Hejg: EU usvaja sankcije Rusima! Zaoralek: Na spisku je dvadesetak imena
Foto: Rojters

Novi hladni rat na pomolu

Hejg: EU usvaja sankcije Rusima! Zaoralek: Na spisku je dvadesetak imena

Planeta -
Danas ćemo, siguran sam, na sastanku ministara spoljnih poslova EU usaglasiti neke sankcije, zabranu putovanja, zamrzavanje sredstava pojedincima u Rusiji, naveo je britanski šef diplomatije

LONDON - Ministri spoljnih poslova Evropske unije usaglasiće danas zamrzavanje sredstava i zabranu putovanja ruskim pojedincima nakon što je ukrajinski region Krim na referendumu glasao za pripajanje Rusiji, rekao je danas britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

"Danas ćemo, siguran sam, na sastanku ministara spoljnih poslova EU usaglasiti neke sankcije, zabranu putovanja, zamrzavanje sredstava pojedincima u Rusiji", rekao je Hejg u intervjuu za BBC.

Dvadesetak zvaničnika iz Rusije i s Krima moglo bi da se nađu pod udarom sankcija EU, izjavio je šef diplomatije Češke republike Ljubomir Zaoralek, prenosi Raša tudej.

Zaoralek: Govorimo o 20-tak ljudi...      Foto Fonet
Zaoralek: Govorimo o 20-tak ljudi... Foto Fonet

"Ovo je prvi korak, a ja ne bih isklučio mogućnost da se ova lista proširi na sledećem sastanku EU", kazao je on.Neki drugi kažu da se sankcije odnose na 24-26 zvaničnika. Ta lista može biti i smahnjena, nisu sve članice EU protiv predloženih zvaničnika.

Izvesno je da će Evropska zajednica svakako uvesti sankcije protiv 13 ruskih visokih političara i biznismena, navodi Raša tudej.

Prema konačnim rezultatima jučerašnjeg referenduma, koji su i Zapad i vlasti u Kijevu osudili kao nelegitiman, ogromna većina od 96,6 odsto građana koji su juče izašli na referendum na ukrajinskom poluostrvu, naseljenom pretežno rusofonim stanovništvom, opredelila se za otcepljenje od Ukrajine.

"Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu", rekla je jutros visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton novinarima uoči današnjeg zasedanja saveta za spoljne poslove EU u Briselu na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji. Ona je istakla da će EU danas poslati "jasan signal Rusiji" da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu.Velika Britanija je kritikovala referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine rekavši da je to "izrugivanje" demokratiji i odbila da prizna rezultate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track