Uhapšen jedan od najbogatijih Ukrajinaca u Beču

Organizovani kriminal

Uhapšen jedan od najbogatijih Ukrajinaca u Beču

Planeta -
U poslednjih 15 godina, Firtaš je postao jedan od vodećih investitora u sektoru energetike i hemijske industrije u Centralnoj i Istočnoj Evropi

BEČ - Austrijska policija uhapsila je danas jednog od najbogatijih Ukrajinaca, biznismena Dmitrija Firtaša posle dugogogodišnje istrage američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i poternice koje su raspisale Sjedinjene Američke Države.

"Pripadnici policijske jedinice za organizovani kriminal uhapsili su ukrajinskog državljanina 12. marta uveče u Beču", saopštila je austrijska policija. Austrijska novinska agencija navela je da se radi o glavnom ukrajinskom oligarhu koga je imenovala kao Firtaš, prenosi agencija AFP.

Firtaš (48) je jedan od najbogatijih Ukrajinaca - oligarha poznat po "bliskim vezama sa Rusijom" i ulaganjima u proizvodnju gasa, hemijsku industriju, medije i bankarski sektor što mu je dalo značajan uticaj, posebno za vreme vlasti nedavno svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča.

Policija je identifikovala uhapšenog samo kao Dmitri F. koji je pod istragom FBI od 2006. godine, a sada se nalazi u pritvoru, navodi Rojters.

U poslednjih 15 godina, Firtaš je postao jedan od vodećih investitora u sektoru energetike i hemijske industrije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, a njegove kompanije i filijale prisutne su osim Ukrajine, u Nemačkoj, Italiji, Kipru, Tadžikistanu, Švajcarskoj, Mađarskoj, Austriji i Estoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track