Štefan Majster: EU i SAD prihvatiće rusko pripajanje Krima
Foto: Rojters

Stav eksperta

Štefan Majster: EU i SAD prihvatiće rusko pripajanje Krima

Planeta -
Bez obzira na ratnu retoriku, Zapad se neće vojno mešati, smatra nemački ekspert.

BERLIN - Nemački ekspert za Rusiju Štefan Majster je rekao da će EU i SAD na kraju prihvatiti rusko anektiranje Krima, ukoliko bi do njega u nekom obliku došlo.

"Ukoliko Krim na kraju bude pod nekom vrstom protektorata Rusije, Zapad se vojno neće mešati. A u statutu NATO stoji da država čiji se deo teritorije nalazi pod okupacijom druge, ne može biti članica te vojne alijanse. Reč je o identičnom scenariju kao u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Transnjistriji", rekao je ovaj ekspert u intervjuu televiziji ARD.

Majster je objasnio da Rusija, ukoliko želi da ostane sila u regionu, mora da zadrži kontrolu koju ima nad Ukrajinom i da Zapad jednostrano gleda na krimsku krizu.

"Mi reagujemo, rekao bih, histerično na ono što se tamo dešava i povezujemo to sa istorijskim dogadajima i slikama iz hladnog rata. Putinu prebacujemo krivicu i prećutkujemo naš udeo u svemu tome. I naš pogled na ukrajinsku opoziciju i Juliju Timošenko veoma je jednostran. Nedostaje jedna neostrašćena analiza stvarnosti", upozorio je on.

Govoreći o strategiji Moskve, Majster je kazao da je iz perspektive ruskog predsednika Vladimira Putina, reč o sasvim racionalnom, strateškom cilju - da Putin želi da spreci ulazak Ukrajine u NATO.

"Sada, kada su nakon svrgavanja Viktora Janukoviča sa vlasti kontrolu nad državom preuzele pro evropske snage, postalo je jasno da je politika Moskve poslednjih godina bila koncentrisana na jacanje ruskog uticaja u toj zemlji i da je ona sada poljuljana", rekao je Majster.

Podsećajući da je Putin u više navrata nudio Zapadu saradnju u raznim oblastima, od bezbednosti do energetske politike i na to nikada nije bilo konkretnih reakcija, Majster je naveo da je, drugim rečima, on stekao utisak da nema nikog na koga Rusija može da se osloni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track