SVETSKI MEDIJI O ČETNICIMA NA KRIMU: Rusi hvale, Al Džazira neutralna, CNN pametan

Pomažu ruskoj braći

SVETSKI MEDIJI O ČETNICIMA NA KRIMU: Rusi hvale, Al Džazira neutralna, CNN pametan

Planeta -
Dok ih ruski mediji svakodnevno hvale, američke agencije nisu oštre, već umereno kritične, ali sa namerom da se prisustvo četnika preuveliča, u negativnom kontekstu

Mediji širom sveta svakodnevno obaveštavaju o situaciji na Krimu, ali su im za oko upala i petorica uniformisanih četnika, koji kontrolišu jedan od ključnih punktova na ulazu u Krim. Portparol četničkog pokreta Stevan Vukojević, zadužen za logistiku, u svom štabu pažljivo analizira pisanje svetskih medija i kaže kako su reakcije različite.

"Ruski mediji nas hvale, Al Džazira je bila neutralna i izuzetno korektna prema nama. Američki CNN je pametan. Nisu bili oštri, već umereno kritični, ali sa namerom da se prisustvo četnika preuveliča, u negativnom kontekstu", kaže četnički portparol.

Petočlana grupa je od samog početka krize na poluostrvu, stavila se pod komandu proruskih lokalnih snaga samoodbrane, sa obrazloženjem da su došli da pomognu ruskoj pravoslavnoj braći. Vukojević dalje dodaje da četnici na Krimu heroji – to je stav četnika i njihovih domaćina.

"Otišli su svojevoljno, čak su iz svojih džepova platili karte. Niko ih ne finansira. Čak su neke stranke htele da iskoriste četnički odlazak, ali nismo dozvolili politizaciju", tvrde u četničkom štabu.

Oni ne brinu što ih Rojters u reportaži opisuje kao bradate muškarce u kamuflažnim uniformama i crnim šubarama.

"Crna zastava sa lobanjom, standard srpskih nacionalista i srpska nacionalna zastava, vijore se pored ruske zastave, vraćajući unazad slike iz turbulentnih događaja devedesetih godina na Balkanu", opisuje Rojters poetski četnička dežurstva i naziva petoricu ratnika sa Ravne gore ultranacionalističkom grupom, s korenom u prošlom dobu.

Četnici, međutim, za Rojters kažu da je prirodno to što su došli na Krim, da pomognu ruskoj braći. Na ček-pointu su zajedno sa kozacima, nastavlja da opisuje Rojters, a četnički komandant Živković za britansku agenciju kaže da su njegovi ljudi spremni da se bore za Krim i pridruživanje Rusiji.

Rojters opisuje i kako se red kamiona približavao ček-pointu i kako jedan sredovečni kamiondžija oduševljeno priča o prisustvu četnika. Taj kamiondžija je Rus. Ali, Rojters opisuje ljutnju nekih drugih vozača koji se pitaju: „Ko su ovi da nam pomažu?”

Potom Rojters citira izvesnog vozača kamiona Asana koji kaže:„Srbi su u suštini okupatori.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track