Ukrajina angažuje strane plaćenike da drže u miru istok zemlje
Foto: Printscreen

Evo otkud psi rata u Kijevu

Ukrajina angažuje strane plaćenike da drže u miru istok zemlje

Planeta -
Kijev smatra da proruski pokreti u istočnim delovima Ukrajine ne mogu biti sprečeni da seluju običnim sprovođenjem zakona, saznaje Itar-Tass od svog izvora

DNJEPROPETROVSK - Ukajinske vlasti nameravaju da unajme američku privatnu vojnu kompaniju Grejstounlimitid da suzbije bunt na istoku zemlje, gde je rusko stanovništvo većinsko, objavio je Itar-Tass.

Izvor u ukrajinskoj Službi bezbednosti kaže da će strani plaćenici biti angažovani jer su ukrajinske službe za sprovođenje zakona nemoćne da suzbiju delovanje proruskog pokreta.

http://www.youtube.com/watch?v=jlHbrdYsD7E

Ovu inicijativu plasirali su oligarsi guverneri Ihor Kolomojskij i Sergej Taruta.

"Privremeni predsednik Oleksandr Turčinov veruje da državne službe za sprovođenje zakona u istočnim regionima ne mogu da reše pitanje proruskog pokreta, pa su odlučili da angažuju s trane plaćenike", saznaje Itar-Tass od svog izvora, koji je učestvovao na nedavnom specijalnom sastanku kojim je predsedavao upravo Turčinov.

Grejstoun postoji već 47 godina, a osnovali su ga britanski komandosi, veterani čuvenog SAS. Skrenuli su pažnju neuspelim pokušajem da ubiju libijskog lidera Moamera Gadafija 1971. godine. Njihove usluge koristile su SAD tokom svog prvog rata protiv Iraka (2003-2011).

http://www.youtube.com/watch?v=1S7pfp82TFA

Grejstoun limitid sada je jedan od šrafova u moćnoj stranoj plaćeničkoj imperiji SAD, koja zarađuje oko 200 milijardi dolara odišnje, a predvode je visoki američki zvaničnici. Postali su ozloglašeni zbog nizova ubistava, pucanja u demonstrante i krijumčarenja oružja po Bliskom istoku, Aziji i Africi.

Ukrajina je sledeća. Po njoj već operišu grupe plaćenika, čiji su snimci objavljeni na Jutjubu - pretpostavljalo se da su to ljudi iz Blekvotera.

Tako to radi Blekvoter                           Foto AFP
Tako to radi Blekvoter Foto AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track