NESTANAK AVIONA: Pilot je izvršio samoubistvo?

Nova teorija o boingu

NESTANAK AVIONA: Pilot je izvršio samoubistvo?

Planeta -
Jezivo saznanje: Malezijska avio-kontrola saopštila da su poslednje reči koje su se čule iz kokpita „boinga 777“ „Malezija erlajnza“, nestalog tokom leta 370, bile: „U redu, laku noć“
1 / 3

KUALA LUMPUR - Šenlučio u kabini.Malezijska avio-kontrola saopštila je da su poslednje reči koje su se čule iz kokpita „boinga 777“ kompanije „Malezija erlajnz“, nestalog tokom leta 370, bile: „U redu, laku noć.“ Ovo je izgovorio pilota prilikom prelaska u vijetnamski vazdušni prostor, otkad mu se gubi svaki trag. Stručnjaci ozbiljno istražuju mogućnost da je do tragedije došlo usled samoubistva ili nepažnje pilota.Zabava u kabiniPrema navodima svedoka, pilot Farik Abdul Hamid (27) često je tokom letova uvodio devojke u kabinu i fotografisao se s njima. Često je uživao u lepom ženskom društvu pušeći cigarete i ne obraćajući pažnju na tok leta, a još manje na to što ozbiljno krši protokol i ugrožava bezbednost.Direktor CIA Džon Brenan otkrio je da vlasti istražuju mogućnost da je pilot aviona „Malezija erlajnza“ izvršio samoubistvo, zbog čega čelnici ove organizacije zajedno s malezijskom policijom prave psihološke profile svih osoba koje su bile u avionu.- Ne isključujemo nijednu teoriju - rekao je direktor CIA odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da je avion namerno srušen.Šef CIA dodao je da bi ta teorija mogla objasniti zašto je avion nestao s radara, jer je pilot jednostavno mogao da isključi transponder preko kojeg se prati njegovo kretanje. Postoji mogućnost da je do tragedije došlo usled nepažnje s obzirom na to da je Hamid i ranije kršio protokol i ugrožavao bezbednost putnika.Lepa i mlada Australijanka Džonti Rus izašla je u javnost s pričom i fotografijama koje pokazuju bahato ponašanje pilota. Naime, pre tri godine ona i drugarica putovale su na Tajland, kad ih je pilot Hamid pozvao u kokpit da se „zabavljaju“. Let im je protekao u pušenju i fotografisanju.Kršio sve kodekse- U jednom trenutku bili su potpuno okrenuti ka nama u svojim sedištima, ne gledajući u kontrolnu tablu - rekla je Rusova.Prema rečima zvaničnika, uvođenje putnika u pilotsku kabinu strogo je zabranjeno.- On je ozbiljno narušio sve kodekse ponašanja! - rekao je Majkl Goldfarb, nekadašnji načelnik američke savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo.

Na mukamaROĐACI GAĐALI FLAŠAMAZVANIČNIKE KOMPANIJEVeć pet dana prijatelji i rođaci čiji su bližnji nestali žive u nezvesnosti, a uprkos crnim slutnjama, nadaju se da će sve biti u redu. Više od 100 ljudi pogođenih nestankom već tri dana čekaju vesti u pekinškom hotelu. Nažalost, zvaničnici „Malezija erlajnza“ ne sarađuju i ne otkrivaju dovoljno informacija, tvrde rođaci nestalih ljudi. U naletu besa i frustracije neki su im na konferenciji dobacivali: „Svi ste vi lažovi!“, dok su ih drugi gađali flašicama s vodom.

Avion leteo četiri sata posle poslednjeg kontakta

Američki list Vol strit džurnal piše da istraga sumnja da je malezijski avion leteo oko četiri sata posle poslednjeg kontakta sa kontrolom leta, na osnovu podataka motora aviona koji se "automatski zapisuju i prenose do zemlje -avio-hangara za održavanja letilica, kao deo rutinskog programa održavanja".

Izveštaj američkiH istražitelja uključenih u istragu gde je nestao avion sa leta od Kuala Lumpura do Pekinda pre šest dana, pokrenuo je pitanja zašto bi Boing 777 leteo bez kontakta sa kontrolom leta i da je bilo bilo koga u kontroli leta u to vreme, da li je pilot ili neko drugi u letelici "namerno" onemogućio radio-vezu iz kokpita da bi izbegao otkrivanje, a zatim preusmerio letelicu, prenosi agencija AFP.

Istraga avijacije i nacionalne bezbednosti veruju da je avion leteo ukupno pet sati, na osnovu podataka preuzetih i poslatih automatski na zemlju iz Boing 777, kao "deo rutinskog održavanja i praćenja programa rada motora", navodi Vol strit džurnal.Monitoring sistem motora u kokpitu aviona koje ostavlja proizvođač - kompanija "Rols-Rojs" periodično šalje nizove podataka o stanju motora, operacijama i pokretima aviona održavanju na terenu."Nastavljamo da pratimo situaciju i nudimo Malazijan Erlajnsu našu podršku", rekao je predstavnik Rols-Rojs bez davanje više komentara, navodi Vol strit džurnal.Šest dana posle misterioznog nestanka koji je izazvao masovnu međunarodnu potragu vazduha i vode, do sada nije dala nikakve rezultate i izgleda da se istraga proširuje u obimu, navodi američki list.

Avioni pretražuju oblast gde je kineski sateliti primetio moguće ostatke nestalog malezijskog putničkog aviona, ali nisu našli bilo kakve tragove olupine. Snimci su napravljeni u 11 časova 9. marta, dan nakon što je avion nestao, u vodama između Malezije i južnog Vijetnama, blizu mesta gde je izgubljen poslednji kontakt sa kontrolom leta, navodi američka televizija CNN. I avioni malezijske vojske nisu danas ništa našli na mestu gde je satelit ukazao na moguću olupinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track