UŽIVO DAN 28: Ukrajinci se spremaju za rat, Putin priznao Krim i optužen da obnavlja SSSR!
Foto: Ap

Mir sve dalje

UŽIVO DAN 28: Ukrajinci se spremaju za rat, Putin priznao Krim i optužen da obnavlja SSSR!

Planeta -
Kao što je i obećao Vladimir Putin je i uradio-priznao je nezavisnost Krima. Nešto ranije SAD su uvele sankcije protiv sedam osoba među kojima su su Dmitrij Rogozin i Valentina Matvijenko, Vladimiru Putinu jako bitni ljudi. Parlament Krima nacionalizovao ukrajinsku naftnu kompaniju Černomornjeftgas. Ukrajina proglasila mobilizaciju
1 / 8

SEMFEROPOLJ - Predsednik Rusije Vladimir Putin je ukazom priznao rezultate referenduma i nezavisnost Krima, dok je skoro u isto vreme objavljena crna lista "viđenijih Rusa" kojima je zabranjen ulazak u EU.

Putin će se povodom Krima u utorak obratiti članovima oba doma ruskog parlamenta. Rukovodstvo Državne Dume najavilo je da će započeti proceduru usvajanja zakona o pripajanju Krima Rusiji kao ravnopravnog člana federacije.

Predsednik Rumunije Basesku otišao je najdalje u osudi Vladimira Putina, optiživši ga da pravi novi SSSR, te da će se pod njegovim naletom uskoro naći i Moldavija. Ukrajina je odgovorila s mobilizacijom vojske navodeći da je na oružje podići skoro 40.000 ljudi.

Parlament Krima preveo je u vlasništvo republike imovinu Černomornjeftgasa, Ukrtransgasa i Feodosijskog preduzeća za snabdevanje naftnim proizvodima.

Slavlje u Simferopolju               Foto AP

23.32 - Kanada je nametnula dodatne sankcije protiv nekoliko ruskih zvaničnika u vezi sa situacijom na Krimu, izjavio je premijer Kanade Stiven Harper, piše Itar- tass."Naša vlada najavljuje dodatne ekonomske sankcije, zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u našu zemlju prema određenim ruskim i ukrajinskim zvaničnicima", saopštio je premijer, dodavši da je se zabrane za sada odnose na sedam ruskih i još tri zvaničnika sa Krima.

23.07 - Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandr Turčinov izjavio je da se Kremlj plaši evropske, uspešne i demokratske Ukrajine. "To je pravi motiv agresije, a mi se protivimo političkom rukovodstvu Rusije koji žele da obnove carstvo", rekao je Turčinov, dodavši da agresija od strane Rusije neće slomiti težnje ukrajinskog naroda da žive u slobodnoj zemlji, gde je zaštićen svaki građanin.

U Kijevu se spremaju za rat
U Kijevu se spremaju za rat

22.30 - Ukrajinci "spremni" za rat, počela mobilizacija! Ukrajinsko vođstvo, koje je na vlast došlo prošlog meseca nakon bega predsednika Viktora Janukoviča iz države, navodno je spremno za oružani sukob s ruskom vojskom na Krimu, piše vodeći kijevski dnevnik na engleskom jeziku Kijev Post . Dnevnik navodi da su vlasti iz Kijeva svoje vojnike, koji se još uvek nalaze u nekolicini vojnih baza na području Krima, pozvale da se pripreme za rat."Krim je bio, je i biće naša teritorija" citirao je dnevnik ukrajinskog ministra odbrane Igora Tenjuha. Mobilizacija će trajati 45 dana i za to vreme u vojsku i Nacionalnu gardu planiraju da"prime" 40.000 vojnika.

22.15 - Francuska bi mogla da razmotri raskidanje ugovora o prodaji francuskih ratnih brodova tipa "mistral" Rusiji ako ruski predsednik Vladimir Putin nastavi da "radi to što radi" u Ukrajini, izjavio je danas šef francuske diplomatije Loran Fabijus. "To je deo trećeg nivoa sankcija. Za sada smo na drugom nivou", rekao Fabijus za francusku televiziju TF1 i dodao da će i druge evropske zemlje takođe pooštriti sankcije. Evropska unija i SAD danas su uvele sankcije protiv ruskih i ukrajinskih zvaničnika kao odgovor Moskvi na referendum o pripajanju Krima Rusiji. "Ako Putin nastavi da radi to što radi možemo da razmotrimo raskid ugovora o prodaji, a tražićemo od drugih, mislim posebno na Britance, da isto urade s imovinom ruskih oligarha u Londonu. Sankcije treba da pogode sve", rekao je Fabijus i dodao da bi raskid ugovora o prodaji brodova "mistral" takođe bilo negativno za Francusku.

21.53 - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Vrhovnog saveta Krima Vladimir Konstantinov, trebalo bi u utorak 18. marta da potpišu sporazum o pridruživanju Krima Rusiji, piše BBC pozivajući se na svoje izvore.

21.39 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je međunarodnu zajednicu da ne prizna ne zavisnost Krima."S obzirom na činjenicu da je proglašena nezavisnost Krima nelegitimna, ministarstvo poziva sve članove međunarodne zajednice da se uzdrže od priznavanja poluostrva", piše u saopštenju, u kojem se dodaje da je deklaracija direktna posledica upotrebe sile protiv Ukrajine i pretnja silom od strane Rusije.

21.20 - Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg napisao je na svom Tviter profilu da je Evropska unija počela razgovore o tome kako da se EU u budućnosti što manje oslanja na ruske energente ."Danas smo počeli da razgovaramo kako da na duži rok u budućnosti smanjimo zavisnost Evrope od ruskih energenata", napisao je Hejg.

21.05 - Evropska unija će verovatno usvojiti nove sankcije prema Rusiji u bliskoj budućnosti, ali to neće uticati na građane Rusije, izjavio je šef delegacije EU u Rusiji Vigaudas Ušackas.

20.40 - Putin obnavlja SSSR, sledeća je Moldavija! Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je danas da je Rusija stvorila lanac zamrznutih konflikata oko Crnog mora da bi potpomogla cilj ruskog predsednika Vladimira Putina da obnovi bivši Sovjetski Savez duž svoje nekadašnje granice sa Zapadom. Basesku je, rekao da strahuje da je susedna Moldavija "u velikoj opasnosti".

Strah od novog SSSR: Basesku optužio Putina
Strah od novog SSSR: Basesku optužio Putina

20.30 - Gradonačelnik Harkova Genadi Kernes tvrdi kako ga politički gone, i kako već nekoliko dana prete njemu i njegovoj porodici. "Apelujem na Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine da reaguju, jer smo moja deca, žena i ja postali meta pretnji",saopštio je Kernes.

20.05 - Sankcije Sjedinjenih Američkih Države protiv Rusije odražavaju "patološko odbijanje Vašingtona da prizna realnost", izjavio je danas zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, javila je ruska agencija Itar Tass. "Nečuveno je da američka administracija uvede sankcije protiv brojnih zvaničnika koji predstavljaju Rusiju, uključujući i (one) u međunarodnim forumima. To odražava patološko odbijanje da se prizna realnost i pokušaj da nam nametnu svoje jednostrane i neuravnotežene pristupe koji u potpunosti ignorišu realnost", rekao je Rjabkov.

19.30 - Predsednik Rusije Vladmir Putin potpisao je ukaz o priznavanju Krima kao suverene i nezavisne države! "S obzirom na želju stanovnika Krima, koji su na referendumu održanom 16. marta 2014. godine, glasali da se pripoje Rusiji, naređujem da Rusija prizna Republiku Krim, u kojoj će grad Sevastropolj imati poseban status, kao nezavisnu i suverenu državu", piše u dokumentu koji je potpisao Putin. Ukaz stupa na snagu na dan potpisivanja.

Putin će se povodom Krima u utorak obratiti članovima oba doma ruskog parlamenta. Rukovodstvo Državne Dume najavilo je da će započeti proceduru usvajanja zakona o pripajanju Krima Rusiji kao ravnopravnog člana federacije.

19.20 - Ukrajinsko vođstvo navodno je spremno za oružani sukob s ruskom vojskom na Krimu, piše Kijev Post. Oni navode da su vlasti iz Kijeva svoje vojnike, koji se još uvek nalaze u nekolicini vojnih baza na području Krima, pozvale da se pripreme za rat. "Krim je bio, je i biće naša teritorija", citirao je dnevnik ukrajinskog ministra odbrane Igora Tenjuha, koji je to rekao u ponedeljak Ukrajinskom kriznom medijskom centru.

19.06 - Rusija je dozvolila ukrajinskim posmatračima da izvrše inspekciju Kurske i Belgorodske oblasti kako bi se uverili da ne postoje vojne aktivnosti koje bi predstavljale pretnju po bu, saopštio je danas novinarima zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov. Saglasnost Rusije za nadzor iz vazduha, na osnovu zahteva upućenog preko OEBS-a, potvrdio je i portparol ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova Evgenij Perebijnis, koji je rekao da bi taj let mogao da bude između 18. i 21. marta. Antonov je rekao da će tokom inspekcije ukrajinskim predstavnicima biti omogućeno da izvrše nadzor tih oblasti uz upotrebu helikoptera, koji će dati ruska strana, i "da se uvere da nikakvih vojnih aktivnosti koje prete Ukrajini o kojima se govori poslednjih dana u ukrajinskim i zapadnim medijima, nema".

18.58 - Pomoćnik predsednika Vladislav Surkov ponosan je na odluku SAD da ga sankcionišu, dodavši da nema nikakvu imovinu u inostranstvu.

18.17 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost zbog činjenice da će referendum o statusu Krima dovesti do dalje eskalacije tenzija u Ukrajini. On je pozvao sve strane da osmisle rešenje koje će biti zasnovano na principima Povelje UN, uključujući poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

18.11 - Privremeni predsednika Ukrajine Aleksandr Turčinov izjavio je da je Ukrajina spremna da pregovara o sudbini Krima, ali ne priznaje aneksiju, piše Lb.ua.

17.03 - Desničarska Danska narodna partija ocenila je danas da bi bilo "licemerno" odbaciti rezultate referenduma o pripajanju Krima Rusiji, jer se značajna većina građana izjasnila za to, prenela je državna televizija DR.

"Trebalo bi da priznamo da je to ono što stanovništvo Krima želi i, ako to ne učinimo, onda ćemo biti licemerni", izjavio je visoki funkcioner zadužen za međunarodnu politiku, Soren Espersen.

On je uporedio ovu situaciju sa otcepljenjem Kosova od Srbije 2008. godine, podsetivši da je tadašnji danski ministar inostranih poslova Per Stig Moler "bio veoma brz u priznavanju Kosova kao samostalne države".

16.50 - Američki republikanski senator Džon Mekejn nezadovoljan je što predsednik SAD Barak Obama nije obećao vojnu pomoć Ukrajini."Iznenađujuće, u izjavi predsednika Obame nije bilo reči o vojnoj pomoći Ukrajini, suverenoj zemlji koju je Rusija napala", kazao je on.

16.29 - EU potvrdila da će 21. marta u Briselu potpisati sporazum sa Ukrajinom.

Ovim korakom se potvrđuje suverena odluka Ukrajine da se pridruži Evropskoj uniji, navodi se u zaključku koji prenosi ruska agencija Unian.

16.09 - Ambasador Ukrajine u Moskvi Vladimir Jelčenko opozvan je zbog situacije u Autonomnoj Republici Krim i potrebe za konsultacijama o međunarodnim aspektima takve situacije, navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Itar-Tass.

16.03 - Prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev izjavio je danas da sankcije koje su SAD uvele premijeru Sergeju Aksjonovu i predsedniku Vrhovnog sovjeta (skupštine) Vladimiru Konstantinovu neće uticati na proces pristupanja Krima Rusiji.

"Te sankcije nikako se neće odraziti na rad Aksjonova i Konstantinova, kao što neće omesti proces stupanja Krima u sastav Rusije", rekao je on Interfaksu.

15.50 - Predsednik SAD Barak Obama obratio se danas nadciji iz Bele kuće povodom situacije u Ukrajini.

http://www.youtube.com/watch?v=Dhp8Zr4vUBc

On je ocenio je da je referendum na Krimu kršenje međunarodnog prava i da je odluka Rusije da ga podrži za najoštriju osudu. Međunarodna zajednica neće priznati rezultate tog referenduma, istakao je Obama.

Američki predsednik takođe je najavio proširenje sankcija protiv Rusije na 11 ruskih i ukrajinskih zvaničnika - sada je pod sankcijama njih sedam, među kojima su veoma važni ljudi predsednika Rusije Vladimira Putina..

15.33 - Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov pozdravio je rezultat referenduma o pripajanju Krima Rusiji i kritikovao sankcije Zapada ruskim i ukrajinskim zvaničnicima. "Krim je ranije bio pripojen Ukrajini prema sovjetskim zakonima, nije se tražilo mišljenje naroda, danas je taj narod odlučio da ispravi tu grešku. To treba pozdraviti, a ne najavljivati sankcije", rekao je Gorbačov, a prenosi agencija Interfaks.

15.21 - "Druže Obama, a šta ćemo s onima koji nemaju račune i imovinu u inostranstvu", oglasio se zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin na svom Fejsbuk profilu povodom odluke Bele kuće da ga stavi na listu sedam sankcionisanih ruskih zvaničnika. SAD su uvele sankcije ruskim zvaničnicima zbog odluke stanovnika Krima da se otcepe od Ukrajine i pripoje Rusiji. Rogozin je dodao da mu se čini da je neki šaljivdžija pisao odluku vlade SAD.

14.56 - Po neimenovanom diplomatskom izvoru, evropski ministri spoljnih poslova odlučili su danas da 21. marta, tokom samita EU, bude potpisan sporazum o pridruživanju EU-Ukrajina.

14.50 - SAD su danas uvele finansijske sankcije i vizna ograničenja protiv sedami visokih ruskih zvaničnika, kao vid kazne zbog ruskog priznanja referenduma na ukrajinskom poluostrvu Krimu o pripajanju Rusiji, saopštila je Bela kuća.

Na listi zvaničnika čiju će imovinu i akcije u SAD blokirati zvanični Vašington se nalazi zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin, predsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko. kao i nekoliko istaknutijih poslanika ruske Dume i savetnika predsednika Vladimira Putina, prenela je agencija AFP.

14.37 - NATO je danas obećao da će intenzivirati saradnju sa ukrajinskim vlastima, dan nakon što su se građani Krima velikom većinom izjasnili za pripajanje Rusiji.

U saopštenju NATO se navodi da je Alijansa odlučna da unapredi saradnju sa Kijevom, uključujući "jačanje veza sa ukrajinskim političkim i vojnim vođstvom, jačanje napora za povećanje kapaciteta ukrajinske vojske i povećanje broja zajedničkih vežbi dve vojske".

14.11 - "Krim je na ivici humanitarne katastrofe. Postoji i rizik od etničkog čišćenja i u opasnosti su krimski Tatari, Ukrajinci i svi ukrajinski patrioti", izjavio je novinarima u Kijevu Viktor Kličko, prenosi Unian.ue.

On je najavio i da će se Ukrajina boriti protiv Rusa, ukoliko za to bude potrebe.

14.05 - Krim je osnovao novu centralnu banku i očekuje finansijsku podršku od Rusije u iznosu od 30 miliona dolara, izjavio je prvi potpredsednik krimske vlade, Rustam Temirgalijev. On je dodao će novooformljena centralna banka kasnije funkcionisati kao regionalni ogranak centralne banke Rusije.

13.55 - Ministri EU usvojili paket kaznenih mera protiv 21 zvaničnika Rusije i Ukrajine, kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta imovina u Uniji. Šef diplomatije Litvanije Linas Linkevičijus izjavio je da će za nekoliko dana uslediti nove mere. Diplomatski izvori su precizirali da su sankcije usmerene na 13 ruskih zvaničnika i osam proruski nastrojenih Ukrajinaca.

13.50 - Kina je ponovo pozvala na "uzdržanost" i "političko rešavanje" u vezi sa pitanjem statusa Krima, čiji je pripajanje Rusiji podržalo 97 odsto birača. "Kina je oduvek poštovala suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei. Hong je naveo da pitanje Krima treba rešiti politički, u okviru zakona i uz očuvanje poretka, kao i da "sve strane treba da se uzdrže od preduzimanja mera koje bi pogoršale sukob".

13.47 - Kako se nezvanično saznaje, predsednik Rusije Vladimir Putin sutra bi mogao da poseti Krim, koji je danas proglasio nezavisnost od Ukrajine. Navodi se da narod na Krimu očekuje njegov dolazak.

13.44 - Više od 90 odsto građana Rusije, to jest devet od deset njih, slaže se s prisajedinjenjem Krima, pokazuje zajednička anketa Fonda "Javno mnjenje" i Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja.

13.35 - Parlament Krima odobrio je formiranje službe granične policije i još nekih državnih organa, javlja Raša tudej. Među tim organima je agencija za ribolov, statistiku i gomisija za geologiju i prirodne resurse.

13.24 - U toku je određivanje specifičnog pravnog statusa Rusije i Krima, ali Krim bi mogao u ruskom parlamentu da ima dva senatora i nekoliko poslanika u Dumi, najverovatnoije tri, izjavio je Igor Morozov, član Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta.

13.01 - Savet ministara Krima dao je saglasnost da ukrajinski naftni gigant "Černomornjeftgaz" postane krimsko republičko preduzeće "Feodosijskoje preduzeće za naftne derivate". Ranije je krimski parlament proglasio imovinu "Černomornjeftgaza" i "Ukrtransgaza" vlasništvom regiona.

12.50 - Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da se Rusija izolovala na svetskoj političkoj sceni time što je priznala rezultate referenduma na Krimu, preneo je njen portparol Štefe Zajbert.

12.48 - Stanovnici Krima dobiće rusko državljanstvo bez dodatnih zahteva i troškova, izjavio je potpredsednik Državne Dume Sergej Železnak novinarima. Duma trenutno razmatra četiri zakona koja pojednostavljuju proceduru dobijanja ruskog državljanstva.

12.46 - Igor Tenjuh, vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine izrazio je danas uverenje da će Krim ostati ukrajinska teritorija, dodajući da će vojnici "koji se nalaze tamo, tamo i ostati".

"Krim je bio, jeste i biće naša ukrajinska teritorija, a vojnici koji se nalaze tamo, tamo će i ostati. Čitav svet je sa nama i to pitanje biće rešeno mirnim diplomatskim putem", rekao je Tenjuh.

12.24 - Zamenik predsednika Dume Ivan Meljnikov rekao je da će donji dom parlamenta sutra objaviti saopštenje u kome će podržati rezultate referenduma na Krimu.

12.39 - Vrhovna rada Ukrajine zapretila je u ponedeljak da će prekinuti diplomatske odnose sa Rusjiom i najavila saradnju sa NATO i EU, prenosi Itar-Tas. Prekid saradnje je pokrenuo ukrajinski poslanik, Oleg Ljaško.

12.16 - Rusija je danas predložila formiranje međunarodne grupe za podršku koja bi posredovala u ukrajinskoj krizi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Kao odgovor na pozive Zapada da se formira "kontakt grupa", Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predložilo je formiranje međunarodne grupe koja će se zalagati za ukrajinsko priznanje krimskog referenduma i apelovati na Ukrajinu da primijeni delove sporazuma postignutog 21. februara.

12.22 - Grafika koja pokazuje šta je na kocki ukoliko EU zaista uvede sankcije protiv Rusije.

12.20 - Ruska Federacija donirala je Krimu 408 miliona dolara pomoći, izjavio je premijer Krma Sergej Aksjonov.

11.52 - Ukrajinski parlament odobrio je vanrednih 6,7 milijardi grivni (više od 600 miliona dolara) za potrebe armije i saglasio se s mobilizacijom vojske i Nacionalne garde zbog "ratnog stanja" na Krimu, javlja Kyiv Post. Mobiliše se po 20.000 pripadnika novoformirane Nacionalne garde i isto toliko rezervista.

11.42 - Rusija je predložila SAD i EU da se formira Grupa podrške za Ukrajinu u sastavu koji bi bio prihvatljiv svim političkim snagama te zemlje, saopštio je ruski MIP, prenosi RIA Novosti. Ta grupa bila bi medijator u ukrajinskoj krizi.

11.35 - Vlasti Ukrajine nemaju nameru da priznaju rezultate krimskog referenduma, izjavio je privremeni premijer Arsenij Jacenjuk, prenosi Interfaks."Krim je teritorija ukrajinske države. Tamo su naši građani. Nema, niti će biti, nikakvog priznanja tog takozvanog referenduma. Rusija ne razume u kakvu je krizu upala", izjavio Jacenjuk i dodao da je Ukrajina spremna na pregovore s Rusijom, "ali oni se ne mogu voditi pod cevima ruskih automatskih pušaka".

11.30 - Sve jedinice ukrajinske vojske na Krimu biće rasformirane u okviru nacinalizacije ukrajinske državne imovine, izjavio je danas predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov."Jedinice vojske biće rasformirane. Šta je sa onima koji hoće da žive ovde? Nema problema. Razmotrićemo slučaj svih koji se zakunu na lojalnost", rekao je Konstantinov posle sednice parlamenta na kojoj je proglašena nezavisnost Krima i odobren zahtev za pridruživanje Rusiji, preneo je AFP.11.30 -

11.16 - Ruska Federacija je otvorena i spremna da sa Zapadom razgovara o svim problemima vezanim za Ukrajinu osim o rezultatima referenduma na Krimu, izjavio je Itar-Tassu Vjačeslav Timčenko, poslanik u Državnoj Dumi."Narod Krima rekao svoju reč. S obzirom na rezultate referenduma, Krim je od danas ruska teritorija", objavio je Timčenko.

Foto: Ascpect ratio
Foto: Ascpect ratio

11.00 - Ruska rublja postaće zvanična valuta Republike Krim od 1. januara 2016. godine, objavljeno je na sajtu Vrhovnog saveta Krima. Do tada biti u opticaju paralelno sa ukrajinskom grivnom.

10.50 - Pripadnici "Druge Rusije" napali su ukrajinsku ambasadu u Moskvi i bacili dve dimne bombe. U incidentu nije bilo povređenih, a policija je privela odgovorne, javlja Unian.

10.54 - Gruzija ne priznaje referendum koji je 16. marta održan u ukrajinskoj autonomnoj republici Krim, saopštilo je gruzijsko ministarstvo spoljnjih poslova, ponavljajući da snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, javlja Itar-Tass.

Foto Reuters

10.50 - Navodeći da su protiv agresije Rusije u Ukrajini, anarhisti iz Bosne i Hercegovine objavili su video podrške narodu u Ukrajini.

http://www.youtube.com/watch?v=pstz5VgiLaE

10.48 - Predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se sutra saveznom parlamentu u vezi sa usvajanjem Krima kao novog subjekta Ruske federacije, javlja Itar-Tass.To je novinarima rekao prvi potpredsednik Dume Ivan Meljnikov.Putin će se obratiti parlamentu u 15.00 po moskovskom vremenu.

10.41 - Gradsko veće Sevastopolja je danas na vanrednom zasedanju jednoglasno donelo odluku o ulasku u sastav Rusije u svojstvu grada sa specijalnim statusom, objavila je agencija Itar Tass. Veće je takođe jednoglasno ovlastilo predsednika Koordinacionog saveta grada Alekseja Čalova da potpiše odgovarajući sporazum sa Rusijom.Na današnjem zasedanju gradsko veće je utvrdio konačne rezultate referenduma prema kojima je 95,6 odsto učesnika na referendumu 16. marta o statusu poluostrva glasalo za ulazak u sastav Rusije.Tokom razmatranja nacrta rezolucije poslanici su uneli samo jednu ispravku - formulacija "grad Sevastopolj" je izmenjena u "Grad heroj Sevastopolj". Gradsko veće je takođe donelo odluku o preimenovanju u Zakonodavna Skupština i za formiranje nove parlamentarne grupe "Sevastopolj - Rusija" dobivši većinu u Veću. Ispred ulaska u zgadu Gradskog veća održava se miting na kome učestvuje oko stotinu ljudi sa ruskim zastavama.

10.27 - Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da će Rusija možda ponuditi Krimu poseban poreski režim. "Nema sumnje da će verovatno pripajanje Krima Rusiji imati veoma ozbiljne posledice", izjavio je zamenik ruskog ministra finansija, Sergej Šatalov na lokalnoj poslovnoj konferenciji, a preneo je Rojters. "Ne odbacujem mogućnost uvođenja posebnog poreskog režima (tokom tranzicionog perioda na Krimu)", dodao je Šatalov, ne navodeći dodatne detalje.

Foto: AP
Foto: AP

10.24 - Ministri spoljnih poslova Evropske unije usaglasiće danas zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja ruskim pojedincima nakon što je ukrajinski region Krim na referendumu glasao za pripajanje Rusiji, rekao je danas britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

10.08 - Vrhovni savet Krima, na današnjoj vanrednoj sednici, usvojio je rezoluciju o "Nezavisnosti Krima". Za tu rezoluciju glasalo je 85 poslanika, javio je pres centar Vrhovnog saveta autonomne republike Krim, prenosi LB.ua.09.59 - Ruske novinske agencije navode da je Krim i formalno uputio zahtev Rusiji za prisajedinjenje, prenosi Reuters. Istovremeno, Sevastopolj je zatražio poseban status poput Sankt-Peterburga ili Moskve.

09.54 - Krim 30. marta prelazi na Moskovsko vreme.

09.58 - EU je prvobitno stavila 120-130 ruskih zvaničnika na listu za sankcije, ali je svela spisak na "nekoliko desetina", izjavio je šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc za ORF. Kurc je kazao da ne očekuje da na "crnoj listi" ruskih političkih i vojnih zvaničnika budu čelnici Gazproma i Rosnjefta, Aleksej Miler i Igor Sečin. neprihvatljiv.

Oleksandr Turčinov                  Foto AP
Oleksandr Turčinov Foto AP

09.46 - Privremeni predsednika Ukrajine Aleksandr Turčinov izjavio je da je potpisao dekret o delimičnoj mobilizaciji, javlja Komersant. Razlog je situacija na Krimu, dodao je on.

09.41 - Gasprom se sprema za mogućnost da EU nametne Rusiji sankcije, javljaju ruske Vedomosti. Zato čelnici tog ruskog državnog naftnog giganta pregovaraju sa kupcima o novim uslovimaugovora, saznaje ruski list od predstavnika nekoliko evropskih kompanija.

Ketrin Ešton (Foto: AP)
Ketrin Ešton (Foto: AP)

09.25 - "Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu", rekla je jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštio je da Velika Britanija "ne prizaje referendum niti rezultate". "Pozivamo Rusiju da počne dijalog sa Ukrajinom i reši krizu u okvirima međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju. Austrijski ministar spoljnjih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je referendum neprihvatljiv i zapretio uvođenjem zabrane izdavanja viza i zamrzavanjem imovine političkih i vojnih zvaničnika koji su odgovorni za referendum, navodi Rojters. Japan je rekao da će "snažno apelovati" na Rusiju da ne izvrši aneksiju Krima, pridruživši se horu kritika, dok je Vašington nagovestio nove sankcije protiv Moskve.

09.16 - Šef ruske posmatračke misije na Krimu Valerij Rjazancev ocenio je da rezultat na tamošnjem referendumu nije moguće nadmašiti i da je izjašnjavanje građana o odvajanju tog poluostrva od Ukrajine apsolutno legitimno. Prema poslednjim podacima, 97 odsto birača glasalo je da se Krim odvoji od Ukrajine i pripoji Rusiji.

09.10 - Humanitarna pomoć iz Nemačke danas je stigla u Donjeck. Čarter letom dopremljeno je troje ambulantnih kola, paketi prve pomoći i ćebad.

09.01 - Vrhovna Rada Ukrajine će danas razmatrati zakon o "Odobravanju predsedničkog dekreta" o delimičnoj mobilizaciji, javlja Unian.

Vjačeslav Nikonov (Foto: Wikipedia)
Vjačeslav Nikonov (Foto: Wikipedia)

08.39 - Iz vladajuće ruske partije "Jedinstvena Rusija" saopšteno je da će pripajanje Krima biti uskoro započeto. "To će biti najverovatnije urađeno za nedelju-dva", rekao je Vjačeslav Nikonov, funkcioner stranke. "Krim, sada je de fakto nezavisna država i Rusija ga ne može prepoznati kao deo Ukrajine. Pri ovakvom stanju stvari, nikakav pristanak zvaničnog Kijeva nije potreban", naveo je ruski parlamentarac. On je dodao da je referendum bio odgovor svima koji su želeli da spreče Krim da sam odlučuje o svojoj sudbini, prenosi Unian.

Foto: AP
Foto: AP

08.25 - Proruski lider Krima Sergej Aksjonov danas je objavio da je, prema konačnim rezultatima, 96,6 odsto stanovnika glasalo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, navodi AFP. "Konačni rezultati referenduma: 96,6 odsto za otcepljenje!", napisao je on na Tviteru posle spornog referenduma koji priznaje samo Rusija i koji je izazvao svetsku diplomatsku krizu. Posle tri četvrtine prebrojanih glasova, 95,7 odsto stanovnika birača Krima, gde živi dva miliona ljudi, podržalo je pripajanje Rusiji, izjavio je šef izborne komisije Mihail Mališev, objavili su lokalni mediji. Odziv na referendumu je bio 83 odsto birača, dodao je on -što je veliki broj imajući u vidu da su mnogi najavili bojkot referenduma.

Stiven Harper (Foto: AP)
Stiven Harper (Foto: AP)

07.46 - Kanada neće priznati rezultate referenduma na Krimu, a njen premijer Stiven Harper putuje u subotu u Ukrajinu. U saopštenju kanadskog premijera navodi se da je "referendum nezakonit, nema pravnog efekta i mi ne priznajemo njegov ishod". "Takozvani referendum održan je pod vojnom okupacijom i njegovi rezultati nisu ništa drugo do odraz ruske vojne kontrole", dodaje se u saopštenju kanadskog premijera. "Kanada ostaje ujedinjena sa svojim saveznicima u priznavanju ukrajinske vlade i podršci ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu", izjavio je Harper.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

07.40 - Euvropska unija razmišlja o uvođenju sankcija Rusiji nakon referenduma na Krimu. Kako javlja BBC, 28 članica bloka razmatra uvođenje viza i zamrzavanje imovine brojnih ruskih zvaničnika. Podsetimo, brojne članice EU i SAD referendum na Krimu smatraju nelegalnim, a predsednik SAD Barak Obama je upozorio Moskvu da je Vašington spreman na akcije koje će je koštati zbog poteza u Ukrajini.

Barak Obama i Vladimir Putin (Foto: Fonet)
Barak Obama i Vladimir Putin (Foto: Fonet)

07.39 - Predsednik Rusije Vladimir Putin, poručio je, u telefonskom razgovoru s predsednikom SAD Barakom Obamom, da je referendum na Krimu o pripajanju Rusiji održan u potpunosti u skladu sa zakonom, i dodao da je u tom procesu uzet u obzir "dobro poznati presedan Kosova", saopštila je pres služba Kremlja. "Putin je naglasio da je referendum održan potpuno u skladu sa odedbama međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija", ističe se u saopštenju moskovskih vlasti.

Vitalij Kličko (Foto: Fonet/AP)
Vitalij Kličko (Foto: Fonet/AP)

07.30 - Vitalij Kličko, vođa partije "Udar" izjavio je da je, u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Belorusije u Ukrajini Valentinom Veličkom, dobio uveravanja da na granici Ukrajine i Belorusije nema vojnih trupa.

07.15 - Status Krima može biti rešen pred sudom u Hagu, naveo je Futej Bogdan, federalni sudija SAD, koji je radio na tekstu Ustava Ukrajine. "Da su građani Krima imali opciju da glasaju samo za to da Krim postane autonomna država, tada mi ne bismo imali diplomatskih veza sa njima. Međutim, pošto se glasalo za pripajanje Rusiji postavlja se pitanje da li treba priznati Krim kao deo Rusije. Finalnu odluku o tome treba da donese međunarodni sud u Hagu", naveo je on dodajući da će konflikt oko ovog pitanja trajati godinama.

07.05 - Značajan deo aktivista Evromajdana čini deo novoformirane Nacionalne garde, a ova organizacija će uskoro biti rasformirana, navodi Prvi potpredsednik ukrajinske vlade Vitalij Jarema, javlja Unian. "Oni koji su imali učešća u zbacivanju režima Viktora Janukoviča zahtevaju rapidne promene u našoj državi i vladi. Sve se pretvara u pretnju državnom redu. Pojedinci koji su prišli ovim grupama nemaju nikakve veze sa nezavisnošću i nisu učestvovali u događajima 20. februara", naveo je Jarema. On je dodao da, nakon zvanične objave o ukidanju, očekuje da ljudi sami predaju oružje, a da će oni koji se budu opirali, biti uhapšeni i zakonski gonjeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track