MISTERIJA BOING 777: Olupine koje su snimili Kinezi nije nestali avion
Foto: Reuters

Letu MH370 traga nema od subote

MISTERIJA BOING 777: Olupine koje su snimili Kinezi nije nestali avion

Planeta -
Spasilački avioni jutros su pretražili lokaciju na koju su ukazali kineski sateliti i tamo nema ničeg, saopštio šef malezijske civilne avijacije
1 / 7 Foto: Reuters

KUALA LUMPUR - Šef malezijske civilne avijacije odbacio je jutros mogućnost da su kineski sateliti otkrili ostatke boinga 777 koji je iz Kuala Lumpura leteo u Peking, a onda nestao sa 239 putnika i članova posade iznad Južnog kineskog mora.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE

Datuk Azharudin Abdul Rahman je rekao da su avioni jutros pretražili lokaciju na koju su ukazali kineski sateliti. "Tamo nema ničeg. Išli smo tamo, i nema ničeg", kazao je Rahman novinarima u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije. Zvaničnici Vijetnama su prethodno rekli da je oblast u kojoj su sateliti snimili nešto sumnjivo već podrobno pretražena otkako je avion u subotu ujutro nestao bez traga.

Tri sumnjiva plutajuća predmeta

Kineska agencija Sinhua javila je juče o satelitskim snimcima predmeta u moru kod južnog Vijetnama, i navela da se za njih pretpostavlja da su komadi olupine nestalog aviona. U izveštaju je navedeno da te slike, snimljene u nedelju, 9. marta, oko 11 sati, prikazuju "tri sumnjiva plutajuća predmeta". Date su i koordinate lokacije na moru kog južnog Vijetnama, a istočno od Malezije, gde se prvobitno tragalo za avionom koji je nestao u subotu ujutro. Sinhua je navela da je najveći od tri sumnjiva predmeta dugačak 24 metra, a širok 22.

Očajnička potraga

Očajnička potraga za nestalim boingom kompanije Malejža erlajnz obeležena je tragovima koji vode u krivom smeru. Avion je nestao samo nekoliko sati pošto je poleteo iz Kuala Lumpura. Kada je iščezao, leteo je na istok preko Južnog kineskog mora. Potraga za njime sada obuhvata 92.600 kvadratnih kilometara jugoistočne Azije, a u sredu se proširila ka Indiji. Dve trećine putnika tog aviona su bili Kinezi, zbog čega je Vlada Kine povećala pritisak na zvaničnike Malezije da reše misteriju nestanka.

Pilotovo laku noć rutinska odjava

Takođe juče je objavljeno da je poslednja poruka posade nestalog aviona bila rutinska. "Dobro, laku noć", odjavio se pilot kontroloru leta. Avion na letu MH370 nestao je s civilnih radarskih ekrana u 01.30 časova u subotu, dok je bio na visini oko 10.600 metara iznad Tajlandskog zaliva. Posada nije proglasila uzbunu, niti je javila bilo šta što bi ukazivalo da je imala problema. U međunarodnu potragu bez presedana po obimu, uključena su 43 broda i 39 aviona iz osam zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja