UŽIVO DAN 32: Moskva slavi pripajanje Krima, Moldavija strahuje da je sledeća

Putin aminovao

UŽIVO DAN 32: Moskva slavi pripajanje Krima, Moldavija strahuje da je sledeća

Planeta -
U Moskvi, Sevastopolju i Simferopolju organizovan slavljenički vatromet povodom prijema Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije. Portparol parlamenta Pridnjestrovlja već je zatražio od Moskve priključenje te otcepljene moldavske oblasti Rusiji

KRIM - U Moskvi i na Krimu večeras je uz vatromet proslavljen prijem poluostrva u Rusku Federaciju. Na ulicama Moskve, Simferopolja i Sevastopolja večeras se okupio veliki broj građana.

U isto vreme ruska vojska izvela je manevre u Pridnjestrovlju, proruskoj oblasti koja se otcepila od Moldavije, pa vlasti u Kišinjevu strahuju da će se na njihovoj teritoriji ponoviti krimski scenario.

Portparol ruskog vojnog Okruga za zapad, pukovnik Oleg Kočetkov, rekao je da se na manevrima uvežbavala priprema trupa za mogući napad neprijatelja. Po scenariju te vežbe, "jedan od glavnih zadataka mirovnih snaga bio je zaštita civila u zonama borbe", objasnio je ruski pukovnik, prenela je novinska agencija Interfaks.

Međutim, predsednik Moldavije Nikolae Timofti je već je izrazio zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja krimskog scenarija u njegovoj zemlji i rekao da je portparol parlamenta Pridnjestrovlja zatražio od Moskve priključenje Pridnjestrovlja Rusiji, kao što je bilo s Krimom.

U Pridnjestrovlju, na istoku Moldavije čija je većina stanovnika rumunska, većinu čine ruska i ukrajinska manjina. Taj region se posle raspada SSR-a, uz podršku Moskve otcepio na kraju rata 1992. godine, ali nezavisnost Pridnjestrovlja nije priznala ni jedna zemlja.

Rusija drži vojnike u regionu Pridnjestrovlja, protiv volje Vlade Moldavije, i uprkos obećanju iz 1999. da će ih povući.

22.50 - Ukrajinsku podmornicu "Zaporožje" na Krimu opkolili su danas ruski brodovi, javlja ukrajinski kanal 5. Al Džazira piše da nema zvaničnih izveštaja o mogućem napadu ruskih trupa, kao ni o o žrtvama.

22.15 - Rusija je danas prihvatila raspoređivanje posmatračkih timova u Ukrajini, koji će, po rečima zvaničnika, imati slobodan pristup svim regionima te zemlje. Pristanak Rusije usledio je nakon više od nedelju dana opiranja ostalim zemljama 57-člane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da na terenu bude raspoređena posmatračka misija.

21.58 - Kanada se pridružila sankcijama Moskvi koje se odnose na Banku Rusije i 14 zvaničnika te zemlje. "Zajedno sa našim međunarodnim saveznicima, naša Vlada ima jak stav prema krizi u Ukrajini i ne prihvatanja referenduma na Krimu",izjavio je kanadski premijer Stiven Harper.

Moskva slavi prisajedinjenje Krima
Moskva slavi prisajedinjenje Krima

21.42 - Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom u Hagu, saopštio je danas Stejt department. Nije precizirano kada će se sastanak održati, ali će razgovarati o aktuelnoj krizi u Ukrajini.

21.25 - Anders Fog Rasmusen izjavio je danas da situacija u Ukrajini može da ubrza proces približavanja NATO sa zemljama kandidatima."Moramo da idemo napred i pokažemo napredak koji je ostvaren, barem u zemljama kandidatima", rekao je generalni sekretar Alijanse.

21.00 - U Moskvi i na Krimu večeras je uz vatromet proslavljen prijem poluostrva u Rusku Federaciju. Na ulicama Moskve, Simferopolja i Sevastopolja večeras se okupio veliki broj građana. Za manje od nedelju dana od referenduma, ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se završava proces pripajanja Krima i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji.

http://www.youtube.com/watch?v=zg7k6A3VK7Y

20. 40 - Članice Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) postigle su danas dogovor o slanju posmatračke misije u Ukrajinu, ali ne i na Krim, rekla je portparol OEBS-a dodavši da se i Rusija saglasila sa tom odlukom. Misija će na početku imati 100 posmatrača a "po potrebi i shodno situaciji moguće je da bude proširena sa još 400 dodatnih posmatrača", navodi OEBS.

20.30 - Spoljnopolitički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa, predstavio je dokument koji predviđa pomoć Ukrajini. Mere pomoći podrazumevaju 50 miliona dolara za podršku transparentnosti, odgovornosti, vladavine zakona, ekonomskim promenama i programima borbe protiv korupcije. Predlog, takođe, daje ovlašćenja Obami da upotrebi osam miliona dolara iz posebnih fondova za Ukrajinu. Ovim dokumentom dovešće se u zakonski okvir sankcije koje je predsednik Obama uveo nekim ruskim zvaničnicima i pojedincima van izvršne vlasti, za koje smatra da su umešani u pripajanje Krima Rusiji.

20.15 - Savetnica američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs rekla je danas da su SAD sumnjičave kad su u pitanju uveravanja Rusije da pomeranje vojske na ukrajinskoj granici nije ništa drugo nego vojna vežba. "Obratili smo pažnju na razvoj događaja duž ukrajinske granice, uključujući i rusku granicu", rekla je Rajsova i dodala "Rusi su izjavili da nameravaju da izvedu vojne vežbe". Rajsova je, međutim, zaključila: "Na osnovu njihove ranije prakse i raskoraka između onoga što su govorili i onoga što su radili, mi na to gledamo skeptično".

19.47 - Jermenija je podržala izbor građana Krima da se pridruže Rusiji, naglasivši da oni imaju pravo na samoopredeljenje, izveštava ruska Gazeta.

19.39 - Ruski ambasador pri NATO Aleksandar Gruško izjavio je danas da se Rusija oštro protivi ulasku Gruzije u NATO. "Članstvo Gruzije u NATO je neprihvatljivo", rekao je Gruško na Briselskom forumu, skupu koji Nemački Maršalov fond svake godine organizuje u Briselu.

19.22 - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko veruje da će Ukrajina povratiti Krim. "Samo je pitanje vremena kada će poluostrvo biti ponovo deo Ukrajine", izjavila je Timošenko.

19.12 - Moskva je izrazila žaljenje i razočarenje povodom dodatnih sankcija, ali je obećala "tvrdi odgovor" iz Rusije, rekao je za Raša tudej zvanični predstavnik ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

Dmitrij Jaroš
Dmitrij Jaroš

18.45 - Rusija je zatražila od Interpola da stavi vođu Desnog sektora na Dmitrija Jaroša na međunarodnu poternicu, zbog javnog pozivanja protiv ruskih snaga na ekstremne akcije i terora na teritoriji Rusije.

18.40 - Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je danas da neće otkazati posetu Ruskoj Federaciji i Vladimiru Putinu, povodom proslave sedamdesetogodišnice iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji.

18.30 - Ukrajinski milijarder Dmitro Firtaš, uhapšen u Austriji po nalogu Sjedinjenih Američkih Država, pušten je iz pritvora, pošto je položio kauciju od 125 miliona evra, saopštio je danas sud u Beču. Jedan od najuticajnijih ukrajinskih oligarha, Firtaš (48), uhapšen je 12. marta u Beču, po nalogu SAD za moguće izručenje, zbog optužbi za korupciju.

18.13 - Poljski premijer Donald Task rekao je da nema potrebe da se veštački ubrza proces ulaska Ukrajine u Evropsku uniju, piše Itar tass.

18.01 - Ustavni eksperti Venecijanske komisije, tela Saveta Evrope, presudili su da je bio nelegalan referendum održan u nedelju u Krimu, saopšteno je danas. "Ustav Ukrajine, kao i drugi ustavi država-članica Saveta Evrope, predviđa nedeljivost zemlje, i ne dopušta održavanje lokalnog referenduma o otcepljenju od Ukrajine", podvukli su stručnjaci Evropske komisije za demokratiju putem prava, poznatije kao "Venecijanska komisija", po gradu gde zaseda.

17.33 - Donji dom ruske Dume ratifikovao je danas dva međuvladina sporazuma o vojničkim grobljima, koja je Rusija potpisala sa Srbijom i Slovenijom. Ovi dokumenti će predstavljati pravni osnov za obezbeđivanje adekvatne brige za grobove ruskih vojnika, kao i za spomenike i memorijalne centre posvećene njima na teritoriji Srbije i Slovenije, izveštava Itar-tass.

17.29 - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Briselu da bi Moskva, povodom otcepljenja Krima od Ukrajine i pripajanja Rusiji, trebalo da pošalje jasnu poruku da je ono što je učinila gore od neprihvatljivog.

"To je agresija i okupacija jednog dela države“, rekao je Milanović, nakon što su lideri svih 28 država EU potpisali s novim ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom politički deo sporazuma o pridruživanju Ukrajine.

17.17 - Ukrajinska policija je danas uhapsila šefa državne energetske kompanije "Naftogaz", Evguena Bakulina, kao učesnika ogromnog korupcionaškog skandala visokih zvaničnika vlasti svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča, saopštio je ministar unutrašnjih poslova. "Šteta po državu je procenjena na četiri milijarde dolara! I to čak nisu ni sve sumnjive transakcije koje se istražuju", objavio je Arsen Avakov.

16.54 - Američka vojska planira vojne vežbe velikih razmera u Poljskoj, a pridružiće im se vojnici nekoliko istočnoevropskih zemalja, izjavio je američki ambasador u Varšavi Stiven Mul. U drilu će učestovati i poljska, češka, mađarska, slovačka, bugarska, rumunska vojska i vojska baltičkih zemalja.

16.50 - Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi uvoz američkog gasa iz škriljaca mogao biti opcija za evropske zemlje koje nastoje da diverzifikuju svoje energetske izvore. Ona je to izjavila posle sastanka lidera EU posvećenog pitanju diverzifikovanja energetskih izvora snabdevanja i smanjenja oslanjanja na ruski gas i naftu, preneo je Rojters.

16.28 - Evropska unija je na samitu u Briselu proširila listu ruskih i krimskih zvaničnika kojima nameće sankcije, javlja Raša tudej. Nova imena su, između ostalih, zamenik premijera Dmitrij Rogozin, savetnik Vladimira Putina Sergej Glaznjev, predsednica Saveta federacije, gornjeg doma parlamenta, Valentina Matvijenko i poslanica Jelena Mizulina. zatim predsednik Državne Dume Sergej Nariškin, šef državne novinske agencije "Rosija sevodnja" Dmitrij Kiseljov, zamenici komandanta ruske Crnomorske flote Aleksandar Nosatov i Valerij Kuljikov, Putinov savetnik Vladislav Surkov, predsednik Izborne komisije Krima Mihail Mališev, predsednik Izborne komisije Sevastopolja, Valerij Medvedev, komandant ruskin snaga na Krimu Turčenjuk.

16.10 - Rusko učešće u proširenju mađarske nuklearne elektrane Pakš neće biti otkazano, rekao je danas u Briselu premijer Mađarske Viktor Orban, komentarišući treću faze sankcija Evropske unije protiv Rusije. Orban je pred početak drugog dana samita Unije objasnio da je Mađarska još pre izbijanja krize izvagala kakve posledice bi eventualne sankcije ili zamrzavanje poslovanja imalo na pojedine grane industrije. Sporazum o izgradnji dva nova energetska bloka u nuklearnoj elektrani Pakš, koja će biti finansirana ruskim kreditom do 10 milijardi evra potpisan je 14. januara u Moskvi u prisustvu premijera Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Merkelova: Poljuljano poverenje u Rusiju                    Foto AP

15.20 - Nemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na ukrajinsku krizu tokom pres konferencije o energetskoj infrastrukturi u Evropi rekavši: "Osećamo veliku nesigurnost i naše poverenje (u Rusiju) je poljuljano", prenosi BBC. Ona je dodala da su sporazumom o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji potvrđene "zajedničke vrednosti, dobra osnova za zajednički rad".

15.07 - Grupa Moskovljana protesovala je ispred ambasade SAD zbog sankcija koje je ta zemlja uvela Rusiji zbog Krima. Mladići su na svojim telima napisali poruke, prenosi RIA Novosti na svom Tviteru.

14.58 - Rusija neće ostati dužna SAD ako joj uvedu nove sankcije i žestoko će uzvratiti, izjavio je predstavnik MIP Rusije Aleksadar Lukaševič, prenosi RIA Novosti.

Ilustracija                          Foto Reuters

14.50 - Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se u Moskvi, Sevastopolju i Simferopolju večeras organizuje slavljenički vatromet, javljaju Raša tudej i Interfaks.. Time će se svečano obeležiti prijem Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije. Slavlje će početi u deset uveče po lokalnom vremenu, a u Moskvi će vatromet biti ispaljen sa deset lokacija.

Ban: Dati šansu diplomatiji                          Foto BBC Printscreen
Ban: Dati šansu diplomatiji Foto BBC Printscreen

14.44 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je u Kijevu da ukrajinska kriza može biti rešena samo uz poštovanje principa teritorijalnog integriteta te zemlje. "Ukrajina neće nikada prihvatiti okupaciju Krima i učiniće sve da ga oslobodi", rekao je prelazni predsednik Ukrajine Oleksander Turčinov na konferenciji za novinare s Banom. Turčinov je predložio Banu da se na Krimu formira "demilitarizovana zona", uz povlačenje ruskih i ukrajinskih vojnika sa te teritorije.

Dejvid Kameron                       Foto AP
Dejvid Kameron Foto AP

14.32 - Kad je u pitanju snabdevanje gasom, Rusiji je Evropa potrebnija nego Evropi Rusija, izjavio je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron, prenosi Rojters.

14.20 - Ukrajina se priključila dvonedeljnim vojnim vežbama u Novom selu na istoku Bugarske u kojima učestvuju vojnici iz još 11 zemalja članica NATO i partnerskih zemalja. Ove vojne vežbe bile su planirane pre zaoštravanja ukrajinske krize i odnosa sa Rusijom, a imale su za cilj "jačanje regionalne fleksibilnosti i jačanje interoperabilnosti NATO", rekao je portparol američke vojske u Evropi Džes Grejndžer.

Ledrijan: Kraj vojne saradnje s Rusima                    Foto AP

14.03 - Francuska je odlučila da do daljnjeg obustavi vojnu saradnju sa Rusijom, izjavio je danas francuski ministar odbrane Žan-Iv Ledrijan.

14.00 - Devet porodica krimskih Tatara, ukupno 32 njih, zatražilo je izbeglički status u Poljskoj, javlja AFP pozivajući se na neimenovanog poljskog graničara.

Ilustracija: Ugrožena saradnja u borbi protiv narkotika            Foto AP
Ilustracija: Ugrožena saradnja u borbi protiv narkotika Foto AP

13.15 - Ruska Agencija za borbu protiv narkotika objavila je danas kako će američko uvođenje sankcija njenom direktoru, zbog pripajanja Krima Rusiji, uništiti saradnju ove agencije sa SAD. "Proizvoljna i nepromišljena odluka američke administracije će za jedan dan uništiti jedinstveno iskustvo saradnje" stoji u saopštenju Agencije, koje prenosi Itar-Tas. Ova agencija je, između ostalog, sa kolegama iz SAD učestvovala u zajedničkim operacijama u Avganistanu - jednom od najznačajnijih izvora narkotika u svetu.

Drugari: Ramzan Kadirov i Žerar Depardje            Foto Reuters
Drugari: Ramzan Kadirov i Žerar Depardje Foto Reuters

13.10 - Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da će i on otvoriti račun u banci "Rusija", koja je pod američkim sankcijama. Prethodno je otvaranje računa u toj banci najavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

13.01 - Ministar spoljnih poslova Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer posetiće sutra Ukrajinu i razgovarati s prelaznim premijerom i predsednikom, Arsenijem Jacenjukom i Oleksandrom Turčinovim. Štajnmajerov cilj je da izrazi podršku političkoj i ekonomskoj stabilizaciji Ukrajine, rekao je danas njegov portparol. Štajnmajer želi da od novih političkih zvaničnika u Kijevu dobije informacije iz prve ruke o sitauciji u Ukrajini. Ministar će zatim otputovati u istočnu Ukrajinu, u Donjeck, na razgovor s guvernerom i drugim zvaničnicima.

Jacenjuk: Zaustavite Rusiju                               Foto Reuters
Jacenjuk: Zaustavite Rusiju Foto Reuters

12.33 - Vršilac dužnosti premijera Ukrajine Arsenij Jacenjuk zatražio je danas od međunarodne zajednice da zavede ekonomske sankcije Rusiji kako bi se zaustavilo njeno stvaranje "novog svetskog poretka". Jacenjuk je rekao da je ekonomski pritisak na Rusiju jedini način da se zaustavi, kako je opisao, njeno bez presedana nepoštovanje međunarodno priznatih granica, preneo je AFP. "Šta se to događa u svetu danas? Da li je Rusija odlučila da zavede novi svetski poredak?", zapitao se Jacenjuk. "Vojni odgovor je neprihvatljiv, imali bi treći svetski rat. Najbolji način da se zaustavi Rusija jeste da joj se zavedu ekonomske sankcije.

12.19 - Francuska je izrazila spremnost da uputi borbene avione da patroliraju u regionu Baltika, javila je agencija AP pozivajući se na neimenovanog zvaničniki francuskog ministarstva odbrane. Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus je najavio početkom ove nedelje da bi Francuska mogla da odustane od ugovorene prodaje dva nosača helikoptera tipa Mistral Rusiji, ukoliko kriza oko krimskog poluostrva bude dalje eskalirala.

12.05 - Predsednik Rusije Vladimir Putin stavio je potpis na Sporazum o prijemu Krima i Sevastopolja u Rusku Federaciju, čime je taj sporazum postao zakon. Krim je sada Rusija.

Na svečanosti u Kremlju, sa predsednicom gornjeg doma parlamenta Valentinom Matvijenko s desne i predsednikom donjeg doma parlamenta Sergejom Nariškinom s leve strane, predsednik Rusije je pred poslanicima oba doma parlamenta stavio na dokument istorijski potpis, posle kojeg su Krimljani i zvanično postali Rusi.

Putinov potpis na zakon: Krim je Rusija                  Foto Printscreen
Putinov potpis na zakon: Krim je Rusija Foto Printscreen

11.56 - Sniženje kreditnog rejtinga Rusije ne bi ugrozilo solventnost u zemlji, izjavio je danas zamenik ruskog ministra finansija, Aleksej Mojsijev. "Ne vidim ništa što bi ugrozilo rusku solventnost", rekao je Mojsijev novinarima u Moskvi, dodajući da sniženje prognoze rejtinga neće uticati na troškove zaduživanja ruskih kompanija, prenosi agencija Itar-tas.

11.43 - Američke kompanije za bankovne kartice Viza i Masterkard prekinule su bez prethodne najave svoje usluge klijentima više ruskih banaka posle objave Vašingtona da uvodi sankcije Rusiji zbog pripajanja Krima, saopštile su ruske banke koje je pogodila ta mera. Pogođene su banke "Rusija", "Sobinbank" i "SMP".

11.24 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da bi Moskva, za sada, trebalo da se uzdrži od nametanja sankcija Amerikancima u znak odmazde za kaznene mere koje je Vašington uveo njegovim bliskim saradnicima zbog krize u Ukrajini, kao i od uvođenja viznog režima Kijevu. Govoreći na sastanku ruskog Saveta bezbednosti o viznom režimu sa Ukrajinom, Putin je rekao da, ukoliko bi Moskva uvela Kijevu takav režim, zbog toga bi trpeli milioni neduznih Ukrajinaca koji rade u Rusiji kako bi izdržavali svoje porodice."To ne smemo da radimo", zaključio je Putin, a prenosi Itar-Tass.

Foto Reuters

10.59 - 72 vojne jedinice Ukrajine odlučile su da pređu na stranu ruskih oružanih snaga, izjavio je Sergej Šojgu, ministar odbrane Rusije, prenosi Unian.

10.47 - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ukupni dug Ukrajine prema Rusiji iznosi 16 milijardi dolara.

Foto: Printscreen yt
Foto: Printscreen yt

10.10 - Ukrajinsko državno tužilaštvo identifikovalo je snajperiste koji su pucali na demonstrante na Trgu Majdan, kao ukrajinske državljane, ali ne može da objavi njihova imena, saopštila je administracija u Kijevu.

10.04 - Pripadnici "Samoodbrane", patroliraće ulicama Harkova, bez palica, znački i oružja, kako bi pomogli policiji u očuvanju reda, javlja Unian.

Vladimir Putin                      Foto AP
Vladimir Putin Foto AP

10.02 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će otvoriti račun u banci "Rusija", kojoj su SAD nametnule sankcije, javlja Itar-Tass.Putin je tu nameru izneo da sastanku Saveta bezbednosti Rusije, pošto je saslušao izveštaj šefa diplomatije Sergeja Lavrova o sankcijama koje je Vašington uveo Moskvi. Predsednik Rusije takođe je najavio pomoć toj banci.

09.59 - Ustavni sud Ukrajine proglasio je neustavnom odluku Vrhovnog saveta Autonomne Republike Krim "o deklaraciji o nezavisnosti Autonomne republike Krim i grada Sevastopolja" od 11. marta ove gdoine. Odluka je konačna i na nju ne može biti uložena žalba.

09.48 - Ukrajina je potpisala Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. Dokument je potpisan na marginama sastanka u Briselu, javlja Iter-Tass.

Savet federacije: Sporazum o Krimu jednoglasno prihvaćen         Foto Printscreen
Savet federacije: Sporazum o Krimu jednoglasno prihvaćen Foto Printscreen

09.35 - Savet federacije, gornji dom parlamenta Rusije, usvojio jednoglasno Sporazum o prijemu Republike Krim i grada Sevastopolja u sastav Ruske Federacije.

Otvarajući sednicu, šef diplomatije Sergej Lavrov je sankcije Zapada protiv Rusije nazvao "nepravednim i iracionalnim" i dodao da će one stvoriti nepotrebne barijere. Ocenio je da Moskva otežano komunicira sa Zapadom, koji je odvojen od realnosti i još smatra da će Rusija odustati od Krima. Takođe je najavio da će ruska vlada objaviti "Belu knjigu" o poslednjim događajima u Ukrajini. "Smatram da je to neophodno", rekao je on.

Ban Ki-mun: Dijalog je najvažniji             Foto AP

09.15 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun danas će posetiti Kijev kako bi u iznalaženju mirnog rešenja ohrabrio sve strane umešane u krizu vezanu za Ukrajinu i Krim, za koji zapadne zemlje tvrde da ga je Rusija nezakonito pripojila.

09.00 - Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, počeo je sednicu na kojoj raspravlja o usvajanju Sporazuma o prisajedinjenju Krima. Sednicu možete pratiti ovde:

Sergej Šojgu (Foto: Reuters)
Sergej Šojgu (Foto: Reuters)

09.19 - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obećao je američkom ministru odbrane Čaku Hejgelu, u telefonskom razgovoru, da Moskva neće napasti istočnu Ukrajinu, saopštio je Pentagon. Hejgel je izrazio zabrinutost zbog ruskih poteza, ali Šojgu ga je uverio da su snage koje su rasporedjene duž granice sa Ukrajinom tamo poslate samo da sprovode vežbe, da nemaju nameru da pređu granicu i neće vršiti agresiju, izjavio portparol Pentagona Džon Kirbi. Šojgu je apelovao na Hejgela da napravi objektivnu procenu vojne aktivnosti Rusije u regionima duž ukrajinske granice i da ne diže tenzije, naveo je Itar-Tass.

09.18 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predložiće državnom vrhu da donese mere odmazde prema Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji kao odgovor na njihove sankcije, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karašin u gornjem domu ruskog parlamenta. On je rekao da će Rusija razmotriti koje će mere doneti i istakao da je sankcionisanje vlada potpuno nezakonito.

09.12 - Danas ističe ultimatum koji je Rusija dala ukraijinskim mornarima. Oni mogu izabrati jednu od tri opcije: da se zakonu na vernost Rusiji, da podignu ruski pasoš i ostanu na Krimu kao civili ili da im se isplati 40.000 grivni nakon čega moraju da zauvek napuste poluostrvo. Ukrajinski mornari, međutim, i dalje čekaju naređenja svog Ministarstva odbrane koje se nije oglašavalo ovim povodom, prenosi radio "Svoboda".

08.35 - Nakon podizanja ruske zastave u Mornaričkoj akademiji u Sevastopolju, grupa studenata zapevala je nacionalnu himnu Ukrajine, prenosi Unian.

http://www.youtube.com/watch?v=AOjw_hR00oI
Vitalij Kličko (Foto: Fonet/AP)
Vitalij Kličko (Foto: Fonet/AP)

08.21 - Ukrajinske trupe sa trebalo bi odmah povući sa Krima jer, ako se bude čekalo još nedelju dana, neća biti više nikoga za povlačenje, rekao je Vitalij Kličko, vođa partije "Udar", podsećajući da su ruske snage zarobile tri ukrajinksa broda.

Fransoa Oland (Foto: Reuters)
Fransoa Oland (Foto: Reuters)

07.53 - Evropska unija je dodala 12 imena spisku onih kojima su uvedene sankcije zbog ruskog pripajanja Krima, objavio je noćas francuski predsednik Fransoa Oland po završetku prvog dana samita EU u Briselu uglavnom posvećenom ukrajinskoj krizi. "Biće 33 osoba na tom spisku. Rusija treba da shvati da ne može da nastavi ovako i da treba da nađe put dijaloga", rekao je Oland. Sankcije se sastoje u restrikciji izdavanja viza i u zamrzavanju njihove imovine u EU. Nova lista biće objavljena danas, a dosta je slična onoj koju su uvele SAD, rekao je Oland i dodao da će se odnositi na ruske i ukrajinske zvaničnike koji su imali udela u pripajanju ukrajinskog poluostrva Rusiji.

Verner Fajman (Foto: Wikipedia)
Verner Fajman (Foto: Wikipedia)

07.47 - Model neutralnosti po uzoru na Austriju bilo bi razumno rešenje za Ukrajinu, smatra austrijski kancelar Verner Fajman. Prema njegovim rečima Ukrajina bi trebalo da bude demokratski i federalno organizovana. Ukoliko Ukrajina bude primenila bezbednosno-politički sistem neutralnosti, to bi bio uspeh evropskih "mekih moći", uveren je Fajman. On je istakao da o tome moraju da odluče ukrajinska vlada i narod. Za pregovore o statusu neutralnosti Fajman je ponudio Beč kao mesto održavanja. "Beč bi bio dobro mesto za održavanje takvih razgovora. Austrija bi mogla uneti svoja iskustva", objasnio je on.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

07.15 - Ukrajina će danas potpisati Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. Sa evropske strane svoj potpis će na sporazum staviti Herman Van Rompej, predsednik Saveta evrope, dok će, sa ukrajinske strane, potpisnik biti premijer Arsenij Jacenjuk.

07.10 - Državni komitet Ruske Federacije podržao je zakon o prisajedinjenju Krima. Gornji dom parlamenta danas bi trebalo da odobri zakon.

07.09 - Bivši ukrajinski graničar, čije ime nije saopšteno, pozajmio je državi svoj helikopter kako bi granica Ukrajine bila bolje zaštićena. On je čak prihvatio da sam snosi troškove održavanja letilice.

Stiven Harper (Foto: AP)
Stiven Harper (Foto: AP)

07.05 - Premijer Kanade Stiven Harper otputovao je danas za Ukrajinu, i on će biti prvi lider neke od zemalja članica Grupe sedam koji će posetiti ovu bivšu sovjetsku republiku otkako je u njoj oborena vlast. Harper će se sa novim premijerom Arsenijem Jacenjukom sastati u subotu. Grupa sedam će vanredno zasedati za nekoliko dana, u vreme održavanja samita o nuklearnoj bezbednosti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07.02 - Pripadnici ukrajinske vojske iskopali su rovove i utvrdili svoje položaje u blizini granice sa Rusijom. Vojnici su postavili šatore, ali nisu želeli da razgovaraju o tome šta je njihov zadatak, prenosi Kijev post.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track