EU: Referendum je nelegalan, u planu sankcije protiv Rusije!

Novi koraci

EU: Referendum je nelegalan, u planu sankcije protiv Rusije!

Planeta -
EU i SAD razmatraju sankcije prema Rusiji, u koje bi se podrazumevalo zamrzavanje imovine i uvođenje viza

BRISEL - Evropska unija razmatra preduzimanje novih koraka protiv Rusije zbog, kako mnogi veruju, planirane aneksije Krima, a Moskva je od "obazrivog partnera" za samo nekoliko meseci postala "diplomatski protivnik".

Evropska unija i SAD smatraju da je današnji referendum o budućem statusu ukrajinskog poluostrva Krim nelegalan, a šefovi diplomatije EU u ponedeljak će odlučiti da li da zamrznu imovinu i uvedu vize, kao i, ukoliko uvedu te sankcije, kome da ih nametnu.

Diplomate EU tokom vikenda intenzivno rade kako bi sročili listu proruskih i promoskovskih ukrajinskih zvaničnika koji se zalažu za secesiju Krima. Kako se navodi iz diplomatskih izvora, članice EU su došle na razgovore sa različitim predlozima, a o konačnom spisku trebalo bi da se odluči na sutrašnjem sastanku 28 ministara spoljnih poslova.

"Mora postojati odlučan i jedinstven odgovor" , rekao je britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, uz ocenu da je došlo vreme da se "usvoje oštrije restriktivne mere".

Te mere će se verovatno odnositi na vojne zvaničnike koji su naredili ukrajinskoj vojsci da napusti kasarne na Krimu, ali i druge koji su odgovorni za "aktivnosti odvajanja" tog crnomorskog poluostrva.

U zavisnosti od razvoja događaja, nove sankcije mogle bi da uslede tokom dvodnevnog samita EU koji počinje u četvrtak, navodi se iz diplomatskih izvora.

Rusija je juče u Savetu bezbednosti stavila veto na rezoluciju UN koja proglašava nelegalnim sutrašnji referendum o budućem statusu ukrajinskog poluostrva Krim, dok se njen blizak saveznik - Kina, uzdržao od glasanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track