TURSKA: Dvoje mrtvih na protestima zbog smrti tinejdžera
Foto: Rojters

Haos u Istanbulu

TURSKA: Dvoje mrtvih na protestima zbog smrti tinejdžera

Planeta -
Jedan policajac doživeo je srčani udar tokom sukoba sa demonstrantima
1 / 4 Foto: Rojters

ISTANBUL - Turski zvaničnici su danas saopštili da su dve osobe poginule tokom protesta koji su održani u Istanbulu zbog smrti turskog tinejdžera, koji je preminuo u utorak od povreda zadobijenih u demonstracijama prošlog leta.

Iz kancelarije guvernera Istanbula saopšteno je da je 22-godišnji muškarac poginuo u sukobima između dve grupe mladih kasno sinoć, dok je iz kancelarije grada Tundžel navedeno da je jedan policajac doživeo srčani udar tokom sukoba sa demonstrantima.

Turska policija upotrebila je vodene topove i suzavac u Istanbulu da bi zaustavila nekoliko hiljada demonstranata u blizini centralnog gradskog trga Taksim. Turski premijer Tajip Erdogan kritikovao je demonstrante koji su išli ulicama gradova širom zemlje, nakon što je sahranjen mladić Berkin Elvan. Nije demokratski nastojanje da se "zapale" ulice 18 dana pre izbora, rekao je Erdogan na predizbornom mitingu u jugoistočnom gradu Mardinu.

Turska interventna policija je upotrebila suzavac i vodene topove protiv više hiljada ljudi okupljenih i u Ankari tokom protesta zbog smrti turskog tinejdžera. Policija je intervenisala pošto su demonstranti pokušali da blokiraju ulicu koja vodi do centralnog trga Kizilaj u Ankari. Smrt Berkina Elvana bila je povod sukoba između demonstranata i policajaca u nekoliko gradova širom Turske.

Elvan je imao 14 godina kada se, 16. juna prošle godine, našao slučajno u žiži uličnih borbi u Istanbulu između policije i demonstranata, dok je kupovao hleb za svoju porodicu, kada je upucan u glavu kapislom suzavca. Nekoliko policajaca je ispitivano zbog toga, ali niko nije optužen. On je jedna od najmanje osam zrtava niza protesta u Turskoj.

Erdogan: Opozicija sprovodi teror na ulicama

Erdogan je optužio danas svoje protivnike, uključujući političare, medije i poslovne ljude, da pokušavaju da izazovu haos u zemlji uoči lokalnih izbora zakazanih za kraj meseca. "Oni pokušavaju da postignu svoje ciljeve time što će provocirati i izazivati teror na ulicama", rekao je Erdogan, dan nakon što su u Turskoj izbili nemiri povodom smrti turskog tinejžera, koji je preminuo u utorak od povreda zadobijenih u demonstracijama prošlog leta. Premijer Turske je dodao da su demonstranti "zapalili i uništili" kancelarije njegove vladajuće Stranke pravde i razvoja u Istanbulu.

"To bi trebalo da budu demokrate, ali radi se o šarlatanima koji nemaju veze sa demokratijom. Oni misle: 'Hajde da izazovemo haos i možda ćemo postići rezultate.' Ali moja braća u Ankari i ostatku Turske će im dati prave odgovore na izborima 30. marta", rekao je Erdogan jutros na otvaranju stanice metroa u Ankari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track