SEVASTOPOLJ: Za pola sata na jednom glasačkom mestu glasalo 65 ljudi!
Foto: Reuters

Velika izlaznost

SEVASTOPOLJ: Za pola sata na jednom glasačkom mestu glasalo 65 ljudi!

Planeta -
Velika iznaznost građana na biračka mesta zabeležena je na poluostrvu Krim.

SIMFEROPOLJ - Stanovnici Krima od jutros masovno izlaze na glasanje na referendumu o statusu tog ukrajinskog poluostrva, javlja agencija Frans pres.

U Sevastopolju je veliki broj stanovnika izašao na glasanje rano jutros, a na jednom glasačkom mestu je za samo pola sata glasalo 65 ljudi, javio je reporter agencije Frans pres. "Ovo je istorijski trenutak. Svi će biti srećni", rekao je novinarima proruski premijer Krima Sergej Aksjonov, pošto je glasao u glavnom gradu Krima, Simferopolju.

Zvaničnici na Krimu ranije su ocenili da će izlaznost na današnjem referendumu biti rekordna. U gradu Bahčisaraj, gde većinu stanovnika čine Tatari, na glasanje, međutim, izlazi znatno manje ljudi, pošto su njihovi lideri pozvali na bojkot referenduma.

U tom gradu masovno glasaju samo Ukrajinci ruskog porekla, koji se nadaju da će se "otarasiti" ukrajinskog pasoša i veruju da bi živeli bolje, ako bi Krim počeo da dobija subvencije iz Rusjie, navodi Frans pres. Glasanje na referendumu o statusu Krima počelo je jutros, uz snažno vojno prisustvo Rusije.

Oko 1,8 miliona stanovnika Krima sa pravom glasa treba da zaokruži jedan od dva ponuđena odgovora: "Da li ste za to da se Krim pridruži Ruskoj Federaciji kao subjekat Ruske Federacije" ili "Da li ste za to da se na snagu vrati Ustav Krima iz 1992. godine i za status Krima u sastavu Ukrajine".

Pitanja su postavljena na ruskom, ukrajinskom i jeziku krimskih Tatara. Prema poslednjem popisu pre 13 godina, na Krimu živi oko dva miliona ljudi, od čega 58 odsto čine Rusi, 24 odsto Ukrajinci, a 12 odsto krimski Tatari.

Prema mišljenju mnogih posmatrača, ovakav nacionalni sastav navodi na zaključak da će večina glasati za pripajanje Rusiji. Referendum su raspisale novoformirane, proruske vlasti Krima. Zvanični Kijev ne priznaje ove vlasti, kao što ni unapred ne priznaje rezultate referenduma kojeg smatraju nelegalnim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track