rusije, rekao je novinarima ministar energetike i rudarstva Ukrajine, Jurij Prodan. On je izrazio uverenost da ruska strana neće primeniti sankcije zbog neizmerenih obaveza za gas u 2014. godini, prenela je ukrajinska novinska agencija Unian.

Vladimir Žirinovski (Foto: Reuters)
Vladimir Žirinovski (Foto: Reuters)

09.35 - Vođa Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski izjavio je da Barak Obama, predsednik SAD treba da podnese ostavku, a da Ameriku treba isključiti iz G8, javlja Interfaks.

09.29 - Bivši guverner Harkova Mihail Dobkin neće odbiti učešće na predsedničkim izborima u Ukrajini 25. maja. "Stavili su me u kućni pritvor. Čak i uhapšen kandidovaću se", napisao je on na svom Tviteru.

Pavlo Rizarenko (Foto: Twitter)
Pavlo Rizarenko (Foto: Twitter)

08.55 - Ukrajina će možda morati da nabavi nuklearno naoružanje ukoliko SAD i druge svetske sile odbiju da nametnu bezbednosni pakt koji obavezuje da preokrenu preuzimanje Krima koje je podržala Rusija, naveo je Pavlo Rizarenko, član ukrajinskog parlamenta i pripadnik "Udar"-a, za "USA tudej". "SAD, Rusija i Velika Britanija napravile su pakt kojim se osigurava teritorijalni integritet Ukrajine, a u zamenu Ukrajina je prihvatila da se odrekne svog nuklearnog arsenala koji je nasledila iz Sovijetskog saveza nakon proglašenja nezavisnosti 1991. godine. Sada postoji verovanje da je Ukrajina tada napravila veliku grešku", naveo je Rizarenko.

08.32 - Ministarstvo spoljnih poslova Kirgistana osudio je izjavu Viktora Janukovića, predsednika Ukrajine u egzilu, da se on i dalje nalazi na čelu države, prenosi Union."Republika Kirgistan deli zabrinutost međunarodne zajednica u vezi sa podizanjem tenzija u Ukrajini", saopšteno je iz ministarstva.Kako se dodaje Kirgistan osuđuje i sve akte koji vode ka destabilizaciji situacije u Ukrajini."Zato smatramo da su izjave Viktora Janukovića neodgovarajuće".

Barak Obama (Foto: AP)
Barak Obama (Foto: AP)

08.17 - Predsednik SAD Barak Obama će danas biti domaćin novom ukrajinskom premijeru u Beloj kući kao, "gest usmeren na cementiranje vernosti Zapada mladoj ukrajinskoj vladi", navodi AP. Jacenjuk će u Beloj kući sa Obamom razgovarati u Ovalnom kabinetu, nakon čega se očekuje njihovo zajedničko obraćanje novinarima. Sastanak između Obame i privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka dolazi uoči referenduma koji se u nedelju održava na Krimu kada će glasači odlučiti da li da postanu deo Rusije ili ostanu u Ukrajini sa širim ovlašćenjima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

08.16 - Američki Kongres zatražio je od Rusije da odmah povuče svoje vojsku sa ukrajinske teritorije i pozvao predsednika Baraka Obamu da uvede ekonomske sankcije Moskvi. Senat je sinoć izrazio svoju podršku Ukrajini, donošenjem oštre, ali neobavezujuće rezolucije uz korišćenje "teških reči" protiv Rusije i poziv na uvođenje ekonomskih sankcija i suspendovanja Moskve iz Grupe osam, prenela je agencija AFP.Cilj jednoglasno donete rezolucije je "primoravanje ruskog predsednika Vladimira Putina da ukloni oružane snage sa ukrajinske teritorije i vrati tu teritoriju na punu, suverenu kontrolu Ukrajini". Istovremeno američki Senat je pozvao Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) da preispita svoju odluku o održavanju Svetskog prvenstva u fudbalu 2018 u Rusiji. I Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju ono što je predsednik Džon Bohner nazvao "ruski neprijateljski čin agresije"."Vladimir Putin je sebi dao luksuz i (preduzme) pretnju po stabilnost u regionu i mora da odgovara", rekao je Bohner. AFP navodi da će predlog koji bi bio obavezujući, danas naći pred "moćnim" Komitetom za spoljne odnose američkog Senata, a s ciljem pomaganja Ukrajini i kažnjavanja Rusije.

08.13 - Strateške raketne snage Rusije pojačaće broj kamuflažnih kompleta za raketne sisteme Topoljev, javlja agencija Iter Tass. "Povećavamo godišnju pošiljku kamuflažnih kompleta za sve uslove kako bi naši sistemi mogli biti prikriveni bez obzira na vremenske i uslove terena", rekao je Dmitrij Andrev, predstavnik ruskog Ministarstva odbrane.

Postavljanje kontrolnog punkta u Čongaru (Foto: Printscreen yt)
Postavljanje kontrolnog punkta u Čongaru (Foto: Printscreen yt)

08.10 - Ukrajina neće vojno pokušavati da zaustavi otcepljenje Krima, rekao v.d. predsednika Oleksandr Turčinov. "Mi ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu zato što bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena", izjavio je Turčinov

08.02 - Između Krima i Hersonskog regiona proruske snage započele su postavljnje protiv-tenkovskih mina i razvlačenje bodljikave žice, javlja agencija unian. Naoružani vojnici novinarima nisu dozvolili da priđu ovoj oblasti. Međutim, prema nekim izveštajima, ljudi u zelenim uniformama su preuzeli objekat u kome je bio smešten predsedavajući administracije oblasti Genišeski i postavili su kontrolni punkt u Čongar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track