Sud u Hagu zabranio Japanu lov na kitove
Foto: AP

Međunarodni sud pravde

Sud u Hagu zabranio Japanu lov na kitove

Planeta -
Premda tvrdi da je lov na kitove u naučne svrhe, Japan ne krije da mnogi kitovi na kraju završe u restoranima

HAG - Međunarodni sud pravde naredio je danas Japanu da obustavi lov na kitove na Antarktiku, ocenjujući da je to komercijalna aktivnost, a ne naučno istraživanje kao što to tvrdi Tokio. "Japan mora da povuče sve dozvole izdate u okviru istraživačkog programa Džarpa i da više ne izdaje dozvole u ime tog programa", izjavio je sudija Peter Tomka i ocenio da te dozvole nisu izdate u naučne svrhe. Japanske vlasti su saopštile da će poštovati odluku suda.

Premda tvrdi da je lov na kitove u naučne svrhe, Japan ne krije da mnogi kitovi na kraju završe u restoranima. Ekološka organizacija "Si šeperd" (Sea Sheperd) saopštila je prošle nedelje da je spasila 750 kitova od japanskih kitolovaca tokom svoje godišnje kampanje protiv lova na kitove.

Ekološka organizacija "Si šeperd" godinama šalje svoje aktiviste da spreče lov na kitove, a tokom akcija česti su incidenti. Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) zabranila je komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja