Najnovije vesti

UHAPŠEN MONSTRUM: Otimao decu, vadio im organe i prodavao ih!

Užas u Meksiku

UHAPŠEN MONSTRUM: Otimao decu, vadio im organe i prodavao ih!

Planeta
Oteta deca su dovožena u iznajmljene stanove sa medicinskom opremom, gde su im vađeni organi

U Meksiku je uhvaćen Manuel Plankarte Gaspar (34), član kriminalnog kartela Vitezova templara, koji se sumnjiči za otmice dece zbog krađe organa.

Smatra se da se ovaj kartel krađi organa okrenuo od kako je prihod od droge počeo da se smanjuje, i da su deca uglavnom otimana iz škole, a zatim u rashlađenim kontejnerima prevožena do mesta gde su im organi vađeni radi prodaje.

Ministar unutrašnjih poslova meksičke zapadne savezne države, Mičoakan Karlos Kasteljanos Bekera tvrdi da je uhapšeni Gaspar, nećak šefa kartela Enrika Plankartea Solisa, bio deo lanca za trgovinu organima. Prema njegovim rečima, oteta deca su dovožena u iznajmljene stanove sa medicinskom opremom, gde su im vađeni organi.

“Tokom istrage smo došli do izjava nekoliko svedoka koje ukazuju da je mreža od nekoliko osumnjičenih pronalazila ljude određenih osobina, pre svega decu, i otimala ih radi trgvoine organima. Ministar tvrdi da se ovakvi slučajevi istražuju već godinama, ali da ne može da objavi konkretne podatke, jer je istraga još uvek u toku.

Plankarte Gaspar je, zajedno sa još jednim osumnjičenim, uhapšen prošle nedelje. Bili su u ukradenom automobilu i imali su kod sebe gotov novac i kristalni metamfetamin. Nakon hapšenja, ministar je objavio tvit o trgovini ljudskim organima, neuobičajen za meksičke vlasti, koje nemaju praksu da saopštenja objavljuju preko Tvitera.

Na to je reagovao vođa jedne od dobrovoljačkih grupa za borbu protiv kriminala iz Mičoakana, koji je preko radija saopštio da je u toj oblasti poznato šta Vitezovi templari rade, jer je u njegovom gradu nekoliko dece spaseno iz rashladnog kontejnera, pronađenog u kamionu.

- Deca su bila u rashladnom kontejneru, čvrsto umotana u ćebad, i sva su poticala iz iste škole u Meksikuo Sitiju-, tvrdi dr Hoze Manuel Mirales, vođa grupe “građanske samozaštite” iz Tekaltepeka. Kamion je, naime, išao za lučki grad Lazaro Kardenas, ali je skrenuo na pogrešnom mestu i završio u Tepalkatepeku, gde je zaustavljen. Spasena deca su kidnapovana na školskom izletu, na koji su otišla sa dozvolom roditelja, kojima su vraćena nakon spasavanja.

Meksičke vlasti tvrde da trgovina drogom nije više glavni izvor prihoda Vitezova templara, koji su svojevremeno bili glavni proizvođači kristalnog metamfetamina, i da ovaj kriminalni kartel najveće prihode sada ostvaruje od ilegalne eksploatacije rudnog blaga, ilegalne seče šuma i iznude, ali da ne preza ni od trgovine ljudskim organima.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...