U SRBIJI SE O TOME UČI U SREDNJOJ: Kako su uz pomoć fizike Britanci ušli u trag nestalom boingu
Foto: AP

Rešena misterija

U SRBIJI SE O TOME UČI U SREDNJOJ: Kako su uz pomoć fizike Britanci ušli u trag nestalom boingu

Planeta -
Britanska satelitska kompanija "Inmarsat" uspela je da reši enigmu putanje kojom se kretao malezijski avion tako što je pratila radarske signale uz pomoć Doplerovog efekta

Britanska satelitska kompanija "Inmarsat" uspela je da reši enigmu putanje kojom se kretao malezijski avion "Malejžan erlajnza", nestao 8. marta, tako što je pratila radarske signale uz pomoć Doplerovog efekta, pojave koju su fizičari otkrili još sredinom 19. veka.O ovom fenomenu se u Srbiji uči u srednjim školama, a britanskoj firmi "Inmarsatu" on je poslužio za čitanje podataka doveo do zaključka da je nestali avion, za koji su malezijske vlasti zaključile da se bez preživelih srušio negde na jugu Indijskog okeana, leteo baš u tom smeru, a ne ka centralnoj Aziji, kako je glasila jedna od teorija.

Naime, Doplerov efekat je pojava koju viđamo u svakodnevnom životu i svodi se na promenu frekvencije talasa koji pošiljalac upućuje primaocu u odnosu na njihov međusobni položaj. Tako je zvuk sirene policijskog automobila koji se približava sve viši, a kako se udaljava postaje sve dublji pošto frekvencija talasa opada.

"Inmarsat" je uz pomoć Doplerovog efekta analizirao sedam signala sa radara koji su došli od aviona na letu MH370 iz Kuala Lumpura ka Pekingu. Prema vremenu koje je bilo potrebno da signal stigne do britanskog privatnog satelita u vlasništvu ove kompanije i ugla pod kojima je dolazio, utvrđena su prvo dva smera, ka severu i jugu. Onda su satelit uzeli kao primaoca zvuka i na osnovu slabljenja signala prema pravilu Doplerovog efekta utvrdili da je smer mogao da bude samo ka jugu.

Istražitelji koji su radili na slučaju misterioznog nestanka "boinga 777" tvrde uz to da je avion iskorišćen u samoubilačkoj misiji.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track