Rusija razmatra uvođenje sankcija protiv američkih biznismena
Foto: Reuters

Istom merom

Rusija razmatra uvođenje sankcija protiv američkih biznismena

Planeta -
Robu koju zbog snakcija ne budemo uvozili iz SAD, uvozićemo iz Kine, kažu poslanici

MOSKVA - Članovi oba doma palamenta Rusije raspravljaju o uvođenju sankcija protiv američkih biznismena jer žele da Americi odgovore istom merom, piše Izvestija.

- Razmatramo kako odgovoriti na sledeći talas osvetničkih sankcija Amerike. Konkretno, raspravljali smo o pitanju ograničavanja kompanijama koja su pravna lica, a vlasnici su im državljani SAD. Ako SAD ne mare za to što će prekinuti ekonomski kontakt s nama, onda nam je krajnje vreme da počnemo u potpunosti da podržavamo domaće proizvođače", kazao je za Izvestija deputat u Dumi Vadim Denjgin.

Lik Stiva Džobsa možda neće dugo još stajati na Kuli Federacije u Moskvi Foto Reuters
Lik Stiva Džobsa možda neće dugo još stajati na Kuli Federacije u Moskvi Foto Reuters

I član Odbora za finanjsijska tržišta Dume Boris Kašin slaže se s tim da sankcije američkim kompanijama treba nametnuti ako SAD nametnu sankcije ruskim preduzećima. "Rusija ne može da zameni sve te uvozne proizvode. Ne možemo bez američkih kompjutera. Ali ako nam Kina, na primer, ponudi tu robu, onda će se uvoz kompjutera naći pod sankcijama", kaže Kašin.

Jevgenij Tarpo, član Odbora za ustavno zakonodavstvo Saveta Federacije, smatra da ruske sankcije ne moraju nužno biti ogledalo američkih."Odgovor je neophodan jer je Rusija velika zemlja i mora da odgovori. Ali odgovor ne mora da bude bukvalno ogledalo. Meta pre svega treba da budu političari, jer su oni doneli odluku da se nametnu sankcije. Zato treba uraditi nešto što će ih naterati da dva puta razmisle pre nego što uvedu nove sankcije", smatra on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track