Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev: Pomoći ćemo ruskoj braći na jugoistoku Ukrajine!
Foto: Nemanja Pančić

Ekskluzivni intervju: Drugi čovek Krima pričao za Kurir

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev: Pomoći ćemo ruskoj braći na jugoistoku Ukrajine!

Planeta -
Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara kaže da postoji sličnost između Kosova i Krima, ali da svet to namerno previđa; On ističe da je ukidanje struje njegovoj domovini politička sabotaža iz Ukrajine i da je usmerena protiv krimskog naroda

SIMFEROPOLJ - Spremni na sve.Na teritoriji Krima više nema baza ukrajinske vojske, rekao je Rustam Temirgalijev, zamenik predsedavajućeg Saveta ministara u ekskluzivnom intervjuu Kuriru.Kako ocenjujete situaciju na jugoistoku Ukrajine?- Nemamo ozbiljne razgovore sa stanovnicima jugoistočnog dela Ukrajine i njihovim predstavnicima, ali osećamo solidarnost s njima jer oni se bore za rusku tradiciju i žele da ukrajinske vlasti prestanu da ih ugrožavaju. Spremni smo da ih podržimo i primimo ako je to potrebno i da im na Krimu omogućimo da imaju sva prava koja su im u Ukrajini ugrožena.Da li uviđate sličnosti i razlike između pozicija Krima i Kosova, o čemu je pričao i Vladimir Putin?- Na određenom nivou postoji sličnost između Kosova i Krima, ali razlika je ta što zapadne zemlje prihvataju odluku Kosova da bude nezavisno, dok referendum na Krimu ne žele da prihvate. To je politika duplih standarda.Da li će i kad biti izgrađen most koji će povezivati Krim i Rusiju?- Nisam spreman da dam tačne informacije o izgradnji mosta jer se tek radi na tome. Znam da je ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio njegovu brzu izgradnju. Ako sve bude kako treba, trajaće najviše tri godine.U nedelju je veliki deo Krima ostao bez struje. Šta se dogodilo?- Krim je s tri električne linije povezan s Ukrajinom. U nedelju oko 20 sati jedna od njih je isključena zbog navodne provere sistema. U ponedeljak ujutru nam je javljeno da se proveravaju i druge dve linije. Ne verujem da je „Ukelektro“ odjednom rešio da proverava sve tri linije i popravlja ih, već je reč o političkoj sabotaži. Ta sabotaža nije usmerena protiv krimskih vlasti, već protiv naroda. Ali, to će imati suprotan efekat. Narod će se ujediniti.Da li je moguće rešiti taj problem sa snabdevanjem?- Krim u proseku troši oko 650 megavata struje, a naša proizvodnja je oko 240 megavata. Postoje tri faze rešavanja problema sa snabdevanjem. Prvi je uključivanje 900 dizel-generatora, što već radimo. Druga faza je korišćenje devet gasnih stanica koje su bile stacionirane u Sočiju i koje mogu da naprave 250 megavata. Treća faza je izgradnja elektrana, a za to nam je potrebno oko dve i po godine.Na Krimu je sad i rublja zvanično sredstvo plaćanja?- Od ponedeljka na Krimu je počelo korišćenje rublje kao zvanične valute i do kraja nedelje će svi prodavci moći da obavljaju transakcije u rubljama. Međutim, sve do 1. februara 2015. na Krimu će u upotrebi biti i grivna i rublja. Veliki problem je to što su ulozi ljudi u ukrajinskim bankama u opasnosti. Ipak, Rusija je izdvojila 60 milijardi rubalja da isplati te depozite. Prvo stiže 500 miliona rubalja, i to su prve ruske investicije na Krimu.

AzilantiSPREMNI ZA IZBEGLICEVicepremijer Krima Rustam Temirgalijev upozorava da je moguć dolazak izbeglica iz Ukrajine.- Trenutno na Krim dnevno stiže po 200 ljudi, i to samo zvanično. Nezvanično mnogo više. Zbog toga moramo da napravimo izbegličke centre, a moguće je da neke turističke centre moramo da pretvorimo u kampove za njih - naglasio je Temirgalijev.

TurizamOČEKUJE DOLAZAK PATRIOTAKrim u proseku poseti pet do šest miliona turista. Oko dva miliona njih su iz Rusije, ostali uglavnom iz Ukrajine. Zbog toga je ovo rizik za turizam. Ipak, s predstavnicima Rusije mnogo pričamo o tome i mislimo da sezona neće propasti jer će iz patriotizma mnogi Rusi doći na Krim umesto da odu u Tursku ili Egipat. Mislim da će većina turističkih objekata u našime leotovalištima biti puna ove sezone - rekao je Rustam Temirgalijev, zamenik predsedavajućeg Saveta ministara.

IndustrijaSANKCIJE IH NE BRINURustam Temirgalijev kaže da sankcije koje je Evropska unija uvela neće uticati na izvoz robe s Krima.- Krimska ekonomija okrenuta je Rusiji, a ne EU, tako da većina fabrika neće osetiti probleme. Primera radi, Tatan i Soda izvoze u Rusiju, Kinu, Indiju, tako da ih sankcije EU nimalo ne plaše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja