PRVI POZIV NAKON SANKCIJA: Putin i Obama razgovarali o situaciji u Ukrajini
Foto: Reuter

Inicijativa

PRVI POZIV NAKON SANKCIJA: Putin i Obama razgovarali o situaciji u Ukrajini

Planeta -
Putin i Obama su se dogovorili da o američkom predlogu za rešenje krize u Ukrajini razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov

Predsednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u petak ponovio zahtev da se ruske trupe povuku sa istočne granice Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

U razgovoru do kojeg je došlo na inicijativu Putina, Obama je predložio da Rusija "u pisanom obliku" odgovori na američki predlog o rešenju krize u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da je Putin skrenuo pažnju Obami na "divljanje ekstremista" u Ukrajini i predložio "moguće korake međunarodne zajednice za pomoć stabilizaciji stanja" u Ukrajini.

U saopštenju Kremlj je rekao da je Putin Obami ukazao i na "praktičnu blokadu" Pridnjestrovlja - otcepljenog proruskog dela Moldavije, gde Rusija ima vojsku.

Rusija i lokalne vlasti su se žalili na nedavna ukrajinska ograničenja putovanja preko te granice. Bilo je strahovanja u Ukrajini da bi Rusija mogla da je napadne snagama iz Pridnjestrovlja.

Bela kluća i Kremlj se u saopštenjima slažu o tome da su se Putin i Obama dogovorili da o američkom predlogu za rešenje krize u Ukrajini razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da je Putin imao inicijativu da razgovora sa Obamom, od kada je Vašington uveo sankcije protiv visokih ruskih zvaničnika zbog rusk aneksije Krima.

Obama je zapretio da će zbog krize u Ukrajini biti kažnjeni "ključni sektori" ruske ekonomije, ukoliko Moskva ne promeni stav o Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track