BEOGRAĐANIN NA ČELU NATO: Jens Stoltenberg novi generalni sekretar alijanse!

Na dužnost stupa 1.oktobra

BEOGRAĐANIN NA ČELU NATO: Jens Stoltenberg novi generalni sekretar alijanse!

Planeta -
Jens Stoltenberg kao dete je tri godine živeo u Beogradu gde je njegov otac Torvald bio ambassador Norveške u SFRJ od 1960-1963. On je Beograd napustio 1963 godine , a njegov otac Torvald, ponovo se u bivšu SFRJ vratio sredinom 1990- tih godina kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju.

BRISEL - Ambasadori država članica NATO-a imenovali su bivšeg norveškog premijera Jensa Stoltenberga za novog generalnog sekretara Alijanse, saopštio je danas NATO.

Jens Stoltenberg će na dužnost generalnog sekretara NATO-a stupiti 1. oktobra. Sadašnji generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Anders Fog Rasmusen ocenio je danas da je Stoltenberg pravi izbor za čelnika NATO-a, preneo je Rojters.

"On (Stoltenberg) je pravi čovek koji će nadograditi snažne i uspešne rezultate NATO", napisao je Rasmusen na svom nalogu na Tviteru, dodavši da je kriza u Ukrajini pokazala da je potrebno da NATO i dalje ima snažno i odlučno liderstvo.

Neimenovani diplomatski izvori saopštili su ranije danas da su se države članice NATO-a saglasile da Stoltenberg postane novi generalni sekretar Alijanse, u trenutku kada se taj savez suočava sa novim izazovom u odnosima sa Rusijom.

"Postoji konsenzus o njegovoj kandidaturi", rekao je neimenovani izvor NATO-a i dodao da postoji mogućnost da danas bude i formalno saopšteno da će Stoltenberg biti na čelu Alijanse kasnije ove godine.

Stoltenberga (55), koji je gotovo 10 godina ukupno bio na čelu norveške vlade pre nego što je izgubio vlast na izborima prošlog septembra, podržavaju Sjedinjene Američke Države i Nemačka.

I britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u sredu da podržava Stoltenbergovu kandidaturu. Rasmusen, bivši premijer Danske, koji je stupio na čelo Alijanse 2009. godine, trebalo bi da se povuče sa tog mesta krajem septembra, posle samita NATO-a koji će biti održan 4. i 5. septembra u Velsu i koji će najaviti kraj borbene misije Alijanse u Avganistanu.

Stoltenberg će ga zameniti u trenutku kada je NATO, savez koji neki vide kao ostatak iz hladnog rata, dobio na značaju zbog ruske okupacije i aneksije ukrajinskog regiona Krima, navodi Rojters.

Očekuje se da će ministri spoljnih poslova država članica NATO-a na sastanku iduće nedelje razgovarati o tome kako da pojačaju vojno prisustvo Alijanse u istočnoevropskim zemljama kao što su baltičke zemlje i Poljska, koje su uznemirene zbog pojačanih tenzija sa Rusijom.

Norveški dnevnik "Aftenposten" objavio je pre nekoliko dana da se očekuje da će Stoltenberg biti zvanično imenovan za 13. generalnog sekretara Alijanse na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a 1. i 2. aprila u Briselu.

Podsetimo novi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kao dete je tri godine živeo u Beogradu gde je njegov otac Torvald bio ambassador Norveške u SFRJ od 1960-1963. On je Beograd napustio 1963 godine.

Njegov otac Torvald Stoltenberg, ponovo se na Balkan i u bivšu SFRJ vratio sredinom 1990- tih godina kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju.

Jens Stoltenberg vratio se u Srbiju i u Beograd 2012. godine kada se susreo sa svojim drugarima iz detinjstva.

Stoltenberg je, u vreme dok je bio premijer Norveške, produbio veze sa susednom Rusijom, što će mu, kako primećuje "Aftenposten", pogodovati u doba zategnutih odnosa između Rusije i NATO-a zbog ukrajinske krize.

Jens Stoltenberg je bio predsednik norveške vlade početkom dvehiljaditih godina, a potom od oktobra 2005. do oktobra 2013. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track