PRETNJA Lider ukrajinske desnice: Dići ćemo u vazduh gasovod iz Rusije!
Foto: Rojter

Istorijska odluka: Dan koji određuje sudbinu Ukrajine i rešenje krize u njoj

PRETNJA Lider ukrajinske desnice: Dići ćemo u vazduh gasovod iz Rusije!

Planeta -
Dmitri Jaroš, vođa ekstremista iz Kijeva, istakao pred svojim sledbenicima da je spreman da uništi Moskvu i pozvao ih da budu spremni da uzmu oružje u ruke ako to bude potrebno
1 / 3 Foto: Rojter

KIJEV - Kriminal.Lider ultranacionalističke ukrajinske grupe Desni sektor Dmitri Jaroš zapretio je da će dići u vazduh i potpuno uništiti glavni gasovod koji iz Rusije doprema važan energent do Ukrajine. On je to izrekao tokom obraćanja svojim sledbenicima na mitingu u Kijevu, na kojem je još optužio Rusiju, nazvavši je neprijateljem, da planira da prisvoji Ukrajinu.

Jaroš je u oštrom govoru naglasio da će se on sa svojim ljudima po svaku cenu pobrinuti da uništi Rusiju, s obzirom na to da ona zavisi od isporuke gasa, kako Ukrajini, tako i ostatku Evrope.Napad na Kremlj- Ne smemo dozvoliti neprijatelju da nastavi s ovim munjevitim ratom i preuzimanjem ukrajinske teritorije. Ne smemo da zaboravimo da Rusija zarađuje tako što kroz našu domovinu šalje gas ostatku kontinenta. Mi ćemo uništiti te cevi i pobrinućemo se da naš neprijatelj ostane bez glavnog izvora prihoda - besno je vikao Jaroš dok mu je stotine ekstremista klicalo.On im se zatim obratio istakavši da treba da budu spremni da u svakom trenutku uzmu oružje u ruke i krenu u borbu ukoliko se ne iznađe diplomatsko rešenje spora između Rusije i Ukrajine, a o pitanju poluostrva Krim.- Neka zemlja gori pod nogama okupatora! Nateraćemo ih da se uguše u sopstvenoj krvi kad su se usudili da napadnu našu teritoriju. Nećemo napraviti nijedan korak nazad! Nećemo dozvoliti Moskvi, njenom totalitarnom režimu da izazove treći svetski rat - naglasio je Jaroš.Nacističke oznakeInače, Desni sektor je parlamentarna i ultranacionalistička organizacija koja u svojim redovima ima više hiljada ukrajinskih dobrovoljaca. Oni su spremni na svaku vrstu revolucije da bi ostvarili svoje ciljeve, što su pokazali tokom krvavih sukoba s policijom na Trgu nezavisnosti, poznatom kao Majdan, u Kijevu. Naime, oni nisu birali sredstva u obračunima, naoružani su automatskim puškama i izuzetno su nasilni, a često su koristili nacističke simbole i retoriku. Prema mišljenju analitičara, iza najbrutalnijih događaja u Ukrajini stoje upravo oni, a za Dmitrijem Jarošem Rusija je raspisala međunarodnu poternicu.

Protesti u Harkovu i DonjeckuTRAŽE FEDERALIZACIJU UKRAJINEOko 3.000 aktivista okupilo se juče na mitingu u centru Harkova sa zahtevom za održavanje referenduma za federalizaciju Ukrajine, tačnije njenog jugoistočnog dela. Zahtev je pročitao koordinator Građanskog foruma Harkova Jurij Apuhtin, koji je rekao da se aktivisti ne slažu sa, kako je naveo, pučističkom vlašću Ukrajine, zbog čega traže od vlasti u Harkovu da održi referendum. Istovremeno, učesnici proruskog mitinga u ukrajinskom gradu Donjecku zauzeli su zgradu tužilaštva i lokalno sedište Ukrajinske bezbednosne agencije.

Bela kućaOSLABIĆEMO UTICAJ MOSKVE U SVETUAko ruski predsednik Vladimir Putin ne odustane od Krima, suočiće se sa sankcijama Zapada, koje će pogoditi ekonomiju Rusije i oslabiti uticaj Moskve u svetu, saopštila je juče američka Bela kuća. Viši savetnik tog tela Den Fajfer istakao je da Putin ima izbor:- Da li će nastaviti da i dalje izoluje sebe, šteti svojoj ekonomiji, dodatno slabi ruski uticaj u svetu, ili će uraditi pravu stvar.S druge strane, zvanični Kremlj je saopštio da nema nameru da menja svoju spoljnu politiku kao odgovor na kritiku koju su, zbog stava o Ukrajini, uputile ostale članice Grupe osam najrazvijenijih svetskih privreda (G8).

Nemački E ON: Ne treba da rušimo partnerstvo s Rusima!Direktor najveće nemačke energetske kompanije EON Johanes Tajsen upozorio je državne lidere u Berlinu da budu oprezni i da ne urušavaju partnerstvo i veze sa Rusijom zbog Ukrajine jer bi to moglo da ima dalekosežne posledice po ekonomiju Nemačke.- Ne bih da se mešam u spoljnu politiku zemlje, ali mislim da smo poslednjih godina izgradili odličnu saradnju sa Istokom i da to sada ne bi trebalo da rušimo. To poverenje nam je omogućilo da je čak 6.000 nemačkih kompanija aktivno u Rusiji. Isto tako, ruske firme ulažu mnogo u poslovanje sa nama - naglasio je Tajsen.Inače, EON je uložio čak šest milijardi evra u elektrane u Rusiji, a predstavlja glavnog izvoznika ruskog gasa u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track