Snage samoodbrane Krima postaju Nacionalna garda
Foto: Reuters

Legitimitet

Snage samoodbrane Krima postaju Nacionalna garda

Planeta -
Bezbednosni zvaničnik Krima Vladimir Mertsalov kaže da je razlog to što je sda region Krima bezbedan i nisu potrebne posebne mere zaštite

SIMFEROPOLJ - Snage samoodbrane Krima, čiji su pripadnici učestvovali u akciji pripajanja ovog poluostrva Rusiji, biće transformisane u Nacionalnu gardu, izjavio je visoki bezbednosni zvaničnik Krima.

Ukrajinski zvaničnici u Kijevu tvrde da pripadnike samoodbrane Krima sponzoriše Moskva i optužuju ih da su zajedno sa ruskim trupama proteklih dana od Ukrajine preuzimali vojne objekte, stavljajući na njih, umesto ukrajinskih, ruske zastave.

Parlament u Simferopolju: Ruske zastave na civilnim i vojnim objektima    Foto Reuters
Parlament u Simferopolju: Ruske zastave na civilnim i vojnim objektima Foto Reuters

Jedinice samoodbrane bile su sačinjene uglavnom od volontera, pretežno nenaoružanih u početku, ali kako se ukrajinska kriza produbljivala, počeli su da nose automatsko oružje. Vladimir Mertsalov koji im se među prvima pridružio, a sada je savetnik za bezbednost premijera Krima Sergeja Aksjonova, izjavio je da je sada region Krima bezbedan i da posebne mere više nisu neophodne, prenosi Rojters.

"Bili su ratni uslovi ali sada je prošao krizni period koji je zahtevao oružje i vojnu akciju", izjavio je 47-godišnji bivši vojni oficir Mertsalov. On je, govoreći u prostorijama Vlade u Simferopolju, rekao da više ne vidi pretnje, niti potrebu za vojnom uniformom, koju može zameniti civilnim odelom.

Provera: Više nema potrebe za visokim stepenom bezbednosti              Foto Reuters
Provera: Više nema potrebe za visokim stepenom bezbednosti Foto Reuters

Pripadnici samoodbrane Krima navode da im je cilj da očuvaju javni red i spreče provokacije na Krimu. Oni u svom obraćanju često pominju fašizam i desnicu koja je u Kijevu, kako kažu, učestvovala u sukobima sa ukrajinskom policijom, tokom uličnih demonstracija čiji je epilog bio - smenjivanje ukrajinskog predsednika Viktora Janujkovića.Mertsalov napominje da bi snage samoodbrane koje prerastaju u Nacionalnu gardu trebalo da odbrane Krim u slučaju opasnosti.

On je rekao da još nije precizirano da li će se nove snage zvati baš Nacionalna garda ili možda nekako drugačije, ali da to i nje bitno jer generalna ideja i cilj njihovog delovanja ostaje isti - zaštita Krima.

Rusija je zvanično pripojila poluostrvo Krim 21. marta i preuzela većinu ukrajinskih vojnih objekata u tom regionu. Tokom tog preuzimanja stradala su dvojica vojnika, jedan krimski Tatarin i jedan ukrajinski vojnik, koji je poginuo u Simferopolju.

(Kurir/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track